Ondernemers willen massaal van hun supercars af

De nieuwe maatregel rond de BTW-aftrek op relatief zware auto's lijkt een omgekeerd effect te hebben. Volgens verschillende verkopers van occassiewagens bellen dagelijks tientallen eigenaars die hun wagen willen verkopen. Philippe Joosens van Raes Racing in Wommelgem zegt dat eigenaars van bedrijven hun speelgoed massaal verkopen. Ook in Sint-Martens-Latem stellen autoverkopers dezelfde trend vast. Doordat steeds meer eigenaars van hun wagen af willen valt ook de restwaarde van de supercars in vrije val. Een Porsche 911 uit 2008 is vandaag nog minder dan de helft waard. Met wat geluk tik je er eentje op de kop voor 50.000 euro, aldus Nic Van den Heede uit Sint-Martens-Latem. 

Volgens BMW Belgium zal de maatregel die de overheid invoerde een omgekeerd effect hebben. Momenteel gaat de verkoop nog goed bij BMW, maar het is geen geheim dat mensen steeds voor kleinere motoren kiezen en ook de optielijst vaak links laten liggen. Doordat de aankoopprijs lager wordt is er ook minder te betalen BTW. BMW verwacht een omzetdaling van dertig procent, daardoor loopt de overheid 80 miljoen euro belastingsgeld mis.

Bedankt voor de tip Brice

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
Techno Patat 17:18
afbeelding van Techno Patat

Ik hoop ook dat hij het omgekeerde effect zal hebben! Want de overheid mag wel eens beginnen beseffen dat het gedaan moet zijn met altijd maar te gaan geld halen bij de automobilist! Het wordt schandalig duur de laatste tijd om een beetje een auto te kopen! ( Thrust me, I know!)

Anonieme gebruiker 19:36
afbeelding van Anonieme gebruiker

Men kan de koe melken tot ze leeg is , maar dan is het vat ook af! Almaar meer betalen voor minder te krijgen en op derde wereld wegen te rijden? Nee bedankt !

Anonieme gebruiker 01:54
afbeelding van Anonieme gebruiker

De mensen klagen toch ook altijd hé, eerst de gewone man met de pet die op straat reclameert en nu ze de rijken belasten weer een klaagzang. Maar de belgische regering is niet zo dom als men denkt, kijk op deze reeds ingeschreven auto zijn reeds bijdragen betaald. Als deze nu hun auto verkopen, dat is wél een goede zaak natuurlijk. De particulieren kopen deze auto op en betalen opnieuw inschrijvingstax en btw. De zakenman die verkoopt moet ook opnieuw een andere auto kopen dus dat is wééral inschrijvingsgeld en btw dat binnen komt... Als je als burger logisch nadenkt, en je weet dat er geen vermogenregister is, dan kan je toch ook begrijpen dat het enige waar men kan naar kijken de auto is. Het gaat in feite zelfs niet om een autotax maar een tax voor de rijken...

Techno Patat 09:02
afbeelding van Techno Patat

@ponrow: dus die mensen moeten dan eerst belastingen betalen via hun bedrijf op de winst, die uitkeren aan zichzelf om er dan nog eens inkomstenbelastingen op te moeten betalen en dan mogen ze met hetgene dat er nog overblijft een auto kopen en inschrijven! als ze geluk hebben blijft er nog 1/3e over!

toen mn baas op verlof was nam ik zijn taken over (papierwerk, verkoop, productie, de hele hoop) en werkte ik 20h per dag (hetgene hij nu ook doet) en dan was mijn enige vorm van ontspanning de rit tussen tielt/zwevezele! Als je zoveel doet voor je bedrijf mag een beetje een leuke ontspanning in de vorm van een bedrijfswagen wel imo! En mn baas is geen uitzondering, er zijn zelfstandigen genoeg die 15-16h per dag werken! Die mensen verdiennen dat imo en ze worden dan terug weer gestraft door d overheid! de luie medemens voelt het niet, de hardwerkende dan wel weer (nu heb ik het wel enkel over die top hé)!

Yvesw 14:08
afbeelding van Yvesw

@Patat: Meer dan gelijk! En weet je wat het ergste is... Sommige van die hardwerkende zelfstandige/ bedrijfsleiders verdienen mss 1/3 van hetgeen een minister verdient terwijl ze wel onder constante stress staan of hun bedrijf morgen nog bestaat... Terwijl een minister heel het land naar de kloten kan doen, toch zijn maandelijks riant loon krijgt en dan waarschijnlijk nog met een afscheidspremie gaat lopen...

Er wordt op dit moment een hele middenklasse aan hardwerkende kaderleden van bedrijven gekloot. Ze verdienen te veel om met rust gelaten te worden, maar te weinig om zich er niets van te hoeven aan te trekken... Deze plus 15u per dag werkende mensen gaan er gewoon "onderdoor" waardoor we een hele meute burnout-kaderleden krijgen = slecht voor de economie...

Mensen vergeten soms dat er een hele grote zone is tussen simpele arbeiders en top bedrijfsleiders... En die zone wordt momenteel kaalgeplukt.

Excuses voor mijn frustraties ;)

Anonieme gebruiker 14:16
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ponrow,
Je mist het hele punt. Net als Di Flupo.
Bedrijfsleiders hebben (perfect legale) mogelijkheden zat om deze extra belastingen te ontspringen. Ik kan het weten... Dat doen ze dus ook: bijvoorbeeld door hun "grote bak" verkopen, en een kleintje in te schrijven. Netto opbrengst van de nieuwe belasting = 0.
Daarbovenop gaat er honderden miljoenen inkomsten verloren aan BTW, BIV, wegentaks en wat niet meer.
De ENIGE die hier meer zal betalen is de kleine werknemer, of kleine ondernemers. NIET degenen met veel geld.

Netto zal de overheid minder inkomsten krijgen; en de mensen met een bescheiden bedrijfswagen zullen meer belastingen betalen. Daar staat alleen tegenover dat er minder mensen met een dure bedrijfswagen zullen rondrijden.
Of anders samengevat: bescheiden inkomens zullen extra betalen om grotere vermogens uit hun dure bedrijfswagens te krijgen. Daarom wordt dit de Jaloeziebelasting genoemd.

Techno Patat 19:47
afbeelding van Techno Patat

Ik heb er geen probleem mee dat iedereen moet betalen hoor,ponrow, in tegendeel: ik betaal liever meer voor goede gang van zaken dan weinig voor n slechte! Maar nu betaal ik veel,op de verkeerde manier imo! Die regering id idd niet echt wat het moet zijn, gelukkigndoet wathelet nog een beetje zn best ;)!

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws