VAB waarschuwt voor winterprik

vab winterprik

Het is bijna gedaan met de ongewoon warme temperaturen die we afgelopen dagen in ons land konden ervaren. De weerdiensten voorspellen vanaf vandaag terug koude temperaturen, regen en smeltende sneeuw. De Vlaamse Automobilistenbond waarschuwt voor risicompensatie met winterbanden.

De ongewoon zachte temperaturen die de afgelopen dagen te voelen waren in ons land lopen bijna op hun einde. Vannacht zullen de temperaturen reeds onder nul duiken met -4°c in het noorden van het land. Morgen hangt het kwik ook rond het nulpunt met aanvriezende mist.

VAB waarschuwt voor overcompensatie van automobilisten met winterbanden. Winterbanden zijn veiliger in winterse omstandigheden en zorgen ervoor dat de remweg aanzienlijk verkort. Echter, bij gladde omstandigheden blijft de remafstand groter dan bij droge zomerse omstandigheden. Bij de vorige sneeuwval op 7 december 2012 noteerde VAB dan ook drie maal meer ongevallen dan op een normale winterdag.

Uit een onderzoek van VAB bleek dat automoblisten met winterbanden steeds grotere risico's nemen doordat ze zich veiliger voelen bij winterse omstandigheden, een fenomeen dat risicompensatie noemt. Een grotere voorzichtigheid en een aangepast rijgedrag is nog steeds aan te raden, zelfs met winterbanden.

Uit een recente enquête blijkt dat 7 op de 10 bestuurders zonder winterbanden zich onveilig voelen wanneer de wegen onbereikbaar zijn. Mannen die winterbanden gebruiken voelen zich beter gewapend tegen de risico's dan vrouwen.

 Voelt zich onveilig bij gladde wegen
  
vrouw met winterbanden66%
man met winterbanden39%
vrouw zonder winterbanden77%
man zonder winterbanden63%
  

Ook geeft VAB nog enkele tips mee om te rijden in winterse omstandigheden al vermoeden we dat we (met jullie als publiek) aan het preken zijn tegen het koor.

  • Nooit remmen of gas geven in een bocht
  • Niet plots ontkoppelen
  • Rijd steeds anticiperend

 
Foto: aperture_lag, Orgendot, Oran Viriyincy op Flickr

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Techno Patat 15:03
afbeelding van Techno Patat

Ik heb daar geen enquete voor nodig hoor om te weten dat geen mens durft rijden met wat sneeuw! Anticiperen is voor mij het belangrijkste punt van hun lijstje!
Gas geven in een bocht kan je nog opvangen, ontkoppelen ook (al schelen goede banden hier al heel wat).

Maar als je iets slecht geanticipeerd hebt kan je echt niet snel corrigeren en opvangen! Al anticiperen veel mensen precies op een kettingbotsing van 2 pieren en een kever op 15cm van hun auto...

Yvesw 15:54
afbeelding van Yvesw

Deze ochtend was het ook al van dat, - toegegeven, het had niet gesneeuwd, maar de temperaturen lagen toch rond het vriespunt - een bumperklever die er precies haar beroep van had gemaakt...
Ik besloot dan maar om enkele keren op de rem te gaan staan om haar er op te wijzen dat ze toch wel te dicht reed. Gevolg? Tien seconden waarbij ze wat meer plaats liet om daarna weer helemaal terug gezellig in mijn koffer te zitten.
Sommige mensen hebben toch echt wel hun rijbewijs gekregen volgens mij...

Ik vind dan ook Patat zijn "anticiperen" regel de belangrijkste in sneeuwomstandigheden (altijd eigenlijk). Dus gatklevers, wees gewaarschuwd!

Quin 11:10
afbeelding van Quin

Anticiperen is inderdaad gouden regel.

Bij de vorige winterprik heb ik me ook geërgerd door een paar mensen zonder inzicht. Doordat ik in heuvelachtig gebied woon (de Vlaamsche Ardennen) heb je het risico dat er een wagen niet vlot weg raakt van een helling.
Een normale mens zou dan afstand houden en op het plattere gedeelte blijven zodat je ook niet met de gebakken peren zit. Maar nee, alle wagens schoven netjes bumper tegen bumper aan met uiteindelijk schade tot gevolg (gelukkig niet aan de mijne, ik stond op die veilige afstand ;)).

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws