GM liet Saab opdraaien voor miljarden verlies bij Cadillac

Nu Saab in handen van Spyker Cars is, komen er enkele straffe verhalen boven water drijven. De Zweedse website "Ny Technik" pakt uit met enkele straffe quotes in verband met de productie van de Cadillac BLS. Die Cadillac BLS was een kleine sedan en diende het op te nemen tegen BMW en Audi, hier in Europa. En om die Cadillac te bouwen ging GM aankloppen bij dochterbedrijf Saab...

Zij hadden immers de (ook reeds verouderde) Saab 9-3 liggen, en Bob Lutz vond er niet beter op dan die Saab te herwerken en zo te verkopen op de Europese markt. Totale kost zou zo'n 1 miljard dollar bedragen, en die diende allemaal betaald te worden door... juist ja... Saab.

De Cadillac BLS kwam uiteindelijk in 2006 op de markt en moest de positie van Cadillac in Europa sterker dan ooit maken. Niets bleek minder waar te zijn, want hij draaide uit op een flop. Als je wil concurreren tegen Mercedes, Audi en BMW, dien je nu eenmaal wat straffer uit de hoek te komen. De productie werd stop gezet in 2009 en de verkopen waren amper tien procent van wat men initieel had gedacht. De kosten liepen op die manier verder op tot vele miljarden. En ook die kosten werden betaald door het Zweedse Saab, zo zegt Saab Directeur Jan Åke Jonsson.

We moeten je niet vertellen dat hij blij is dat GM niets meer in de pap te brokken heeft.

Cadillac BLS

Via Ny Teknik (na google translate)

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws