Meer verkeersongevallen in België dan vorig jaar, al moeten we niet panikeren

affiches-gfz-8

Dat het op het zicht steeds drukker wordt op de baan lijkt ook zijn effect te hebben op de verkeersongevalscijfers van dit jaar. Die zijn iets slechter dan vorig jaar besluiten we uit de cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) Al mogen we niet panikeren, want 2013 was een uitzonderlijk 'goed' jaar.

We zouden kunnen koppen met het feit dat er dit jaar meer verkeersdoden zijn dan vorig jaar, maar eigenlijk is dat niet representatief. Vorig jaar was namelijk procentueel gezien tegenover voorgaande jaren een extreem veilig jaar. Dit jaar gooide het zachte weer in de eerste maanden roet in het eten. Mensen verplaatsen zich massaal (ook via de fiets) waardoor er meer ongevallen gebeurden. Tegenover 2012 kunnen we alvast wel betere cijfers voorleggen.

De cijfers

In de eerste negen maanden van 2014 zijn er 31.379 verkeersongevallen met gewonden gebeurd. Daarbij vielen 40.352 gewonden en kamen ter plaatse 461 mensen om. Tegenover 2013 liggen de letselongevallen daardoor 2,8 procent hoger. Maar wederom, vorig jaar was uitzonderlijk goed. Verder bemerken we dat het aantal doden steeg in Vlaanderen, maar daalde in Wallonië en Brussel.

Het aantal ongevallen met fietsen steeg dan weer met 11 procent. Deels te verklaren door het zachte weer doorheen heel het jaar (meer fietsers op de baan). Jonge bestuurders deden het dan weer beter. Letselongevallen bij de groep '18 - 24 jaar' daalde met 4,5 procent.

TL;DR

Uit de verkeersveiligheidsbarometer van de eerste 9 maanden van 2014 kunnen we besluiten dat we de lijn van minder verkeersslachtoffers verder zetten, maar wel meer slachtoffers hadden dat het extreem veilige jaar 2013. In Vlaanderen steeg het aantal doden, in Brussel en Wallonië was er een daling. De federale regering wil het aantal verkeersdoden tegen 2020 halveren tot 420 ten opzicht van de cijfers van 2010.

Hou het veilig tijdens de feestdagen

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
pie 05:31
afbeelding van pie

//EDIT: Aangepast. We doelden vooral op het feit dat andere media maar al te graag uitpakken met dat cijfer. Terwijl het eigenlijk niet helemaal klopt.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws