Rijtest + video: Ford Bronco - Adieu Wrangler? (2023)

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

De Mustang is niet het enige raspaard dat Ford in Europa laat draven. Met de Bronco wil de Blauwe Ovaal klanten stelen die momenteel gaan shoppen voor de Jeep Wrangler of Land Rover Defender. Doet de Bronco zijn rivalen in het stof bijten?

Wat is dit?

Zowat hét belangrijkste autonieuws in Amerika sinds de Tesla Model 3. Want de Ford Bronco heeft sinds de jaren 60 in de US of A een zowat even mythisch statuut als de Porsche 911 in Europa. Toch stond er sinds 1996 geen Bronco meer in de prijslijsten bij Ford. Of dat iets met de iconische O.J. Simpson-achtervolging te maken heeft laten we in het midden, wat we wel weten is dat de Bronco nu terug is. Tot de tand gewapend met offroadkunde.


CHECK HIER ONZE VIDEO


Neefje van de Mustang

Ga je er Ford's internationale line-up op na, dan was er de voorbije decennia een opvallende afwezige. Want het volbloed Amerikaans merk had geen échte offroader in het gamma. Een fout die het nu rechtzet tezamen met het nieuwe imago dat het zich wereldwijd wil aanmeten. Want Ford gaat van volume-constructeur naar niche-constructeur. Een constructeur van stevige werkpaarden, stoere SUV's, offroaders... en de Mustang.

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

Deze Bronco mag je ook zien als een ver neefje van de Mustang. Want waar dat éne paard onvervalst rijplezier moet bieden op het verharde, moet deze Bronco hetzelfde doen op het onverharde. Technisch delen beide modellen (buiten misschien een hendel achter het stuur) geen kenmerken. Al zeker onderhuids niet, want deze Bronco staat op een onvervalst ladderchassis.

Ladderschassis

Nu horen we je denken: "Wacht, is zo'n ladderchassis niet iets van het oude testament toen auto's nog met de hand in elkaar werden geschroefd?" Wel, grotendeels waar... maar de strafste offroaders ter wereld rollen nog steeds op zo'n chassis. Denk maar aan de meeste pick-up's, de Jeep Wrangler en - waarom ook niet - de Suzuki Jimny. Een ladderchassis is dan ook onontbeerlijk om offroadfans in de Bronco te krijgen.

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

Toch gaat Ford wat tegen de stroom in. Want waar zijn grootste concurrent - die vermaledijde Jeep Wrangler - vooraan over een starre as beschikt, krijgt de Bronco vooraan een onafhankelijke wielophanging. Eentje met een interessante twist, want de Badlands-uitvoering van de Bronco kan met een druk op de knop de stabilisatorstang vooraan loskoppelen waardoor je toch over de articulatie beschikt die je nodig hebt op het onverharde, zonder dat je alle nadelen daarvan moet meesleuren op verharde.

Sperspeler

Wat dit in de praktijk wil zeggen? Wel, dat de Bronco zich een stuk beter gedraagt op de openbare weg dan zijn naaste rivalen. Bijna op het niveau van een Ford Kuga! Zolang je even de mindere geluidsdemping en luidere offroadbanden negeert. Best indrukwekkend. Niet in het minst omdat de Bronco stuurt met toch enige vorm van feedback. Hoor je dat, suzuki Jimny?

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

Nu goed, de Bronco dient natuurlijk vooral om te schitteren op het onverharde. Om dat te staven gingen we onze lusten botvieren in een verlaten Waalse steengroeve. Een testparcours met lange snelle stukken op ruw terrein, trage klimstukken op rotsachtige ondergrond en korte stukken doorheen water. Wat meteen opviel is hoe beestig de Bronco de ondergrond verpulvert. Als een dartel paard met eens stevige tred. Er zijn sperbare differentiëlen, een systeem dat het achterwiel blokkeert bij een bocht om de draaicirkel te verkorten en een bronstige V6 voorin.

Geitje

Geen driecilinder namelijk voorin deze 4,8 meter lange Bronco, wel een 2.7-liter V6 benzine met twee turbo's. Die wekt een genereuze 335 pk en 563 Nm koppel op en stuurt zijn kracht via een 10-trapsautomaat naar de vier wielen. Een set-up dat zich vooral als werkpaard wil etaleren. Dat merk je ook aan het verbruik. Want met een gemiddelde dorst van 15 l/100 km en een CO2-uitstoot van 332 g/km gaat vadertje staat je graag zien komen.

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

Hoewel een onvervalste offroader, krijgt de Bronco uiteraard ook slimme software mee. Zo is er de G.O.A.T ("Go Over All Terrain"), een hippe term voor de verschillende rijmodi die die je via een draaiknop kan verstellen. Zand, eco, sport, slippery,... je kent ze wel. Of je die in de praktijk echt nodig gaat hebben? In ons Belgenland misschien in de meest extreme gevallen. In alle andere gevallen geraak je met wat slim denken over de meest moeilijke obstakels.

C3 Pluriel achterna!

Het design van de Bronco spreekt dan weer voor zichzelf. Al schuilt er een extreem moduleerbaar wezen achter de retro-styling. Ongeveer elk paneel dat je ziet, kan ook van deze Bronco worden gesleurd. Het is sinds de Citroën C3 Pluriel geleden dat je zoveel koetswerkpanelen in je garage kon leggen! Omdat je in de meeste gevallen een ratelsleutel boven moet halen, betwijfelen dat je dit echt vaak gaat doen. De twee stukjes dak vlak boven de voorste passagiers gaan wel simpel los met en klik en passen in de koffer. Waardoor je op zomerse dagen dus met en Bronco cabrio op pad kan!

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

Op die manier krijg je meteen ook een duidelijker zicht op het interieur. Niet dat dit hét verkooppunt is van de Bronco. Het is te zeggen, alle materialen in de Bronco lijken gemaakt om met de hogedrukreiniger schoon te kunnen maken. Toegegeven, er zit een fraai scherm verwerkt in het dashboard maar dan heb je het zowat gehad. Op een bepaalde manier doet dit ons - niet toevallig - lijken op het interieur van de Jeep Wrangler. Toch qua materialen. Op vlak van interieurdesign wint de Bronco met vlag en wimpel.

Bedankt, Vadertje staat

De Bronco is dus een onvervalst werkpaard met retro-SUV-looks. Een symbool waarvoor je evenwel fors in de buidel zal moeten tasten. Zo laat je minimaal 76.700 euro (80.700 euro voor Badlands-uitvoering) achter bij Ford en komt Vadertje staat dan nog eens aan je deur kloppen om maar liefst 13.000 euro aan BIV op te eisen. Een Jeep Wrangler is tegenwoordig misschien niet goedkoper maar komt wel enkel nog als plug-in-hybride. Waardoor de BIV amper... 50 euro bedraagt.

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

En dan is er nog de grootste olifant in de kamer; de Land Rover Defender. Eveneens een instituut in offroadland. Die kost in zijn vierdeursvariant "amper" 63.730 euro. Laat dat even bezinken, een "premium" Land Rover kost bijna 20.000 euro minder dan een werkpaard van Ford.

Conclusie

De Ford Bronco is speelgoed of werkgerief voor Belgen die kicken op het onverharde. Ga je hiermee in den bled, dan heb je een glimlach tot achter de oren. Alleen moet je fors in de buidel tasten voor dit stukje Amerikaans erfgoed.

Ford Bronco rijtest video autofans belgie

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws