Renault en Caterham Group gaan samen auto's bouwen

Renault en Caterham Group gaan samen auto's bouwen

Renault en Caterham sloten vandaag een akkoord om samen auto's te gaan bouwen. Niet enkel de Alpine concept car past in dat plan, er zou nog meer op komt zijn. Tegen 2014 moeten beide merken het eerste resultaat van hun samenwerking op de markt hebben staan.

We wisten al langer dat Renault een partner zocht om het Alpine-logo weer van onder het stof te kunnen halen. Lange tijd werd aangenomen dat het om Lotus zou gaan, maar tijdens ons gesprek met Carlos Tavares op het salon van Parijs wilde die niet veel horen over Lotus en vertelde hij tussen de regels dat Caterham een partner kon worden. Dat werd vandaag dus bezegeld.

Caterham Group krijgt een aandeel van 50 procent in Automobiles Alpine Renault. De wagens zullen gebouwd worden in Dieppe (Frankrijk), waar Renault al een productiefaciliteit heeft en waar ook de RS-modellen van de band lopen. Daar zullen alle jobs behouden blijven, een groot deel van de productie van de Alpine's zou voor Azië bestemd zijn. Daardoor is het niet vreemd dat Renault voor Caterham group kiest, aangezien die een Maleisische invloed hebben in het bestuur.

Renault en Caterham Group werkten eerder al samen, Renault voorziet motoren voor de Caterham Group in de Formule 1.

Circa 2015/2016 zouden ze hun eerste gemeenschappelijke sportwagen op de markt brengen die de geest van de legendarische Alpine 110 moet dragen. Renault's COO Carlos Tavares geeft een richtprijs van 40 tot 50 duizend euro mee.

Bernard Olivier, CEO van de nieuwe joint venture Société des Automobiles Alpine Caterham (SAAC), is vol vertrouwen over het project:

"“I’m very proud of the trust placed in me by both shareholders. The road map for each car is clear and simple: respect the DNA of both Alpine and Caterham Cars. With the passion and expertise of the staff dedicated to this project, we are sure of meeting this aim

Over verdere details zoals de positie en het type van de motor is nog niets bekend. De kans is er natuurlijk dat er een RenaultSport motor zoals de 200pk sterke 1.6 Turbo vanuit de Clio RS in gaat liggen.

Renault en Caterham zullen elk een eigen versie van de sportwagen op de markt brengen, elk met hun eigen specificaties en karakteristieken.

Caterham eigenaar Tony Fernandes is uiterst blij met het project en heeft er grote verwachtingen van. Een goedkope, lichtgewicht sportwagen geniet zijn volle steun. "In F1 only Ferrari and Mclaren produce road cars, and they are exceedingly expensive. The affordability of our car will be key. If we get the quality and the price right it will sell, recession or no recession."

De samenwerking tussen Renault en Daimler staat volledig buiten deze samenwerking, meldt Renault verder. Ook is nog niet zeker of deze samenwerking tot een elektrische wagen zal leiden.

Wij zijn alvast zeer benieuwd, ongetwijfeld zullen in de komende maanden meer details bekend raken over deze nieuwe - spannende - joint venture.

Renault en Caterham Group gaan samen auto's bouwen

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yvesw 18:21
afbeelding van Yvesw

Ik zou er toch nog voor zorgen dat de koplampen goed vast hangen...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws