Laatkomers opgelet: autokeuring brengt boete voor laattijdig voorrijden terug

boete laattijdige keuring 2024

Was je eens een paar weken te laat bij de autokeuring, dan kwam je daar sinds midden 2023 zonder boete mee weg. De Vlaamse Overheid kneep namelijk een oogje dicht omdat de wachttijden zo lang waren. Aan die uitzondering komt nu echter een einde want, zo klinkt het, de wachttijden zijn teruggedrongen.

Ben je in de afgelopen jaren wel eens naar de autokeuring geweest, dan hoeven we je dit vast niet meer te vertellen. Je zorgde maar beter dat je een afspraak had vastgelegd nog voor die gekende groene uitnodiging in de bus viel want wachtte je iets te lang, dan kreeg je je auto niet meer op tijd ingepland. Het resultaat was dan ook dat steeds meer automobilisten pas na hun uiterste keuringsdatum kwamen opdagen, en dus een boete aangerekend kregen bij het keuringscentrum. Daarom werd in juni 2023 beslist om die boete te laten vallen voor iedereen die hoogstens één maand te laat was… Maar daar komt nu weer verandering in.

Maatregelen voor minder wachtrijen

De Vlaamse Overheid laat namelijk weten dat de zogenaamde toeslag bij laattijdige autokeuring terug komt. Zo zal je vanaf 1 september 2024 opnieuw 9,80 euro extra aangerekend krijgen als je een dag tot een maand te laat komt opdagen. Ben je nog later dan dat, dan loopt de boete net als voorheen op tot hoogstens 35 euro afhankelijk van de verstreken tijd. De reden waarom de toeslag nu ook in de eerste maand terugkeert, is volgens het Departement Mobiliteit te zoeken in de huidige wachttijden. Die zouden aanzienlijk zijn teruggedrongen met dank aan verschillende maatregelen die in het voorbije jaar getroffen zijn.

boete laattijdige keuring 2024

Of die wachttijden daarmee effectief aanvaardbaar geworden zijn, laten we even in het midden maar vast staat dat er inderdaad een aantal wijzigingen zijn aangebracht in de regelgeving omtrent de autokeuring. Zo werd de keuringscapaciteit vergroot terwijl het aantal herkeuringen werd teruggebracht door sommige kleinere gebreken pas opnieuw te controleren bij de volgende periodieke keuring. Bovendien werd de frequentie van die periodieke keuring voor auto’s tot een bepaalde leeftijd en een bepaalde kilometerstand bijgesteld van jaarlijks naar tweejaarlijks. Alles dus om te zorgen dat er minder lange wachtrijen bij de keuringscentra staan, en je daardoor minder reden hebt om je auto er te laat voor te rijden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws