Ga eens anders naar je werk: Car Free Day op 22 september

Je hebt er misschien al iets over gehoord, of je neemt er aan deel: deze week is de week van de mobiliteit. Daarin promoten verschillende instanties hun alternatief voor het gefrustreerd filerijden, iets waar de mensen die de Antwerpse ring de voorbije dagen opreden nog eens ervaarden. Morgen, 22 september, is Car Free Day, een dag waarop men autopendelaars wil oproepen om te kiezen voor een alternatief als fiets, openbaar vervoer, carpoolen maar ook telewerk of thuiswerk. Waarom de focus op woon-werkverkeer? Tweederde van alle werknemers in Vlaanderen zit dagelijks alleen in de auto onderweg naar het werk. 45 procent woont op minder dan 10 km (of een half uurtje fietsen).

27,5 procent woont zelfs op minder dan 5 km (of een kwartiertje fietsen). Duizenden mensen leggen dagelijks eenzelfde traject af als hun collega's of hun buren, waardoor carppolen dan weer een mooie optie wordt.

Door de Car Free Day willen Taxistop en de Fietsersbond werknemers laten proeven van duurzame mobiliteit en – indien gesmaakt – de boodschap meegeven: Doe dit vaker! Beide actiegroepen maken de berekening als volgt: als één op vier werknemers één dag per week niet met de auto komt, betekent dat dagelijks vijf procent minder auto's op de weg, waardoor de files met 20 procent kunnen verminderd worden. Dat betekent niet alleen kortere reistijden voor iedereen, het heeft een directe impact op het milieu. Ook bedrijven zouden beter bereikbaar zijn. Daarnaast is het ook goed voor de werknemer / chauffeur zelf, die zelf de dupe is van de file waar hij dagelijks in vastzit, maar die hij tegelijk mee creëert.

Meer info op Week van de Mobiliteit

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Techno Patat 16:45
afbeelding van Techno Patat

Van mij is het 18km en ik moet het 's nachts doen, dus liever niet met de fiets :D! Maar geen slecht initiatief, het kan de mensen wel eens doen beseffen dat het goed te doen is met de fiets...

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws