Bentley Bentayga is 4x4 van het jaar 2017

4X4-2017

Zesentwintig jaar geleden kroonde een Belgische vakjury de Jeep Grand Cherokee tot '4X4 van het jaar'. Anno 2016 mogen maar liefst 7 deelnemers in evenveel onderverdelingen die beker op de schouw stallen, dankzij een serieuze uitbreiding van het gamma. Dus als het geen Bentayga hoeft te zijn...

De term 4X4 is tegenwoordig geen begrip meer. Want marketingboys hebben het liever over Crossovers, SUV's met coupélijnen (SAC) of gewoonweg betaalbare karretje met voorwielaandrijving die wat hoger op hun pootjes staan. Waardoor het een stuk moeilijker wordt voor de vakjury om de bomen door het bos te zien. Vakjury die in zeven segmenten de 4X4 van het jaar 2017 moesten kiezen samen met gespecialiseerd magazine 4x4 Plus.

Hierbij de winnaars in elk segment:

Crossover (A)

Geen echte offroad-kwaliteiten nodig in deze groep, want zelfs met tweewielaandrijving mag je komen aandraven. In het meest budgetvriendelijke segment wint de SsangYong XLV. Met dank aan zijn ruim interieur en aangename rijkwaliteiten gekoppeld aan een aantrekkelijk prijskaartje.

Crossover (B)

Een trapje hoger op de ladder maar nog steeds zonder '4-wielverplichting'. Prijsbeest is de Audi Q2. Want hoewel compact is dit een premium product in het segment.

audi-q2-edition

SUV (A)

Vorig jaar nog een kroontje voor de BMW X1, dit jaar mogen de Spanjaarden juichen. Het is namelijk de Seat Ateca die de jury wist te overtuigen.

SUV (B)

Als het wat duurder mag zijn, dan ga je volgens de verkiezing best naar de Land Rover Discovery Sport kijken. Want in zijn klasse kaapt hij de prijs weg.

Luxe

Lang geen werkbeesten meer, die 4x4's. Want in sommige steden is zo'n bakbeest een heuse 'indrukmaker'. Het is dan ook geen verrassing dat dé Luxe 4x4 van 2017 de Bentley Bentayga is geworden. De SUV met het meeste chroom de lopende meter zeg maar.

bentley-bentayga

Hybrid

Ja ook hybridekracht kan tegenwoordig onder SUV's. Waardoor 4x4 Plus voor het derde jaar op rij er een segment voor open trekt. Na twee keer Lexus mag nu BMW de prijs mee naar huis nemen, met de BMW X5 40e.

Pick-up

Gelukkig ook nog échte werkbeesten in de verkiezing; de pick-ups. Waar het niet ongebruikelijk is dat bepaalde modellen meerdere jaren op rij met de prijs van 4x4 van het jaar mogen dingen. In 2012 moest de Nissan Navara de beker afgeven. Voor 2016 pakt hij 'm terug en ook in 2017 blijft hij stevig vast houden aan de prijs.

Nissan-Navara

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws