Dieselgate: Duitse autoriteiten vallen Europese kantoren FCA binnen

FCA diesel problems emissions scandal

Dat de gehele dieselgate sage nog steeds onder de oppervlakte suddert werd deze week nog maar eens duidelijk. Duitse autoriteiten vielen kantoren van Fiat Chrysler Automobiles binnen. Het concern wordt er van verdacht sjoemelsoftware in modellen van Fiat, Alfa Romeo, Jeep en Iveco te hebben geïnstalleerd. Slechte PR voor een bedrijf dat wil fuseren met PSA.

Op woensdag zijn kantoren van de Europese tak van Fiat Chrysler Automobiles in Duitsland, Italië en Zwitserland onderzocht door autoriteiten. Dit in een grootschalig onderzoek naar emissiefraude dat in gang werd gezet door Duitse aanklagers.

Van Fiat tot Opel

Die openbare aanklagers zeggen namelijk dat FCA verschillende motoren moedwillig uitrustte met sjoemelsoftware om diesels properder te maken dan ze eigenlijk zijn tijdens een emissietest. Specifiek gaat het over de 1.3 Multijet (die in 2005 nog engine of the year won) en de 1.6 Multijet. Motoren die gebruikt werden in modellen van Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Jeep maar ook in onder andere de Opel Corsa en Astra.

FCA diesel problems emissions scandal

Negen spilfiguren zouden volgens het onderzoek verantwoordelijk zijn voor het installeren van de illegale software in de voertuigen. Negen werknemers van het concern die niet bij naam genoemd worden maar wel onder een vergrootglas worden gelegd. FCA heeft al gereageerd met een statement dat het volledige medewerking verleent aan de autoriteiten. Fiat Chrysler Automobiles is momenteel volop bezig samen te smelten met het Franse PSA. Die deal zou in het eerst kwartaal van 2021 volstrekt moeten zijn onder de naam "Stellantis".

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws