Verenigde Staten gaan deels elektrisch tegen 2030

Verenigde Staten: 50 procent elektrisch tegen 2030

Tegen 2030 moeten de helft van de nieuwe auto’s in de Verenigde Staten zogenaamde “zero-emissie”-auto’s zijn. Tegelijk willen de Verenigde Staten het voortouw nemen in de productie en ontwikkeling van elektrische auto’s.

Steeds meer landen leggen de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren aan banden, en heel wat van die landen hebben daarbij 2030 of 2035 als deadline vooropgesteld. Denk bijvoorbeeld aan Groot-Brittannië in 2030, en Canada in 2035. Als het wetsvoorstel gestemd geraakt, volgt ook de Europese Unie in 2035.

Zero-emissie-auto's

In de Verenigde Staten bleef het op dat vlak opvallend stil. Vorige week heeft president Joe Biden echter een decreet op tafel gelegd dat een concrete deadline vooropstelt. In 2030 moet de helft van de nieuw verkochte auto’s in de Verenigde Staten een “zero-emissie”-auto zijn, of dat nu een elektrische auto of een auto op waterstof is. Opmerkelijk is dat ook plug-inhybrides tot zero-emissie-auto's worden gerekend.

De president wil daarvoor nauw samenwerken met de grote Amerikaanse autobouwers Ford, General Motors en Stellantis. United Auto Workers, de Amerikaanse vakbond van werknemers in de auto-industrie, wordt mee in bad getrokken. Belangrijkste afwezige in het verhaal is Tesla, dat een notoir tegenstander van vakbonden is.

Concurreren met China

In de eerste plaats wil president Biden weerwerk bieden aan de klimaatcrisis, maar hij hoopt daarnaast de Amerikaanse auto-industrie te revitaliseren en extra jobs te creëren. Biden wil dat de Verenigde Staten op vlak van innovatie en productie de fakkel overnemen van China, waar de VS steeds vaker investeerders naartoe zien trekken. China heeft op dit moment ook drie keer meer elektrische auto’s in zijn wagenpark dan de Verenigde Staten.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws