Gametest: F1 2020 (2020)

F1 2020 game Review test PS4

"Win on Sunday, sell on Monday." Het is een leuze die tijdloos werd gemaakt doorheen de geschiedenis van NASCAR. Al lijkt de leuze voor het eerst ook steek te houden in de Formule 1. Want daags na de start van het kampioenschap, springt de gameversie in de spotlight. Jep, het is tijd voor F1 2020!

Je zou denken dat een racegame zoals F1 mooi samen met de start van het Formule 1-kampioenschap zou lanceren. Niets is echt minder waar, want we zijn vaak halfweg het seizoen voor we zelf virtueel in de nieuwe racebolides plaats mogen nemen. Althans, dat was zo in een wereld voor covid_19. Want jawel, in 2020 verschijnt de game zo goed als gelijktijdig met de start van een (ingekort) seizoen.

Escapade

Het valt dan ook meteen op dat F1 2020 geen ruchtbaarheid geeft aan het virus dat momenteel de gehele wereldbol in haar greep heeft. Nee, in de carrièremodus My Team start je mooi aan het begin van het seizoen in Australië. Een welkom streepje escapade van de bittere realiteit. Dat dan weer wel. Het My team concept is trouwens volledig nieuw voor de game. Want niet langer ben je een coureur die een zitje heeft weten te bemachtigen bij één van de 10 teams, nee, je stampt gewoonweg je eigen team uit de grond!

F1 2020 game Review test PS4

Dat het in realiteit financieel en praktisch onmogelijk is om zowel teamleider, oprichter als coureur te zijn in één en hetzelfde team voegt enkel maar toe aan het streepje escapade. Het hoeft eens niet allemaal zo politiek correct, want de wereld IS momenteel niet helemaal politiek correct.

Prachtig eerbetoon

Die denkpiste gaat trouwens nog verder. Want tijdens het oprichten van je team krijg je tussen het kiezen van je kleurstelling en motorfabrikant (Renault, Ferrari, Mercedes of Honda) door ook de opdracht om een tweede teamrijder aan te nemen. Een opdracht die eigenlijk maar één uitkomst mag hebben. In de lijst van generische namen prijkt namelijk ook Anthoine Hubert, een talentvolle F2 piloot die vorig jaar om het leven kwam. Samen met de familie levert ontwikkelaar Codemasters hiermee een eerbetoon om U te zeggen.

F1 2020 game Review test PS4

Was het onze game, dan mocht het racen na die keuze beginnen maar Codemasters laat je eerst nog je team verder ontwikkelen tot in de kleinste details. Football Manager 2020 is er niets tegen! Om maar te zeggen dat zo'n raceteam leiden verrekt hard werk is! Hoezo, onze ingenieur wil een vakantiedag omdat zijn dochter 5 jaar wordt? Niets van!

Voorwieltje zoeken

Enfin, voor je voor de eerste keer plaats neemt in je zelf gecreëerde bolide ben je al wel 30 minuten tot een uurtje zoet. Waardoor het jeukt om het gaspedaal te vloeren. Vanaf de eerste oefensessie op het Albert Park Street Circuit in Australië voelt F1 2020 extreem vertrouwd aan. Dit is geen racesim zoals Assetto Corsa of Project Cars. Dit is een racegame die zowel zoon Lowie als vader Gert kan plezieren. Laat dat trouwens allerminst een vorm van kritiek zijn.

F1 2020 game Review test PS4

Net zoals in F1 2019 voelen de auto's extreem krachtig maar ook extreem fragiel aan. De grip lijkt eindeloos maar tik de muur en je kan je voorwiel 300 meter verder gaan oprapen (nvdr: Dit is spijtig genoeg NIET mogelijk in de game). Daarenboven ben je tijdens het racen niet enkel de ideale racelijn of de banden van je tegenstander in de gaten aan het houden, je moet ook rekening houden met de DRS-zone, brandstofmengsel, temperatuur van je remmen. Het is veel. Soms zelfs misschien té veel. Maar kijk, voor zoon Lowie kan je het gros van die parameters automatiseren. Waardoor je met een stuk minder rekening moet houden.

Meer diepgang

Wat dan het grote verschil is met F1 2019? Wel, ook wij moesten eigenlijk de voorgaande editie even terug in de PS4 rammen. Wat valt op? Dat F1 2020 een evolutie is op F1 2019. Was je vorig jaar een nieuwe coureur, dan ben je nu een geheel nieuw raceteam. Kon je vorig jaar al turen naar dataloggers en gebruik maken van testdagen, dan is in deze editie alles nog een stuk verder uitgediept. Meer keuze, meer diepgang maar daardoor ook soms... minder racen. Al heb je dat - wederom - grotendeels zelf in handen.

F1 2020 game Review test PS4

Heb je niet veel keuze over: de limiet die deze game opzoekt op je spelconsole. Je merkt duidelijk dat Codemasters al volop uitkijkt naar een nieuwe generatie consoles. Want met F1 2020 komt het aan de limieten van de huidige generatie. Extra onderstreept door de soms lange laadtijden. Jep, nog minder tijd om te racen. Daar tegenover staat wel een volledige ondersteuning van het F2 kampioenschap én wederom een rits klassieke Formule 1-wagens waarmee je de baan op kan. Deze keer met de spotlight op Michael Schumacher.

Conclusie

Tot de komst van een nieuwe generatie consoles is dit dé limiet voor een Formule 1-game. Het is dan ook mooi om te zien hoe ontwikkelaar Codemasters elk hoekje en kantje van de console uitbuit om het maximale uit de kast te halen. De lange laadtijden zijn daar een logisch gevolg van. De splitscreen modus om met z'n tweeën te racen, het circuit van Zandvoort én de nieuwe My Team carrièremodus doen je dat minpunt echter meteen vergeten.

F1 2020 is nu beschikbaar voor PC, PS4 en Xbox One.
Review van F1 2020 op PS4 met een PS4 Controller

Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws