Italiaanse autodesigner Aldo Brovarone (94) overleden

Aldo Brovarone Ferrari Dino

De Italiaanse autodesigner Aldo Brovarone is overleden. Zijn naam mag dan misschien niet meteen een belletje doen rinkelen bij het grote publiek, zijn werk staat op het netvlies van menig autoliefhebber gegrift. Een korte bloemlezing.

Brovarone werd in 1926 geboren in de Noord-Italiaanse Piëmontstreek. Hij had een fascinatie voor vliegtuigen en auto’s, en belandde via een omweg als designer bij een koelkastfabrikant na de Tweede Wereldoorlog in Argentinië. Daar ontmoette hij Piero Dusio, de oprichter van Cisitalia. Die bezorgde hem in heimat Italië eindelijk een baan als auto-ontwerper.

Via Dusio ontmoette Brovarone Battista Farina. Die was gecharmeerd door het elegante tekenwerk van de jonge Italiaan, en haalde Brovarone begin jaren 50 binnen. Bij Carrozzeria Pinin Farina klom Brovarone stilaan op richting hoofddesigner. In een carrière van meer dan 30 jaar bij Pininfarina tekende hij een indrukwekkend portfolio bij elkaar.

Aldo Brovarone Peugeot 504

Daar zijn uiteraard hoofdzakelijk Italiaanse auto’s bij, waaronder enkele Alfa Romeo’s en heel wat Ferrari’s, zoals de Ferrari 500 Superfast en de 365 GT 2+2. Ook Dino, het kortstondige dochtermerk van Ferrari, kwam van zijn pen. Naast Italiaanse auto’s waren ook de Franse Peugeot 504 en 604 van zijn hand. De 504 kreeg bij Peugeot recent nog navolging in de vorm van de e-Legend Concept. Aldo Brovarone werd 94 jaar.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws