Gametest: CarX Drift Racing Online (2021)

CarX Drift Racing Online review PS4

Nee, een prijs voor meest catchy titel gaat CarX Drift Racing Online niet winnen. Toch pretendeert de game van ontwikkelaar CarX Technologies dé leukste driftsimulator in gamingland te zijn. We plakten een JDM-sticker op onze rug en vlogen er in! Met de Playstation 4-versie in de hand.

Het Russische CarX Technologies heeft met Drift Racing (1 & 2), Highway Racing en Rally enkele populaire mobiele games in handen. In 2017 maakte het echter een uitstapje naar de PC met Drift Racing Online. Een game die door best veel spelers gesmaakt werd. Ondertussen heeft de ontwikkelaar de game verder uitgerold naar Playstation 4 en Xbox One. Waardoor je dus op meerdere platformen aan het driften kan! Maar is het de moeite?

Bimmy P30

Omdat CarX Technologies momenteel nog een onafhankelijke ontwikkelaar én uitgever is mist het bedrijf de slagkracht van pakweg een EA of Ubisoft. Daardoor geen uitgekiende marketingcampagne of exuberante verhaallijn voor Drift Racing Online. Meer nog, geen enkele grotere uitgever zou het spel met die dwaze naam richting klant laten gaan. Al moeten we toegeven dat de naam volledige de lading dekt. Want Drift Racing Online is een race-/driftgame waarbij je met enkele vrienden de lekkerste tandemdrifts kan beleven. Al raden we aan om je eerst te verdiepen in de single player-campagne. Want je zal het nodige geld moeten sprokkelen voor auto's, upgrades en uiterlijk vertoon.

CarX Drift Racing Online review PS4

Starten doe je dan ook met een kleine selectie van "gratis" auto's. Denk Mazda MX-5, Toyota AE86 en een soort van klassiek Japans sedannetje. We zeggen "soort van", omdat CarX Technologies niet beschikt over de rechten om gelicenseerde auto's te gebruiken. Zo heet de e30 BMW M3 bijvoorbeeld Bimmy P30 en gaat de Shelby Mustang GT350 in de game door het leven als Cobra GT530. Kijk je door de dwaze namen, dan zie je een uitgebreid aanbod van auto's. Van JDM over Euro richting Amerikaanse bolides. Van Volvo stationwagen over Dodge Ram tot Lexus LFA. En ja, ook de obligatoire Nissan Silvia tekent present. Geen vrees.

Turbo Turbo

Nu goed, terug naar die eerste auto, een basis AE86 die we zonder aanpassingen (wegens geen geld) richting de eerste track sturen. Circuit van dienst is een lokaal parkingscomplex rond een sporthal. Want uiteraard is dat dé plaats waar je je eerste driftervaring beleeft. Valt meteen op: de simulator simuleert net iets té goed, want de AE86 mist vermogen om een deftige drift aan te houden. Je schraapt dan ook al je kunnen bij elkaar om brons te behalen. Met hakken over de driftsloot. Maar kijk, na wat watergewenning ligt zilver binnen handbereik en heb je plots genoeg sollen om je auto duchtig onder handen te nemen.

CarX Drift Racing Online review PS4

Drift Racing Online schuift je vier keuzes naar voren op mechanisch vlak. Zo is er een turbokit voor - jawel - meer vermogen. Al blijft de ophanging dan ongewijzigd. Racing zet je auto klaar voor de Time Attack modus terwijl Drift je wagen zegent met de nodige componenten om aan het zijwaarts schuiven te gaan. De Ultimate-kit tenslotte opent het gehele onderdelenmagazijn en laat je de gehele ophanging tweaken, de performance van je motor (turbo of geen turbo, luchtdruk, toerenlimiet,...), spreiding van de versnellingsbak, enzovoort. Omdat geld initieel schaars is, wordt de AE86 gezegend met de Driftkit. En toen kon de fun beginnen...

Winterberghooligan

Eenmaal je auto over de juiste ophanging en een toef extra vermogen beschikt drift je als een volleerde Vaughn Gittin Jr. over het parkeerterrein. Het geld schuift de kassa in en al snel koop je nieuwe circuits en - vooral - nieuwe auto's. Het duurt dan ook niet lang voor je over circuits op afgesloten luchthavens, in een winters bergstadje of Japanse bergwegen aan het knallen bent. Auto's van een hogere categorie kosten exuberant veel om aan te kopen en up te graden maar diezelfde auto's zorgen voor een verdubbelaar van de verdiende gelden tijdens de race. Waardoor je plots vijf keer zo veel kan verdienen op dezelfde omloop.

CarX Drift Racing Online review PS4

Nadeel van deze keuze is wel dat auto's uit de lagere categorie daardoor snel hun nut verliezen. Want hoe leuk ze ook mogen zijn (wie wil nu geen Volvo 740, Nissan 180SX of Mercedes 190E zijwaarts zetten?), ze brengen niet genoeg geld in het laatje. Waardoor je op termijn al snel een topauto van stal haalt om het geld binnen te rijven. Niet in het minst omdat ook de latere circuits stukken van mensen kosten. Omdat het spel geen verhaallijn heeft durft de sleur er daardoor wel eens in te zitten. Nu goed, als het rijden op punt is maakt het niet uit, toch?

Fun voorop

Wel, dat rijden voelt dubbel. Er zit zeker een straffe physics engine achter (die ze trouwens recent nog getweakt hebben via een gratis update) maar na een uurtje of twee heb je het dansen met de auto helemaal in de vingers. Hadden we in de realiteit ook maar zo snel driften onder de knie. Al moeten we er wel bij zeggen dat als je eenmaal de schuiverij in de vingers hebt, dat dan pas het perfectioneren begint. Handrem, de koppeling dumpen, remmen tijdens het driften om de snelheid te verlagen terwijl je zijwaarts blijft, het zijn trucjes die ze in het echt toepassen en je hier leert kennen. Dit een absolute driftsimulator noemen is misschien wat overdreven. Tonnen fun zal je wel beleven!

CarX Drift Racing Online review PS4

Dan is er nog de onlinemodus. Je weet wel, dat laatste stukje uit de titel van de game. Het is de ideale plaats om je geperfectioneerde auto aan de wereld te tonen. Want naast mechanische upgrades is er ook een uitgebreid assortiment aan visuele opties. Bijgestaan door een livery editor. Spreek je dan met wat vrienden af op het ruime aanbod van circuits van open steden, racecircuits of bergwegen en er valt best wat lol te beleven. Misschien is dat wel het sleutelwoord van deze game, lol. Want ook al profileert het zich als een driftsimulator, in de realiteit tovert het vooral een glimlach op je gezicht als je een hoop drifts aan elkaar linkt en dan gecontroleerd de rand van een circuitmuur tikt en daar nog voor beloond wordt met geld (#Walltap). Een échte aanrader voor elke Autofan die zin heeft in enkele uurtjes driftplezier!

CarX Drift Racing Online review PS4

CarX Drift Racing Online is nu beschikbaar voor PC, PS4 en Xbox One
Review op PS4 met Controller

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws