Volkswagen T7 California Concept geeft voorsmaakje van plug-inhybride camper (2023)

Volkswagen T7 California Concept 2023

Volkswagen heeft zijn nieuwe California-camper klaar — of toch zo goed als. Deze T7 California is namelijk op papier nog een conceptcar, al heb je niet veel verbeelding nodig om te zien hoe makkelijk dit een productiemodel kan worden… En dat zal ook gebeuren, inclusief de plug-inhybride aandrijflijn.

In Düsseldorf draait het Caravan Salon op volle toeren, zeg maar het internationale Autosalon van de campers. Daardoor maakten we gisteren al kennis met de gloednieuwe Ford Transit Custom Nugget en die pakte uit met een primeur, want dat zou de eerste kampeerauto gaan worden met een plug-inhybride aandrijflijn… Al had het niet veel gescheeld, of die primeur had op naam van die andere grote naam in de camperwereld gestaan: Volkswagen.

Camper met dubbele schuifdeur

Zij hebben namelijk het doek getrokken van de California Concept en die is voor het eerst niet gebaseerd op de Volkswagen Transporter. In de plaats daarvan bouwt de nieuwe camper verder op de beginselen van de T7 Multivan; eerder een flinke MPV dan een busje dus. Dat is dan echter wel de Multivan met lange wielbasis, die dus 20 centimeter bovenop de lengte van de standaardversie gooit. Daardoor is deze T7 California Concept zowaar langer dan de T6.1 California die je vandaag nog op basis van de Transporter zou bestellen, en die extra ruimte zorgt voor meer flexibiliteit dan ooit binnenin.

Volkswagen T7 California Concept 2023

Dat zie je zelfs al meteen van buitenaf, want in tegenstelling tot de California’s die hem voorgingen pakt deze T7 uit met een schuifdeur aan elke kant. Voorheen stond het keukenblok namelijk telkens nog tegen de linkerkant gemonteerd, maar nu hebben de ontwerpers dat net genoeg naar achter weten te plaatsen om een doorgang mogelijk te maken. Daardoor zit er nu ook links een luifel waar je naar wens het bijgeleverde tafeltje onder kan neerplanten. Verder verving Volkswagen de voorheen vaste achterbank door een tweedelig exemplaar dat je wel nog steeds kan omvormen tot een slaapbank, maar de voornaamste slaapplaatsen vind je natuurlijk in de inklapbare penthouse bovenop de T7.

Geruisloos kamperen

Voor zover lijkt dit dus grotendeels hetzelfde recept in een nieuwe verpakking, maar één aspect van die verpakking intrigeert ons het meeste. Zo vind je in de rechter voorvleugel een heuse laadklep want inderdaad: deze California Concept is geëlektrificeerd. Op een zuiver elektrische aandrijflijn hoef je echter niet meteen te hopen, maar de camper neemt wel de plug-inhybride aandrijflijn over van de reguliere T7 Multivan. Reken dus op een 1.4-liter TSI-benzineblokje dat in samenspel met een elektromotor 218 pk naar de voorwielen brengt. De stroom komt uit een accu van 13 kWh waar de Multivan zo’n 50 elektrische kilometers uit haalt, al geeft Volkswagen nog geen precieze cijfers vrij voor deze kampeervariant.

Volkswagen T7 California Concept 2023

Dat maakt voorlopig ook niks uit, want deze California Concept is — zoals de naam al doet vermoeden — een conceptcar. Volkswagen zegt daar echter wel bij dat het een “bijna-productierijpe” conceptcar is, en zo mag je een échte California op basis van de T7 Multivan op de markt verwachten in 2024. Die zal trouwens niet alleen verkrijgbaar worden met de plug-inhybride aandrijflijn maar met alle motoren van de T7, dus dieselen blijft vast ook gewoon mogelijk.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws