Op reis? Opletten voor deze regels in 't buitenland

boardwalk-buildings-cars-5256

Ga je komende op reis naar het buitenland? Dan neem je best even deze verkeersregels door. Voldoende kennis van de regelgeving in het buitenland kan je namelijk een boel geld besparen.

Niet alleen in België hebben de overheden gezien dat ze de automobilist kunnen terechtwijzen en daar tegelijk een flinke duit aan over kunnen houden.

80 is prachtig

Het belangrijkste nieuws voor wie naar Frankrijk gaat is de verlaging van de maximumsnelheid van 90 naar 80 km/u op de secundaire wegen. Dat zijn de Routes Nationales en Routes Départementales, wegen die niet gescheiden worden door een middenberm.

milieuvriendelijk kleven

Milieuzones duiken dan weer op in diverse Europese landen, allemaal met verschillende stickertjes. In Frankrijk zijn er steden die milieuzones hanteren tijdens een luchtvervuilingspiek maar alleen in Parijs geldt een permanente milieuzone, waar je alleen binnen mag met vignet tijdens de weekdagen. Zie je een "Zone à Circulation Restrainte", dan diep je best je vignet op.

Ook in Duitsland heb je al een aantal jaren een milieuvignet nodig om diverse steden in te rijden. Je sticker wordt toegekend aan de hand van de uitstootgegevens van je auto. Rode en Gele stickers zijn niet voldoende, enkel de Groene stickers zijn goed genoeg om binnen te mogen.

En ook Italië heeft milieuzones, daar heten ze "Zona Traffico Limitato". Alleen bij deze wordt het systeem gecontroleerd aan de hand van nummerplaatherkenning.

De vignetten voor de auto koop je best op voorhand bij één van de vele mobiliteitsorganisaties in Europa. Verwar ze niet met de tolvignetten die je in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië moet kleven om zelfs maar in het land of op de snelwegen te mogen rondrijden.

handen vrij

GSM-gebruik achter het stuur is verboden. Punt. Maar in Spanje en Frankrijk kijken ze er extra streng op toe. Even stilstaan om te bellen, of met de oortjes in bellen mag niet. Je GSM mag zich tijdens het rijden zelfs niet in je gezichtsveld bevinden. Daar gaat je mobiele GPS dan.

rettungsgasse

In Duitsland en Oostenrijk geldt dan weer dat als je in de file staat op de snelweg en er een prioritair voertuig aan komt gereden - je weet wel, zwaailicht en sirene aan - je opzij moet. Klinkt logisch, alleen is het in die landen een verplichting om tussen het tweede en derde rijvak - of de twee meest linkse vakken - een strook wordt vrijgemaakt. De chauffeurs op het rechtse vak sturen dus een stukje rechtsop, de chauffeurs links wijken uit naar links. Ook in Zwitserland wordt die maatregel gehanteerd, al is het daar niet verplicht.

flitsflits

Flitspaalsignalisatie is ook in diverse landen verboden. Apps als Waze en Coyote bevinden zich onder die noemer, maar ook je GPS met flistpaalherkenning zit daarbij.

In België, Luxemburg, Spanje, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden deze flitspaalsignalisaties toegelaten. In Oostenrijk en Zwitserland zijn ze compleet verboden. In Frankrijk mag het wel, zonder flitsverklikker. Gevarenzones of risicozones mogen wel worden aangeduid. In Noorwegen, Portugal, Zweden, Tsjechië en Slovenië worden ze gedoogd.

Voor apps die verboden zijn, volstaat het dus om je app te verwijderen in Oostenrijk en Zwitserland en nadien opnieuw te installeren. Als het om een los gps-toestel gaat, dan moet je de functie ‘flitspaalsignalering’ uitschakelen vóór je de grens oversteekt (voor zover dat al niet automatisch gebeurt). De systemen die in het vaste navigatiesysteem van je auto geïntegreerd zijn, zijn in theorie zodanig geprogrammeerd dat ze bepaalde functies uitschakelen in landen waar het gebruik ervan verboden is. Bij oudere modellen is dat echter niet altijd het geval, waardoor het toch beter is om de functie uit te schakelen voor je de grens oversteekt. Opgelet, in Zwitserland is zelfs het vervoer van een radarverklikker verboden en laat je hem dus beter thuis.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws