In het spoor van Subaru tijdens de 24 uur van de Nürburgring

Naast Le Mans is de 24 uur van de Nürburgring zowat dé langeafstandsrace van het jaar. Vorig weekend was het weer tijd voor de 43ste editie van de ADAC Zurich 24u Race en Subaru nodigde ons uit voor een blik achter de schermen om te kijken wat man en machine te verduren krijgen tijdens die zware uren.

De Nürburgring, ook wel bekend als de groene hel. Een circuit dat niet alleen een stevige reputatie heeft en waar bijna alle merken van de wereld hun wagens komen testen, elk jaar zakken een resem aan raceteams af naar het circuit in Duitse deelstaat Rijnland-Palts om het tegen elkaar op te nemen. Niet voor enkele rondes, wel om 24 uren lang te racen waarbij zowel het GT-circuit als de Nordschleife wordt gebruikt.

Een combi-circuit met een totale lengte van dik 27 km en maar liefst 173 bochten. Ter vergelijking; het Belgische circuit van Spa-Francorchamps is amper 7 kilometer lang en telt 20 bochten. Daarnaast telt er ook nog een stevig hoogteverschil op de Nürburgring. Tussen het hoogste en laagste punt past vlotjes de Eiffeltoren (300 meter) en de vele blinde bochten en oneffenheden maken, in combinatie met het onvoorspelbare weer, het een hel voor de mecaniciens die de wagens moeten afstellen.

Voor de start

De drukte en de spanning is te snijden bij de verschillende teams. Iets wat meer dan duidelijk wordt bij ons bezoek aan de pitboxen vooraf de race. Alles wordt tot in het laatste detail nagekeken, de warmte van het circuit wordt elke 15 minuten gecontroleerd, net als het weerbericht.

We mochten kort de teammanager van Subaru (Hideharu Tatsumi) spreken en ook hier werd snel duidelijk dat het bittere ernst was. Tatsumi vertelde ons dat 'de grootste kunst erin bestaat van 4 coureurs in het team te hebben die op een aantal procenten na even snel zijn' en dat 'alle piloten overdag en 's nachts dezelfde kwaliteiten moeten hebben vermits er maar één team aan de race deelneemt'. In tegenstelling tot wat je zou verwachtten zijn niet alle coureurs Japanners bij Subaru maar is het een Europees/Aziatische mix met Carlo Van Dam (NL), Tim Schrick (GER), Marcel Lasee (GER) en Hideki Yamauchi (JAP).

Niet veel later trekken we naar de startgrid waar iedereen zich opmaakt voor de opwarmronde achter de safety car. Voor het zover is mogen alle fans met de juiste toegangskaart mee op de startgrid rondlopen en van kortbij de racewagens en piloten een laatste blik toewerpen voor ze beginnen aan hun 24 uur durende marathon. Helemaal druk is het bij de bekendste - en tevens vrouwelijke - piloot van de Nordschleife, Sabine Schmitz. De laatste aanpassingen worden doorgevoerd en de startpiloten maken zich op om helm en handschoenen aan te doen. The game is on.

één groot circus

Aan de start dit jaar 151 racewagens die vervolgens nog eens onderverdeeld worden in 21 categorieën. Van licht aangepaste productiewagens tot volbloed GT3's. Het doel van de race zelf is simpel; word eerste in je categorie door zoveel mogelijk rondes af te leggen. In de hoogste klasse ging de wagen van Glickenhaus spijtig genoeg tijdens de kwalificatie al van de baan waardoor het vooral een Duits onderonsje was met BMW, Audi, Porsche en AMG. Weerwoord komt er van merken zoals Bentley, Aston Martin en Nissan.

Knallen in het donker

Zaterdag 16u, het startschot voor de slopende endurancerace wordt gegeven. Nog geen vijf uur later trekt de race de nacht in. De verstralers gaan aan, de remschijven en uitlaten gloeien rood op en je herkent de wagens meer aan hun geluid dan aan hun looks. Donker in de Duitse Eifel is dan ook echt donker en tussen de bossen rijden met snelheden ver boven 200 km/u is een zenuwslopende taak voor de coureurs.

Volgens Carlo Van Dam (NL, Subaru) is het een gewoonte om 's nachts te rijden en wijken de rondetijden niet zo ver af van de tijden die overdag gereden worden. Dit vooral omdat in de koelte van de nacht de wagen meer vermogen levert en je dus je iets voorzichtigere rijstijl kan goedmaken met vlotter uitaccellereren.

De prijzen worden uitgedeeld aan de meet

Rusten is er niet bij tijdens deze 24u en dat bewijst de strijd die we vooraan kunnen terugvinden. Zelfs na 22 uur rijden kan een te lange pitstop nog het verschil maken. In de GT3-klasse stond BMW bijna de volledige race vooraan, maar bleef de hete adem van Audi de hele tijd letterlijk een aantal bocht(en) achter in de nek voelbaar. Dat het kleinste detail van belang is werd hier nog maar eens duidelijk want na 24 uur racen ging de eerste plaats bij zowel GT3 als in de overall ranking toch nog naar Audi.

Het verschil tussen de R8 GT3 en de Z4 GT3 bedroeg aan de finish 40 seconden 729 honderdsten wat in het recordboek kan als het kleinste verschil ooit tussen de nummers 1 en 2.

Het team van Subaru dat we op de voet volgden had dankzij een perfecte organisatie van start tot finish aan de leiding gereden in haar klasse en behaalde een 18e plaats in de overall ranking, in combinatie met en een stevige eerste plaats in eigen categorie. Het verschil met de nummer 2 (Audi TT) bedroeg 12 volle rondes, wat toch indrukwekkend is vermits dit een licht aangepaste 2.0-liter boxer 4-cilinder is met een motorvermogen dat niet gek afwijkt van de standaard WRX-productiewagen.

Doel 1 was binnen voor Subaru, doel 2 wordt iets voor een volgende editie en dat is 146 rondes afwerken op 24 uur. Nu waren ze gestrand op 143 rondes maar dat kon de feestvreugde aan het einde niet temperen. Voor de detaillisten onder jullie, de volledige ranking per categorie en overall vinden jullie hier

Speciale dank gaat uit naar Subaru Benelux voor de aangename trip op en rond het circuit.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Speedy_430 11:58
afbeelding van Speedy_430

Dat moet een tof weekendje geweest zijn!

Bram 12:25
afbeelding van Bram

Dat was het zeker :)

Wim 12:37
afbeelding van Wim

mooi, 24u races hebben altijd een geweldige sfeer, altijd leuk om mee te maken

Kevin 14:03
afbeelding van Kevin

zalig, der zulle meerdere mensen jaloers zijn geweest op jullie weekend. Wou anders ook wel is mee met Subaru haha ;)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws