Nummerplaat 2-AAA-001 begin volgend jaar uitgereikt, rolt nu al van de band

België nummerplaat 2

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de eerste Belgische nummerplaat in ontvangst genomen die met het cijfer ‘2’ begint. Tien jaar geleden rolde de eerste nummerplaat met cijfer ‘1’ van de band bij de officiële producent OTM-Zenith.

Exact tien jaar geleden schakelde ons land over op de Europese standaard voor nummerplaten, met links een blauwe band met de Europese vlag en de landcode voor België. Tegelijk betekende die overschakeling het einde van de combinatie die uitsluitend bestond uit drie letters en drie cijfers, en die in 2008 nog werd omgewisseld naar drie cijfers en drie letters.

Vanaf november 2010 bestond de Belgische nummerplaat opnieuw uit een combinatie van drie letters en drie cijfers, maar voorafgegaan door een indexcijfer. Dat cijfer zou toelaten dat wanneer alle combinaties waren uitgeput, dezelfde combinaties opnieuw gebruikt konden worden, maar dan met een ander indexcijfer.

2 in zicht

Na tien jaar zijn de combinaties met indexcijfer 1 bijna uitgeput. Op dit moment reikt de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen, nummerplaten uit die beginnen met ‘1-Y..-…’. Omdat de letter ‘Z’ voorbehouden is voor autohandelaars, komt het indexcijfer 2 in zicht.

Naar schatting zou de eerste nummerplaat met dat indexcijfer, ‘2-AAA-001', eind januari of begin februari worden uitgereikt. De nummerplaat in kwestie is nu al van de band gerold bij de officiële producent van Belgische nummerplaten, OTM-Zenith in Sint-Agatha-Berchem.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Taid 23:27
afbeelding van Taid

Beste wat kost de taksen plus btw en alle toebehoren van deze platen(aaa)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws