Eerste winterprik zorgt voor veel pechoproepen

voorruit-aangevroren-winterprik

Ook je voorruit moeten krabben vanochtend? Dan was je bij de grote hoop die hun wagen buiten laat slapen. Dat niet alleen de voorruit afziet van de kou, laat VAB zien in haar pechoproepen. Dat aantal ligt vanochtend tot 60 procent hoger dan op normale ochtenden.

De blauwe maandag lees je vandaag in de kleur van je vingers nadat je je auto ijsvrij hebt gemaakt. Toch volstaat dat niet altijd en durft de auto nog wel eens dienst weigeren bij zulke koude weersomstandigheden. Om 7u30 noteerde VAB al 48 procent meer pechoproepen, om 8u was dat al 60 procent meer dan normaal.

vroege winterprik

Dat het koud is in november is normaal, toch is het Volgens VAB een uitzonderlijk vroege winterprik, afgaande op het aantal oproepen. In 2014 noteerde men pas op 29 december een zware piek, in 2012 en 2013 was dat op 7 december.

Het belangrijkste probleem bij autopech in zulke winterprik-maandagochtenden is het falen van de accu. Die is in vier van de vijf startproblemen de oorzaak. VAB geeft daarom nog wat tips mee om het starten te versoepelen.

  • Schakel bij het starten alle onnodige stroomverbruikers (zoals GPS, verwarming, enz.) uit en ontsteek de lichten pas na het starten.
  • Ontkoppel bij het starten, zodat de starter de minste weerstand ondervindt.
  • Spaar je batterij en zet o.a. de achterruitontdooiing af als de ruit ontdooid is.
  • Wie weinig kilometers rijdt of uitsluitend korte trajecten doet, koopt best een batterijlader. Door stil te staan en korte trajecten te rijden, ontlaadt de batterij langzaam maar zeker. Opladen kan tijdens het weekend. Dan kan je een week gerust rijden.

Nog een extra advies voor de komende dagen:
Zet bij het parkeren de auto niet op de handrem, maar parkeer je in versnelling. Op die manier kan de handrem niet vastvriezen. Vergeet echter niet dat je auto al in versnelling staat, wanneer je nadien opnieuw vertrekt.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws