Update je Mercedes, want misschien krijgt die gratis een automatische inhaalfunctie

Mercedes autonome rijstrookwissel update 2024

Anno 2024 zijn al flink wat auto’s in staat tot over-the-airupdates. In de meeste gevallen merk je daar niks van, maar niet bij Mercedes. Binnenkort werken zij namelijk op afstand de rijhulpsystemen van maar liefst 15 modellen bij, waardoor sommige versies plots helemaal autonoom gaan kunnen inhalen.

De weg naar zelfrijdende auto’s is lang en bezaaid met obstakels, vooral in de EU. Kijk bijvoorbeeld maar naar Mercedes, dat in de VS zijn auto’s al uitgebreid autonoom mag laten rijden maar het in Europa moet stellen met een paar kleine strookjes Duitse Autobahn. Hetzelfde geldt voor zijn autonome rijstrookwissel want buiten Europa mag de adaptieve cruisecontrol van heel wat Mercedessen al op eigen houtje kiezen om in te halen op de snelweg, terwijl hier voorlopig enkel de pas vernieuwde EQS dat zal mogen doen… Al komt daar heel binnenkort verandering in.

Ook voor reeds geleverde Mercedessen

Mercedes heeft namelijk aangekondigd dat het zijn ‘ALC’- of ‘Automatic Lane Change’-functie nu ook in Europa gaat toevoegen aan het Driving Assistance Plus-pakket van een hele resem modellen. Die functie werkt samen met de adaptieve cruisecontrol en zorgt ervoor dat je auto niet gewoon blijft hangen achter een tragere voorligger op de snelweg, maar volledig op eigen initiatief verandert van rijstrook om die voorligger in te halen. In totaal gaat het om 15 Mercedes-modellen die voortaan af-fabriek het ALC-snufje in hun Driving Assistance Plus Pack krijgen: de C-Klasse sedan en break, de E-Klasse sedan en break, de S-Klasse, de CLE Coupé en Cabriolet, de GLC en GLC Coupé, de GLE en GLE Coupé, de EQE en EQE SUV en de EQS en EQS SUV.

Mercedes autonome rijstrookwissel update 2024

Je hoeft echter geen gloednieuw exemplaar van die modellen te gaan kopen als je die automatische inhaalfunctie wil. Daarnaast zal Mercedes zijn ALC namelijk ook aan bestaande exemplaren van de recentste generatie toevoegen die geleverd zijn met het Driving Assistance Plus-pakket op zak. Dat gebeurt vanaf september dit jaar gratis en voor niks door middel van een over-the-airupdate en dus zonder enige tussenkomst van de werkplaats. Alles samen zouden zo’n 200.000 reeds geleverde Mercedessen in aanmerking komen en hun eigenaars zullen door de constructeur op de hoogte gebracht worden. Nadien kunnen ze de update via het infotainmentscherm in de auto of via de Mercedes-app uitvoeren, en kunnen ze lekker zonder handjes gaan inhalen… Of toch ongeveer, want Mercedes zegt er graag bij dat het om een semi-autonoom level 2-systeem gaat en je als bestuurder dus steeds aansprakelijk blijft.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Arnold Meynaerts 12:24
afbeelding van Arnold Meynaerts

GLC met DAP+
vanaf welk jaar?

Joram 09:17
afbeelding van Joram

Vanaf welk bouwjaar je dit krijgt, verschilt van model tot model. In het geval van de GLC lijkt dit te gelden voor alle exemplaren van de nieuwste generatie, terwijl het bij sommige andere Mercedessen (zoals de GLE) vanaf de laatste facelift zal zijn.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws