Nieuwe regeling belast wagens op basis van catalogusprijs

Dinsdag keurde de regering onder leiding van Di Rupo een nieuwe regeling goed met betrekking op de belastingen op bedrijfsvoertuigen. De wijzigingen moeten de fraude verder tegengaan. Vanaf vandaag zullen bedrijven elk jaar minder belastingen moeten betalen op hun wagen. Na 1 jaar zal de wagen fiscaal gezien 6 procent minder waard zijn, waardoor er ook minder belastingen zullen moeten worden betaald. Die daling zet zich jaarlijks verder tot jaar 5, wanneer 70 procent van de waarde bereikt werd, lager zakken zal dus niet gaan. Belangrijk om weten is, is dat de regering met de catalogusprijs rekening houdt, en dus niet meer met de aankoopprijs zoals dat nu was.

Dat laatste was immers de reden van veel fraude. Bedrijven kochten wagens aan en verkochten ze spotgoedkoop door aan de dochteronderneming, waardoor de dochteronderneming belastingen kon ontwijken. Door de nieuwe regeling op basis van de catalogusprijs (+opties) zal dat doorverkopen aan dochterondernemingen nu geen steek meer houden.

Niet iedereen is gelukkig met de nieuwe regeling. Het HR-bedrijf SD-worx zegt dat als een wet zo snel moet worden bijgewerkt, er wel degelijk een "een dijk van een achterpoort" in het oorspronkelijke plan zat. Ze noemt de regeling dan ook ondoordacht, dat meldt het persagentschap Belga. Leaseplan is wel tevreden, zij spreken over een verbetering, maar vinden het jammer dat de spelregels alweer gewijzigd zijn. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in groene wagens en nu draait met het roer volledig om, aldus Leaseplan.

Bedankt voor de extra tip Yves

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
Techno Patat 19:59
afbeelding van Techno Patat

Er is altijd wel een achterpoortje! Zeker als het een wet is die er snel kwam!

En ze noemen het ondoordacht??? Wat een grap, hoeveel regelingen ken je in BE die doordacht zijn? De meeste zijn vooral goed voor hun eigen legislatuur en de volgende regering moet het maar oplossen! Kijk naar die brug dat ze moesten afbreken dit weekend! Geen spoorverkeer tussen Brugge-Oostende omdat ze een brug moesten afbreken (van 100.000.000 EUR dacht ik?) die NOOIT gebruikt geweest is...

Nuja, je druk maken in de regelmakers heeft evenveel zin als stemmen op die grapjassen! Dus drink ik er nog een goeje op en ga ik nog wat werken voor die mannen hun centen!

Ik vraag me eerder af wat nu de precieze prijzen zijn voor de nieuwe BIV want die vond ik nergens! Mensen vertelden mij dat ik voor m'n auto maar 5-600 ging moeten BIV betalen ipv de 1700 EUR die ik nu moet dokken... Maar ik vond nergens een tabel, en aangezien dat precies alles dat IK gebruik duurder wordt wou ik het niet riskeren en staat ze nu al op nummerplaat...

(Let maar niet op mij, kheb net 3800 EUR moeten dokken om mijn auto nog maar op de (slechte) baan te mogen rijden en kben daar wat slechtgezind door)

Anonieme gebruiker 20:34
afbeelding van Anonieme gebruiker

<strong> - edit: fixed, thx! - </strong>

Techno Patat 20:41
afbeelding van Techno Patat

@sam: 700 EUR wegentaks (nog niet gezien maar zal wss wel achterkomen), 1170 BIV, de rest ongeveer verzekeringen etc ...

Ponrow: 2.4 Diesel, 199g Co2! Ik heb gegoogled maar niets gevonden! Enkel zo die infograph's met de golf en 520d op enal!

La Raffia 23:26
afbeelding van La Raffia

Hier kunt ge berekenen hoeveel extra ze uit uw zakken gaan kloppen, voor bedrijfswagens dus per jaar 6% aftrekken als ik het goed heb begrepen met een 'geplafonneerd' minimum na 5 jaar van 70% van de originele cataloguswaarde.

Zucht...

http://www.sdworx.be/secure3/co2calculation/Default.aspx

MysticBlueCompact 22:02
afbeelding van MysticBlueCompact

Was het maar waar dat een auto na 5 jaar nog 70% van de catalogusprijs waard is;-)

Techno Patat 11:24
afbeelding van Techno Patat

Volgens die site vanje Ponrow wordt het 1300 en een sjieke als hij deze zomer 4j wordt! Vanaf maart wordt het 1580... Voor die 120 euro verschil maakt het me nog niet zoveel uit :p!

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws