Vergeten auto #40: Innocenti De Tomaso

Vergeten auto #40: Innocenti De Tomaso

In 1974 begon de pas samengestelde vennootschap British Leyland Motor Company (BLMC) met de productie van de Innocenti Mini, nadat het in 1972 Innocenti had overgenomen. Een goed jaar later was BLMC echter alweer failliet, vanwege het Britse wanbeheer daar, en werd Innocenti overgenomen door het Italiaanse De Tomaso.

Die namen de techniek van de Mini over, maar bouwden rond de basis een volledig nieuwe carrosserie, die voor die tijd moderner oogde. Zo kwam het dat sportwagenmerk De Tomaso in 1976 plots een kleine wagen in het gamma had.

Vergeten auto #40: Innocenti De Tomaso

De Innocenti De Tomaso, zoals het ding ging heten, was beschikbaar als 90L of 120L, de eerste met 900cc, de tweede had 1.275cc longinhoud. Later kwam ook een meer luxueuze versie op de markt op basis van de 90L, deze kreeg de naam 'Mille'. Omdat de Britse toeleverancier steeds slechter het hoofd boven water kon houden, ging De Tomaso zoetjesaan op zoek naar een andere partner voor het leveren van de motoren. Daihatsu werd de uitverkorene en mocht een nieuwe 1-liter driecilinder gaan leveren en kreeg een vermogen van 31 bhp tot 72 bhp in de Turbo De Tomaso.

Vergeten auto #40: Innocenti De Tomaso

De verkoop van de Innocenti Mini en Innocenti De Tomaso werd een klein succes, in 1983 werden 22.578 exemplaren geproduceerd en aan de man gebracht. Midden jaren '80 werd daar ook een diesel aan toegevoegd. Op hetzelfde moment werd ook de originele Mini-ophanging vervangen door een meer conventionele McPherson-ophanging.

Vergeten auto #40: Innocenti De Tomaso

De Innocenti De Tomaso werd nog gebouwd tot 1993. Begin jaren '90 werd Innocenti voor de zoveelste keer overgenomen, ditmaal door Fiat. Vanaf dan ging Innocenti vooral Italiaanse versies van Zastava-modellen bouwen. Het merk werd uiteindelijk opgedoekt in 1996.

Auteur: Sven
Reacties: 11 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
Quin 14:07
afbeelding van Quin

Doet me qua vorm een beetje denken aan m'n ouders hun eerste auto (althans de eerste die ik herinner :p): de Fiat Panda ;)

Mesoerrie 10:42
afbeelding van Mesoerrie

Doet mij ergens ook wel denken aan de Renault R5, die 'Turbo' dan toch...

Ik vind 'Vergeten auto' bovendien een erg leuke rubriek, ga zo door!

Pieter Aertgeerts 12:45
afbeelding van Pieter Aertgeerts

@ Mesoerrie: Thanks, we doen ons best :) We zijn blijkbaar ook een inspiratie voor andere grotere blogs, die plots een 'vergeten...' rubriek hebben.

Al capone 19:04
afbeelding van Al capone

Heb ook een Inoccenti De Tomaso gehad, was echt autorijden ding ging tot 180 km p/uur en dat in zo'n klein karretje is best spannend!!

roel dries 13:48
afbeelding van roel dries

Zijn er nog mensen die in het bezit zijn van een Mini Innocenti 90L,120L of de Tomaso in Nederland. Wij proberen die met elkaar in verbinding te stellen ivm onderdelenruiling, e.d. Ook willen wij in 2012 een meting organiseren.
U kunt zich melden bij: Roel Dries
mailadres: r.dries@kpnmial.nl

roel dries 21:54
afbeelding van roel dries

Tweede paasdag 's middags 1300 uur is er een eerste bijeenkomst van een Bertone De Tomasso Innocenti-club in oprichting. Het gaat dus om de vierkante doosjes 90L, 120L en de De Tomasso, niet om de op de classic Mini lijkende Mini Innocenti. Bij restaurant de Rotonde in de Betuwe in de buurt van Deil. zie bovenstaande bericht, waar mijn mailadres een typefoutje heeft.
mailadres: r.dries@kpnmail.nl

h kuijpers 15:40
afbeelding van h kuijpers

Hallo ik zoek een innocenti 90l 120l of tomaso kun je helpen mag ook een restaurati project zijn gr hennij kuijpers

Kes Kraakman 18:28
afbeelding van Kes Kraakman

Ik heb een Innocenti De Tomaso
Bij interesse graag een mailtje.
Dan zal ik de gegevens en foto's opsturen.
Met groet van,

Kees Kraakman

Adrighem 11:19
afbeelding van Adrighem

Kan je me de gegevens van de innocentie sturen en wat foto s

Marcello 11:16
afbeelding van Marcello

Hallo,

Als je nog een Innocenti zoekt, dan kan ik je mogelijk helpen.

Groet Marcel

JP 18:59
afbeelding van JP

Beste Roel Dries,

Ik heb in het verleden een innocenti a90 gehad, tijdens het opruimen kwam ik nog een instructieboekje tegen.
Weet je nog een liefhebber laat het maar even weten.

M.vr. gr. JP.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws