Vergeten auto #42: Toyota 2000GT

Toyota 2000GT

In de jaren zestig was Toyota bekend voor zijn praktische maar vooral saaie wagens. Toen al werden Oosterse wagens eerder beschouwd als 'namaak van westerse producten', een fenomeen waar China vandaag mee zit. Toyota wou dat imago bijschaven en stelde hun eerste supercar voor op de Tokyo autoshow in 1965, de Toyota 2000GT is tot op vandaag nog steeds de eerste supercar uit het verre Oosten.

Want vandaag is vooral de Z-serie van Nissan gekend alszijnde de eerste generatie supercars uit Japan. Maar niets is minder waar. Tussen 1967 en 1970 produceerde Yamaha, in samenwerking met Toyota, 351 exemplaren van de 2000GT. Die GT kon zich meteen meten met Europese toppers als de Porsche 911. Grote magazines die de Japanner mochten rijden verkozen hem zelfs boven de Duitser, de hele auto-industrie in Japan veranderde in een ommekeer.

Toyota 2000GT

De Toyota 2000GT werd ontwikkeld binnen de Yamaha-groep en was initieel bedoeld voor Nissan. De ontwerper van dienst was Albrecht Goertz, een Duits-Amerikaanse ontwerper, die voor Nissan een tweezits sportauto moest ontwerpen. Wanneer hij het concept voorstelde aan Nissan, bleken deze niet bereidt het project verder te zetten. Albrecht Goertz, die op dat moment ook voor Toyota tekende, stapte met zijn plan naar Toyota. Toyota, dat wist dat het iets aan zijn saaie imago moest doen, zag dit als de uitgelezen kans om haar merk weer op de wereldkaart te zetten en ging in op zijn voorstel. De wagen werd bij Toyota intern nog wel hertekend door Saturo Nozaki, al zouden de grote lijnen bewaard gebleven zijn. 

Het ontwerp is op zijn minst knap en retro te noemen en wordt niet voor niets beschouwd als uniek. De openklappende koplampen, ongelijke wieldragers, plexiglazen lampen en het ontbreken van bumpers zijn een greep uit de kenmerken van deze sportcoupé. Het ontbreken van de bumpers zorgde er trouwens voor de koplampen snel beschadigd raakten, het hoogste punt van deze Toyota lag op amper 116 cm boven de grond. Een facelift later bracht daar verbetering in.

Toyota 2000GT

Onder de kap schuilde een 2.0 liter 6 cilinder-in-lijn, gekoppeld aan een vijftraps-versnellingsbak. Later was ook een automatische versnellingsbak beschikbaar. Het blok was dankzij een dubbel bovenliggende nokkenas 147 pk sterk, beschikte over 175 Nm koppel en wist zo de sprint naar 100 km/u af te werken in 8,8 seconden. De topsnelheid bedroeg 220 km/u. Het motorblok werd vooraan geplaatst en dreef uiteraard de achterwielen aan. De 2000GT was voorzien van een gelimiteerd slipdifferentieel en was de eerste Japanner met alomvattende remschijven.

In totaal zouden er van het type MF10 zo'n 233 exemplaren gebouwd zijn, 109 stuks van de MF10L en 9 exemplaren van de MF12L variant. Destijds kostte de wagen zo'n 6.800 dollar, wat een pak meer was dan een Porsche. Desondanks bleef Yamaha zeggen dat het nooit winst gemaakt zou hebben op het model. Vandaag is de Toyota 2000GT, die wordt aanzien als echt collectors item, tot 300.000 euro waard op diverse veilingen. De 2000GT is vandaag de grondlegger voor modellen als de Toyota Celica en de Toyota Supra.

De wagen kreeg trouwens ook de hoofdrol in de James Bond film "You Only Live Twice" uit 1967. Voor die film werden twee speciale modellen gebouwd zonder dak, omdat Sean Connery te groot was voor een Targa variant.

Toyota 2000GT
Auteur: Pieter A.
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yvesw 17:33
afbeelding van Yvesw

Dit is inderdaad een oprecht stukje autogeschiedenis... En een verdomd mooie ook nog!

B4 19:07
afbeelding van B4

Bouwt Toyota anno 2011 nog leuke wagens zoals deze? Behalve die enkele Lexus modellen dan...

Mesoerrie 22:09
afbeelding van Mesoerrie

@B4, helaas niet nee :(
al is er wel hoop, begin maart wordt de FT-86 voorgesteld in Genève.

Hoe dan ook, vroeger hadden ze een uitgebreider aanbod:
Corolla AE86
Celica (vooral de GT four)
Supra (met name de MKIV dan, 330 pk sterke 6 cilinder twinturbo (of 224 pk sterke N/A))
MR-2 hé (vooral de MKII is mijn favoriet)
en de laatste jaren voor het echt gedaan was de T-sport modellen

En deze 2000GT is inderdaad een van de meest fantastische auto's die uit het land van de rijzende zon zijn voortgebracht, mooi stukje autogeschiedenis!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws