Kiezen maar: Audi RS 3, Mercedes-AMG A 45 S of toch maar die Tesla Model 3?

Audi RS 3 vs Mercedes-AMG A 45 S

Met de Audi RS 3 kent de autowereld een nieuwe hyperhatch. Eentje uitgerust met een heerlijke vijfcilinder. Is dat echter genoeg om je achter het stuur te krijgen van de auto met vier ringen? Of ga je toch voor het alternatief van Mercedes? Tijd voor een vergelijk! Top Trumps style...

Hoewel Audi van moeder Volkswagen de opdracht krijgt om zich klaar te stomen voor elektrificatie, wil het merk met de vier ringen haar mythische vijfcilinder niet zonder zwanenzang laten verdwijnen. Tegen alle aanbevelingen van de boekhouders in heeft het Duitse merk toch besloten nog een generatie van de RS 3 te lanceren mét vijfpitter. Waardoor het AMG-derivaat van de Mercedes A-Klasse plots een bikkelharde concurrent kent. "A" of "A3", welke van de twee laat zich (op papier) het best omvormen tot hyperhatch?

De specs

Met twee indrukwekkende hyperhatches op de markt is het tijd om de vergelijkingsmodule boven te halen. Hoe zit het qua vermogen, prijzen, sprint naar de honderd? We sommen ze hieronder lekker voor je op!

Audi RS 3 Sportback
Motor: 2.5 i5 Turbo
Pk: 400 pk
Koppel: 500 Nm
0-100: 3.8s
Top: 290 km/u
Vanaf: € 61.900

Mercedes-AMG A 45 S
Motor: 2.0 i4 Turbo
Pk: 421 pk
Koppel: 500 Nm
0-100: 3.9s
Top: 270 km/u
Vanaf: € 69.575

Audi RS 3 vs Mercedes-AMG A 45 S

Zoals je kan zien zijn de RS 3 en A 45 S aan elkaar gewaagd. Meer nog, de ingenieurs van Audi werden zonder twijfel aan het werk gezet om een auto te produceren die het nét dat tikkeltje beter moet doen op papier dan de Mercedes. Zo ligt de topsnelheid 20 kilometer hoger en sprint de RS 3 een tiende sneller naar de honderd. Toegegeven, dat zijn zaken die je in de realiteit nooit gaat merken. Zal je wel merken: dat heerlijke geluid van die vijfcilinder.

Audi RS 3 vs Mercedes-AMG A 45 S

Ook op prijsvlak speelt Audi een slim spelletje, want met een startprijs van net geen 62.000 euro is de RS 3 merkelijk goedkoper dan de A AMG. Zelfs al opteer je voor de 65.340 euro kostende "basis" A 45 met "maar" 387 pk, dan nog nog is de RS 3 goedkoper. Vergeet echter niet dat beide Duitse automerken notoire optiemerken zijn. Wil je die topsnelheid van 290 km/u halen in je RS 3? Dan zal je 6.610 euro moeten ophoesten voor het Pack RS Dynamic Plus. Graag een andere kleur dan zwart op je AMG? Bijbetalen graag! Zelfs de aluminium spiegels op de RS 3 (een trademark van het RS-gamma) is tegenwoordig een optie van 130 euro.

Ga je eenmaal samen stellen, dan kijk je al vlug naar een prijs die richting de 80.000 euro gaat. En dan is het tijd om de olifant in de kamer te benoemen, want voor 65.000 euro heb je een Tesla Model 3 Performance die deze hothatches voor dood achterlaat op circuit en bij een sprintrace. Al heeft die natuurlijk geen plofjes in de uitlaat...

Audi RS 3 vs Mercedes-AMG A 45 S

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Carlos 16:27
afbeelding van Carlos

De 5 cilinder blijft toch prettiger klinken! Dus los een RS3.

mds 16:43
afbeelding van mds

Hoe kom je erbij om een Tesla met de RS3 en AMG te vergelijken? Een EV vs verbrandingsmotor :-/
De Tesla is een raket op wielen, one trick pony. Voor de rest pffffffffff
Voor mij de RS3

Yvesw 22:09
afbeelding van Yvesw

De Model 3 staat ook op het circuit best zijn mannetje hoor. ;-) Dus geen one trick pony in een rechte lijn. Enkel de remmen durven het sneller opgeven maar daar zijn natuurlijk oplossingen voor. En over remmen gesproken, was het niet de vorige generatie RS 3 waar bij circuitgebruik de remmen scheef trokken... :-)

Techno Patat 16:47
afbeelding van Techno Patat

De 5-cilinder blijft ondersturen dus los een A45 AMG :D

Techno Patat 16:50
afbeelding van Techno Patat

Aan belastingen ben je het waarschijnlijk snel weer kwijt door de 2.5l motor maar de prijszetting van de RS3 is wel te bewonderen! Ik twijfel er niet aan dat beiden boven de 100k te krijgen zijn, maar in de ‘basis’ heb je toch al direct de performance voor minder geld bij Audi! Kuddo’s audi!

a b 17:24
afbeelding van a b

De nieuwe RS3 heeft zelfs een drift mode, dus toch maar los een RS3 dan?

Professor T 09:05
afbeelding van Professor T

HaHa, Geniaal om toch even de Tesla te vernoemen.

Andy555 09:02
afbeelding van Andy555

Haha, model 3 sprint in 3.3 sec (verschil van halve seconde..) naar 100, dus zal deze nipt winnen maar op het circuit voor dood achterlaten....dat zal toch een zeer, zeer zware battle zijn....waar ik niet van durf denken dat tesla deze wint..

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws