Test + video: BYD Seal Excellence (2024)

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Na een eerder trage start uit de startblokken, begint BYD nu écht furore te maken op het Europese vasteland. Daar kan deze Seal wel eens grotendeels voor verantwoordelijk zijn. Moet je echter een Tesla Model 3, BMW i4 of Polestar 2 laten staan voor deze "baby-Taycan"? Autofans zocht het uit.

Wat is dit?

Eén van de vele modellen in BYD's offensief richting Europa. Waar zijn broeders eerder hit (Han) of mis (Seal-U) zijn, is deze Seal op dit moment misschien wel hét meest evenwichtige visitekaartje van de Chinese constructeur. Eentje die menig Europese autobouwer een pak voor z'n broek geeft. Dit is, kortom, de Chinese Tesla Model 3. Echt waar.


Check hier onze video:


Vloedgolf op komst

Wereldwijd mag BYD dan wel klaar staan om het stokje van Tesla over te nemen als grootste EV-producent ter wereld, in Europa zijn de verkoopcijfers eerder matig. Ook in België neemt BYD op het moment van schrijven genoegen met een 30ste plaats in de verkoop. Waardoor het kleiner is dan Polestar, MG en - uiteraard - ook Tesla. Om dat in perspectief te brengen: voor elke nieuwe BYD die tot nog toe werd ingeschreven dit jaar, werden er maar liefst 14 (!) Tesla's ingeschreven!

BYD Seal rijtest belgie info prijs

En toch voel je de vloedgolf aan de kust. Want BYD kent een stijging van net geen 300% in inschrijvingen tegenover dezelfde periode vorig jaar (jan-apr). Helemaal bovenop de golf staat zonder twijfel deze Seal, het beste dat het merk op dit moment te bieden heeft.

Eén belangrijk verschil

Het is niet de eerste keer dat de Seal de Autofans-revue passeerde. Toen reden we echter nog een Chinees exemplaar. Met dito afstelling van het onderstel, een nogal kaalgeplukt infotainment en een karaoke-microfoon in de middenconsole. Ondertussen werd de Seal echter duchtig aangepakt. Niet dat je het er visueel aan zou zien, want hij oogt nog altijd als een bastaardkind van de Porsche Taycan. Met zijn scherpe lijnen, verzonken deurgrepen en - vooral - die uitlopers aan de koplampen.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Sinds zijn oversteek richting Europa is er gelukkig één belangrijk visueel detail veranderd. Het Chinese merk heeft namelijk achteraan de letters "BUILD YOUR DREAMS" van de kofferklep gesmeten en vervangen door een kleinere "BYD"-inscriptie naast modelnaam Seal. Daaronder staat nog steeds het verwarrende "3.8S" als je voor uitvoering Excellence gaat. Dat duidt uiteraard niet het motorvolume aan, maar wel in hoeveel seconden deze versie richting de honderd stuift.

Brugje slaan

Binnenin slaat de BYD Seal de brug tussen Tesla en sommige Duitse concurrenten. Meer nog, op sommige vlakken is 'ie beter afgewerkt dan Europese rivalen. De gebruikte materialen (van leder tot Alcantara) zijn top, de stoelen uitermate comfortabel en er valt geen stukje harde plastic op te merken. Zelfs de armsteun die toegang geeft tot een vakje in de middenconsole voelt even solide aan als het portier van een Mercedes uit de jaren 80. Je weet wel, toen Mercedes nog auto's van gegoten beton bouwde.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Sinds de oversteek naar Europa heeft BYD eveneens het infotainmentsysteem van de Seal opgewaardeerd. Het overaanbod aan Chinese karaoke apps werden buiten gezwierd, in de plaats kwam er draadloos Android Auto en Apple Carplay. Op die joekel van een scherm (15,6") oogt dat alvast indrukwekkend. Al moet gezegd dat de resolutie van het scherm nét wat minder scherp aanvoelt als bij Tesla. Het is zeker geen 4K, eerder HD+. Nu, wat de Seal wel voor heeft op zo'n Tesla is een digitale instrumentencluster én head-updisplay voor de chauffeur. Doe je goed, BYD!

Passagiers über alles

Wat BYD ook goed doet is zitcomfort genereren. Zowel voor als achterin zit je riant, al is de middelste zitplaats op de achterbank eerder een noodzitje. Opvallend is dat de knappe afwerking voorin ook gewoon doorgetrokken wordt achteraan. Daar durven Japanse of Koreaanse merken wel eens tegen zondigen. Het gigantische glazen dak is standaard en zorgt ervoor dat de achterste passagiers ondanks de stevige voorstoelen een ruimtegevoel krijgen.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Waar je wél merkt dat deze Seal Chinese roots heeft is op koffervlak. Want de focus ging duidelijk meer naar binnenruimte dan naar kofferruimte. Met 400 liter en een sedanklep is de Seal geen kofferwonder. De frunk vooraan van 53 liter biedt soelaas... maar echt praktisch is zo'n koffer vooraan nooit natuurlijk.

Keep it simpel

Zoals het moet anno 2024 schuift BYD geen verwarrende uitvoeringen van de Seal naar voren. Er is een variant waar je verder mee kan rijden (Seal Design) en een versie waarmee je de straatstenen uit de grond kan trekken (Excellence). Beide versies maken gebruiken van een LFP-accu van 82.5 kWh en bieden 11 kW AC laden en 150 kW DC laden. De Seal Design krijgt een elektromotor van 313 pk op de achteras, terwijl de Excellence over twee elektromotoren beschikt (AWD) en daardoor een riante 530 pk en 670 Nm richting het asfalt stuurt.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Hoewel versie Design pronkt met de grootste range op papier (570 km), biedt de Seal Excellence ook nog steeds een voortreffelijke 520 km... in theorie. Geen vrees, ook in de praktijk viel hij niet door de mand, want met een verbruik dat schipperde tussen de 17 kWh à 18 kWh, kunnen we een maximale range van 500 km noteren. Voor een elektrische Sedan met +500 pk!

Focus op comfort

Maak echter niet de fout door te denken dat dit een volbloed sport-EV is. Hoewel riant vermogend, deze Seal Excellence, werd hij duidelijk afgesteld op comfort. Zo zijn de 19-duims velgen niet enkel goed voor de range, maar ook goed voor het comfort. Het E-Platform 3.0 voelt solide aan, maar de demping werd lekker zacht gehouden. De Seal Excellence rijdt daardoor voortreffelijk, al doet de concurrentie dat ook natuurlijk. Met een sprinttijd van 3,8 seconden gaat de Seal Excellence snoeihard, maar je krijgt nooit het gevoel dat de sedan het vermogen niet kwijt kan.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Het is dan ook wat spijtig dat je Tesla-gewijs eerder op de stoel dan in de stoel zit. Ook het continu gezeur van veiligheidsnufjes is hallucinant. Al is dat geen Chinees dingetje, maar wel een Europees verplicht nummertje. Een update in de software dat je sommige zaken met één simpele toets kan afzetten is welkom, BYD.

Duitsland in zijn onderbroek

Waar de BYD Seal pas echt schittert is in de prijslijsten. Elke BYD Seal wordt full-option afgeleverd. De instapversie kent een prijs van 46.990 euro. Da's duizenden (tot wel tienduizenden) euro's minder dan de Europese concurrenten en enkel 1.000 meer dan een Tesla Model 3 Standard. Met dat detail dat de Seal meer uitrusting en stukken meer range heeft.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Vanaf de Seal Excellence wordt het pas echt leuk. Die kost 51.990 euro en is daardoor goedkoper dan een Tesla model 3 Long Range. Een concurrent zoals de BMW i4 M50 kost je minimaal 79.750 euro. Een Mercedes-AMG EQE gaat vlot over de 100.000 euro. Jep, laat dat even bezinken.

Conclusie

Moet je de bekende rivalen laten staan voor deze BYD Seal? Puur qua prijs, krijg je hier ongelooflijk veel waar voor je geld, zonder dat ‘ie moet inboeten op kwaliteit. Een BMW i4 rijdt sportiever, een Tesla Model 3 kan sneller laden en een Polestar 2 heeft zijn imago mee, maar geen enkele rivaal heeft het totaalpakket van deze BYD Seal.

BYD Seal rijtest belgie info prijs

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws