Rij-Impressie: Renault Grand Scenic 1.5 dCi EDC

Kort getest: Renault Grand Scenic 1.5 dCi EDC

De Renault Scenic is al meerdere malen de revue gepasseerd op Autofans.be, de nieuwe EDC-transmissie daarentegen was tot voor kort een nobele onbekende.

Met de grootste Scénic die Renault aanbiedt gingen we op stap. Hier zou de combinatie van de kleinste dieselmotor en nieuwe gerobotiseerde versnellingsbak met dubbele koppeling zich moeten bewijzen. de 1.5 dCi heeft al in verschillende modellen z’n sporen verdiend met dat nadeel dat je voor het vermogen af en toe een verzet terug moest. Misschien is net daarom deze motorisatie ideaal om de EDC-bak (wat staat voor Efficient Dual Clutch) aan de tand te voelen.

Kort getest: Renault Grand Scenic 1.5 dCi EDC

Zoals zoveel automaten met dubbele koppeling lijkt het verschil met een traditionele automaat op het eerste zicht of gevoel maar beperkt. In het gewoon verkeer doet de EDC wat van hem gevraagd wordt, vloeiend en zo onopvallend mogelijk van verzet wisselen. Een oefening die zowat alle constructeurs tegenwoordig goed onder de knie hebben. Daar waar de DSG van Volkswagen af en toe last durft hebben van een wat nukkige respons bij het initiële vertrek, doet de EDC z’n werk voortreffelijk. Bij steviger acceleraties valt de nieuwe technologie op, zonder schokken of overdreven inhouden tijdens het schakelen gaat de Scénic door de verzetten.

Kort getest: Renault Grand Scenic 1.5 dCi EDC

De ‘kick down’-functie lijkt wat overdreven, je kan bezwaarlijk van een extra schepje acceleratie spreken. Het zorgt voor een verhoging van het toerental en bijhorend geluidsniveau maar een extra duw in de rug moet je niet verwachten. Daarmee zijn we aangekomen bij de achilleshiel van de EDC - en zowat alle automaten. Wanneer deze gekoppeld worden aan een dieselmotor zijn ze schijnbaar zo geprogrammeerd dat ze bij een grote input van het gaspedaal meteen het vermogen gaan zoeken in de hogere regionen. Vaak te hoog, aangezien in geval van een herneming beter het toerental met het ideale koppel als richtpunt wordt genomen.

Kort getest: Renault Grand Scenic 1.5 dCi EDC

Of een automaat het leeuwendeel van de verkopen op zich zal nemen lijkt  onwaarschijnlijk maar diegenen die al eerder afscheid hebben genomen van het koppelingspedaal zullen hier een meer dan degelijke herinterpretatie van het concept zien.

Tekst en foto's: Joeri Mertens

Met dank aan Renault België

Specificaties

Motor

1.5 dCi, diesel vier-in-lijn

Vermogen

110pk

Koppel

240 Nm

Overbrenging

6-bak, automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 561 kg

Topsnelheid

180 km/u

Prijs testwagen

€ 20 950.00

Prijs basismodel

€ 27 600.00

0 tot 100 km/u

13.60 sec

Gemiddeld testverbruik

5.70 L/100km

Min. kofferinhoud

645 L

Max. kofferinhoud

2 050 L

Auteur: Alex
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Alex 17:21
afbeelding van Alex

een schitterende combinatie motor-versnellingsbak.

zany 21:27
afbeelding van zany

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik blijf Renault steeds het merk vinden wat mij het beste gevoel geeft bij gezinswagens. Zowel bij de nieuwe Scénic (wel grand Scénic) als bij de nu toch wel oud aan het worden Espace. Hoewel die van Ford en Citroën toch ook niet verkeerd zijn.

Een nadeel van deze wagen is dat hij wel enorm zwaar geworden is ten opzichte van de vroegere modellen met de bijhorende acceleratie naar 100. Maar de bouwkwaliteit zal ongetwijfeld ook wel een enorme stap vooruit hebben gemaakt net als bij de Mégane en Laguna.

pat 09:33
afbeelding van pat

een geweldige bak , nooit geen problemen mee gehad.
mijn volgende ,,,,,? wat denk je?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws