Rij-impressie + video: Opel Corsa 1.2 Turbo (2019)

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Opel staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in haar verhaal. Een hoofdstuk onder de Franse vleugels van PSA. De zesde generatie Corsa is daar het eerste product van. Wordt de compacte Duitser beter met Franse injectie?

De Opel Corsa, decennialang de grijze muis in het segment van de kleine stadswagens. Een auto die alles goed wilde doen maar nergens echt in uitblonk. We hadden dan ook niet durven denken dat de Corsa voor dé grootste ingenieursuitdaging van de voorbije 5 jaar zou zorgen. Toch is de zesde generatie Corsa een ingenieurstechnisch wonderstuk.

Onder Franse hoed

De oorzaak daarvan ligt bij GM, het Amerikaanse consortium dat Opel in handen had. Met de nadruk op "had", want GM besloot zich terug te trekken uit Europa. Waardoor Opel op zoek moest naar pleegouders. Die vond het bij PSA, de Franse gigant die ook Peugeot, Citroën en DS in handen heeft. Opel werd dus plots een stukje Frans... en dat had gevolgen voor de ontwikkeling van de nieuwe Corsa.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Je moet namelijk weten dat toen de deal werd ondertekend, Duitse ingenieurs al dik twee jaar bezig waren met de ontwikkeling van de nieuwe Corsa. Het chassis was ontwikkeld, de carrosserie was klaar en zelfs de motoren werden al getest in prototypes. Zo'n twee en een half jaar hard labeur werd echter naar de vuilbak gestuurd, want moederbedrijf PSA beval dat de nieuwe Corsa zijn genen moest delen met de eveneens nieuwe Peugeot 208.

Lakentje trek

In een sneltempo moest er dus een nieuwe Corsa vanaf nul worden ontworpen. Want de deadline van 2020, die lag vast. Volgens de ingenieurs een uitdaging met onverwachts positieve gevolgen. Want waar er bij de ontwikkeling van een auto vaak door verschillende teams ellenlang wordt gevit over details, moesten ze nu aan dezelfde kant van de lakens trekken.

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Het resultaat is een auto met een extreem korte ontwikkelingsperiode maar wel een auto die kon leunen op het harde labeur dat PSA al uitvoerde. Want Peugeot en Citroën, die weten als geen andere hoe kleine stadsauto's te bouwen. Genoeg geschiedenisles, tijd voor de nieuwe Corsa!

Alle kleuren, wel vijf deuren

Hoe maak je een Franse auto evenwel Duits? Wel, door te beginnen met het design enkele klikjes terug te draaien. Want zo expressief broertje Peugeot 208, zo zakelijk de nieuwe Corsa. Volgens de Duitse ingenieurs moest het trouwens amper in het originele design snijden. Al konden dankzij het Franse chassis de overhangen voor en achter een stukje korter.

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Het resultaat is een volwassen ogende Corsa, desgewenst uit te dossen met sportieve GS Line-opsmuk. Hij staat daarnaast een stuk langer en lager op zijn pootjes dan zijn voorgangers, met dank aan de 4 extra centimeters in lengte en de 5 centimeters die van het dak werden geschaafd. En moest je het nog niet door hebben, net zoals bij zowat alle concurrenten is de 3-deurs uitgefaseerd. Je kan de nieuwe Corsa in alle kleuren en geuren krijgen... maar het zal een vijfdeurs zijn.

Schoonheidsfoutje

Dat de korte ontwikkelingstijd toch zijn sporen nalaat merken we in het interieur. Want daar heeft Opel duidelijk toegevingen moeten doen onder tijdsdruk. Donkere generische plastics sieren de cabine en de visuele trekpleisters (lees: digitale schermen) lijken er ingegooid. Zo is de optionele digitale instrumentencluster omgeven door een gigantische strook plastic en is de grafiek ervan ook zeer simpel.

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Daarenboven adopteert de Corsa de beperkte zitruimte achterin van de Peugeot 208. Net acceptabel voor kinderen maar volwassenen zullen niet met plezier lange afstanden reizen achterin deze Corsa. Toch een lichtpuntje in de donkere ruimte? De standaard Apple Carplay en Android Auto op het centrale 7-inch scherm (optioneel 10").

Goednieuwsshow

Laat ons vanaf nu echter terug de goednieuwsshow presenteren, want voorts hebben we enkel maar goede woorden voor de nieuwe Corsa. Te beginnen met het chassis dat deze Duits zegent met een joie de vivre die geen voorganger 'm voor deed. De Corsa rijdt eindelijk plezant, lichtvoetig en communicatief. Niet op z'n minst omdat het nieuwe chassis vlot 150 kg van de Corsa schaaft.

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

De demping is droog, het geluidscomfort is wat je verwacht van een stadswagen en de motoren zijn van de beste in hun soort. Blijf echter mijlenver weg van de 8-trapsautomaat. Die voert zijn werk uit met een lichte vorm van dementie en fnuikt het vermogen van de motoren. De handbak is de variant om te hebben. Een handbak die vlot schakelt en een plezier is om te bedienen. Een plezante Corsa... dat we dit ooit nog zouden schrijven.

Van E10 tot Corsa-e

Op motorenvlak houdt Opel het alvast simpel. Zo is er één driecilinder benzine en één diesel. Die 1.2-liter benzine kan je krijgen met 75 pk (zonder turbo), 100 pk of 130 pk. Een motorblok dat PSA al meermaals de engine of the year award in de wacht liet slepen. Dus op dat vlak zit het zeker snor. De opstap van 100 naar 130 pk is gevoelsmatig kleiner dan je zou denken. Waardoor de variant met 100 pk in de praktijk dé versie is om te hebben.

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Daarnaast geeft Opel haar klanten nog de keuze om te opteren voor een 1.5 turbodiesel met 100 pk. Een motor die brandstof nipt maar wel enkel interessant is voor de veelrijder. Tenslotte kan je binnenkort ook nog de Corsa-e op je oprit parkeren, een volledig elektrische versie met 50 kWh aan batterij en een reikwijdte van zo'n 300 kilometer.

Kaal... maar veillig

Met een instapprijs van 14.145 euro kan Opel een knalprijs van jewelste op haar showroom kleven. Al heb je dan wel een zeer kale versie. Kaal... maar veilig. Want zaken zoals een noodrem, cruise controle, rijstrookassistent, een “in slaap val waarschuwing” en verkeersbordherkenning zijn standaard. Hoe attent van de Duitsers.

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Ga er echter van uit dat je voor net geen 20.000 euro een Corsa met de nodige toeters en bellen hebt. Daarmee prijs de Corsa zich competitief in het segment. Alleen - en we zeggen het ook bij de concurrentie -, bijna 20.000 euro voor een klein stadskarretje? Dat is niet niets.

Conclusie

Een waar huzarenstuk voor de ingenieurs om op zo'n korte tijd een nieuwe Corsa in elkaar te schroeven. Desalniettemin is dit de best Corsa die Opel ons ooit gaf. Waardoor duidelijk is hoe sterk de Franse bouwstenen zijn van PSA. Een volwassen hatchback die plezant om rijden is. De bloedlijn der middelmatigheid is doorbroken!

Opel Corsa Rijtest 2019 1.2 Turbo

Specificaties

Motor

1.2 turbobenzine, drie-in-lijn

Vermogen

100pk

Koppel

205 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 090 kg

Topsnelheid

188 km/u

0 tot 100 km/u

9.90 sec

Min. kofferinhoud

309 L

Max. kofferinhoud

1 015 L

CO2-uitstoot

96 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Mathieu 13:01
afbeelding van Mathieu

Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar als jullie vertellen dat het interieur niet van deftige kwaliteit is, dat er maar beperkte zitruimte is achteraan, dat je moet weg blijven van de automaat in een tijd dat de automaat in de lift zit, dan heb ik eerder de indruk dat dit maar een "tussenversie" is van de Corsa. Zeker als je zegt dat er 4cm in lengte is bijgekomen. En 5cm lager, wat geeft dat dan als instap? Is het nog comfortabel?
En een antenne de dag van vandaag... vind ik ook geen zicht meer. OK, dat is muggenziften.

Yvesw 18:26
afbeelding van Yvesw

Zonder twijfel zal de faceliftvariant veel van die problemen wegvagen. Maar geloof ons; in de basis is deze "Franse" Corsa beter dan elke Corsa die ooit de revue passeerde, zelfs met zijn kleine tekortkomingen.

Uw reactie