Maserati dit jaar nog 3 keer elektrisch! Dit kosten GranTurismo, GranCabrio en Grecale EV (2024)

Maserati EV Folgore info belgie

Maserati staat misschien niet helemaal bovenaan je shoppinglist, maar dat kan binnenkort wel eens veranderen. Dit jaar nog lanceert het Italiaanse merk een elektrische GT, SUV en zelfs cabrio. Autofans ging in avant première kijken naar de Italiaanse bliksem in de gloednieuwe Antwerpse showroom.

Sinds het iconische Maserati onder de vleugels van Stellantis opereert werkt het hard aan een - stapsgewijze - revival. De eerste stap kwam er met de komst van de bloedmooie MC20; een scherpgelijnde hypercar die in minder dan 3 seconden de 100 km/u aantikt en met z’n drieliter V6 vlot doorstoomt tot ruim voorbij de 300 km/u. Zelfs een Italiaanse sportwagenbouwer kan tegenwoordig echter niet anders dan stilletjes vloeken in de kerk en werk maken van een elektrisch aanbod. Maserati skipt (wat ons betreft wijselijk) de plug-in fase en komt meteen met drie EV's die dit jaar nog beschikbaar zullen zijn.

Maserati EV Folgore info belgie

Donder en bliksem

Folgore, dat is de roepnaam voor alle Maserati’s die een volledig elektrische aandrijving krijgen. Niet slecht gevonden, als je weet dat Folgore “bliksem” betekent in het Italiaans. De eerste 2 modellen die zullen worden uitgeleverd zijn de Grecale Folgore (een SUV) en de GranTurismo Folgore. Autofans was te gast in de gloednieuwe showroom van Maserati in Antwerpen en kon voor het eerst de Grecale Folgore statisch besnuffelen en bepotelen. We vonden het een geslaagde mix van sportiviteit, Italiaanse luxe en degelijkheid. Alleen de koperen badges zijn een beetje too much.

Maserati EV Folgore info belgie

De Grecale Folgore borduurt natuurlijk verder op de versies met de klassieke verbrandingsmotoren en onderscheidt zich door het speciale Folgore radiatorrooster, zwarte inzetstukken (zoals de splitters, deurgrepen, en zijskirts) en door koperkleurige badges en remklauwen. Huiver: de ventilatieopeningen aan de zijkant zijn verlicht. Even de obligate cijferwinkel? De elektrische Grecale krijgt twee elektromotoren, goed voor een systeemvermogen van 550 pk op de vier wielen. Een 105 kWh batterij (95 kWh netto) zorgt voor een WLTP range van 500 km, tenminste als je niet te vaak een sprintje trekt naar 100 in 4,1 seconden. In dat geval moet je sneller aan de lader. Dat kan aan een puike 22 kW AC en een eerder middelmatige 150 kW DC. Toch zeker voor een auto van dit kaliber.

Maserati EV Folgore info belgie

Hoe dan ook, Maserati heeft er uiteraard goed aan gedaan om een SUV op te nemen in de elektrische line-up. Want draai of keer het hoe je wil, de Grecale EV zal zonder twijfel de oren spitsen van de zakelijke rijder die op zoek is naar een toefje exclusiviteit. Hoewel de sales- en marketingjongens/ -meisjes niet in hun kaarten laten kijken qua verkoopobjectief, mag je er Folgore op zeggen dat de elektrische Grecale de best verkopende (elektrische) Maserati gaat worden in Europa. Met een prijskaartje van minstens 123.000 euro zit 'ie natuurlijk wel in het vaarwater van éne nieuwe Porsche Macan Turbo. Ook al is deze Italiaan een stukje forser gebouwd met een lengte van 4,86 meter (4,78 m voor de Macan), we zijn benieuwd hoe dit gevecht uit zal draaien.

Elektrische coupe en cabrio

De 2 andere elektrische modellen die nog dit jaar de showroom verlaten zijn de GranTurismo Folgore en GranCabrio Folgore. Over die laatste is nog niet veel geweten maar het is vrij logisch dat die de technische specificaties van zijn coupé-broeder over zal nemen. Het gaat dan over een elektrische set-up van 3 motoren die samen 761 pk en - hou je vast - 1.350 Nm koppel leveren. Uiteraard wordt dat vermogen naar de vier wielen gestuurd. Met zijn sprintcijfer van 2,7 seconden valt de GranTurismo Folgore tussen Tesla Model S en Model S Plaid. De topsnelheid bedraagt 325 km/u. Voor een EV!

Maserati EV Folgore info belgie

Niet enkel qua aandrijflijn wijkt de GranTurismo Folgore af van zijn SUV-broertje, onderhuids schuilt een meer compacte accu van 92.5 kWh (83 kWh netto) die dan weer wél kan snelladen aan een indrukwekkende 270 kW DC (en 22 kW AC). Daardoor is deze GranTurismo Folgore nu al letterlijk een, euhm, Gran Tourer. Ben je wat voorzichtig met het stroompedaal, dan geraak je volgens de WLTP-cijfers tot 450 km ver. Wat dat allemaal moet kosten? Minstens 198.350 euro. Alstublieft! Reken trouwens voor de GranCabrio Folgore nog een flinke duit extra. Geen vrees echter petrolhead, pas tegen 2027 wordt Maserati 100% elektrisch. Waardoor je nog even een Grecale, GranTurismo en GranCabrio op de kop kan tikken met dikke V6.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws