Euro NCAP test nu ook optionele veiligheid

ncap

Een veiligheidsorgaan dat de veiligheid van een auto test, dat klinkt eigenlijk logisch. Toch is het helemaal nieuw dat Euro NCAP twee varianten van een auto op de proef neemt. Het 'gewone model' en de variant met de optionele veiligheidsuitrusting. De Toyota Prius en de Suzuki Baleno waren de eerste kandidaten in die nieuwe test.

Opties op auto's beperken zich al lang niet meer tot grotere velgen en een radio in het interieur. Alles van kofferopbergmodules tot connectiviteit valt er in geuren en kleuren te vinden in de ellenlange optielijsten. Dat is niet anders voor de veiligheid. Want tegenwoordig kan je desgewenst auto's uitrusten met 84 airbags (oké, misschien wat overdreven). Dat maakte het voor de Euro NCAP soms wat moeilijk. Want ja, de auto die tegen de muur wordt gegooid heeft alle veiligheidsnufjes aan boord, maar het merendeel van de klanten zal daar nooit zo diep voor in de buidel tasten.

Daarom dat het craschtest-orgaan sinds kort twee tests voorziet per auto. Niet enkel omdat dit dubbel het autovernietigplezier is, wel omdat ze dan een auto mét en zonder alle technische veiligheidsnufjes - zoals een automatische noodrem en extra airbags - kunnen testen. De Toyota Prius en Suzuki Baleno waren de eerste twee wagens die op deze manier werden getest.

Het resultaat? De Prius neemt 5 sterren mee naar huis omdat 'ie standaard al alle mogelijk veiligheidsspullen aan boord heeft, de Baleno komt met twee rapporten terug. Drie sterren in standaardtrim en 4 sterren met het optionele Radar Brake Support op de Suzuki.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws