Legt Renault haar Mégane op het kapblok?

Renault Mégane info next generation

Alle zekerheden zijn met een kwieke zwiep vanonder onze voeten weggemaaid. Ook in autoland. Want de versnelde focus naar EV zorgt er voor dat gevestigde waarden plots in vraag worden genomen. Laatste voorbeeld? Renault twijfelt of er nog toekomst zit in de Mégane, een hatchback die tot voor kort een vanzelfsprekendheid was in ons straatbeeld.

Zeg je Renault, dan zeg je Clio en Mégane. Twee auto's die in Europa onlosmakelijk verbonden zijn met het Franse merk (samen met flauwe mopjes over Franse elektronica). De Clio, die groeide vorige maand nog uit tot de meest verkochte auto in Europa, de Mégane kan echter een minder rooskleurige plaatje tekenen.

Gezinsuitbreiding

Het gaat namelijk niet zo goed met de Mégane. Al zeker sinds de komst van de nieuwe generatie in 2016. De cijfers zijn niet problematisch... maar wel in neerwaartse richting. Als aandeelhouder (of bedrijfsleider) wil je natuurlijk steeds meer en meer. Sinds 2010 worden er jaarlijks echter minder Méganes verkocht. In 2010 ging het nog over 465.732 stuks, in 2019 daalde dat getal richting 209.845 eenheden.

Renault Mégane info next generation

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo bestond in 2010 de Kadjar nog niet, het crossoverbroertje van de Mégane dat in 2019 goed was voor 110.013 exemplaren in Europa. Daarnaast heb je ook de Captur natuurlijk. Die ging in 2019 maar liefst 222.540 keer over de toonbank. En hoewel kleiner in dimensies dan de Mégane wordt hij door klanten vaak als een volwaardig alternatief gezien. Tenslotte is er misschien nog de stelling dat de huidige generatie Mégane misschien niet zo sexy is als zijn voorganger die er ook was als lekker gelijnde coupé en praktische stationwagen.

Money money money

Ongeacht, de tanende verkoop van de Mégane zorgt er volgens inside info van Auto Express voor dat het bestaan er van in vraag wordt gesteld bij Renault. Omdat het geldpotje niet eindig is en er fors moet geïnvesteerd worden in nieuwe technologieën zou het Franse merk aan het kijken zijn om R&D-budgetten voor de Mégane te verplaatsen naar nieuwe projecten. In klare taal: geld voor elektrische modellen.

Renault Mégane info next generation

Dat wil evenwel niet zeggen dat Renault de Mégane de komende jaren gaat laten dobberen in eigen nat. Zo kreeg de Mégane dit jaar nog een subtiele facelift én staat er een plug-invariant op de planning om leasingklanten richting de dealer te lokken. Want vinden jullie van de huidige Mégane (en R.S.-derivaat)? Laat het weten in de comments!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws