Rij-impressie + video: BMW 1 Reeks (2019)

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

BMW is klaar met de alweer derde generatie van de 1 Reeks. Een generatiewissel die niet onopvallend de geschiedenisboeken van het merk in zal gaan. Want de hatchback wisselt zijn achterwielaandrijving in voor een meer klassieke voorwielaandrijving. Of er dan nog karakter over blijft in deze 1 Reeks?

We namen het vijftien jaar lang voor vanzelfsprekend maar een tijdperk komt nu ten einde. Want met de nieuwe generatie 1 Reeks is meteen ook de laatste klassieke hatchback met achterwielaandrijving van onze aardbol verdwenen. De eerste generatie 1 Reeks was dan ook een auto die de wereld op z'n kop wist te zetten bij zijn lancering in 2004. Want plots was daar een achterwielaangedreven hatchback met desgewenst een zes-in-lijn. Een set-up waarvan iedereen uitging dat die al lang behoorde tot de geschiedenisboeken van de autosector.



Alsof ze het wisten...

Generatie drie van de 1 Reeks is echter hier en het feest is nu echt wel gedaan. BMW heeft namelijk besloten de nieuwe 1 op het voorwielaangedreven UKL2-platform te zetten, een variant van de fundamenten die je onder de huidige Mini tegen kan komen en ook zijn werk doet onder de BMW X1, X2, 2 Reeks Active Tourer en zelfs de Mini Countryman. Nu goed, de mop doet al lang de ronde dat 90% van het koperspubliek niet eens weet welke wielen nu juist worden aangedreven bij de 1 Reeks.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Waardoor het vooral voor de puristen moeilijk te slikken is. Tenslotte; zolang hij er maar sportief uit ziet met een M-pakket, dan is er geen vuiltje aan de lucht, toch? Daar heb je een punt. Maar... hoe ziet de nieuwe 1 er eigenlijk uit?!

1 Reeks Active Tourer

De foto's zullen het alvast wat hebben weggegeven; bij een eerste blik ziet de 1 Reeks er curieus uit. Nogal zwaar op zijn voorwielen, niet? Deels door alle mechaniek die voortaan vooraan zit, deels door strengere veiligheidsnormen (lees: hogere motorkap) maar ook door het overaanbod aan stijlelementen op de snuit. Vooral de niertjes die zo groot zijn dat ze deels over de motorkap moeten worden gebogen doen de 1 Reeks frontaal ogen als een 2 Reeks Active Tourer.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Het is echter pas wanneer je even de tijd neemt dat het uiterlijk tot rust komt in je hersenpan. Al zeker bij de M135i. Dit oogt gewoon als een moderne interpretatie van de vorige 1 Reeks... met iets te grote neusgaten. Nu goed, elke voorgaande generatie 1 Reeks werd pas echt knap vanaf de facelift, waardoor BMW misschien dus wel de traditie verder zet en we binnen vier jaar een opgepoetste versie voor ons netvlies krijgen. De driedeurs, die werd trouwens ook naar de eeuwige jachtvelden gestuurd.

Met de grove borstel

Gelukkig wordt de nieuwe 1 binnenin een stuk meer gesmaakt. De boordplank van de vorige begon echt wel zijn tand des tijds te laten zien, waardoor het nieuwe dashboard een aangename verademing is. Weg zijn de tegen elkaar gedrukte metertjes pal voor je neus, tegenwoordig krijg je een meer uitgestrekt infopaneel. Desgewenst digitaal, al zouden we daar niet per se voor bijbetalen. Het uitpuilende infotainmentscherm mag ook op pensioen, in de plaats komt een langgerekt exemplaar dat vanuit de instrumentcluster loopt.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

De airco, die bedien je nog altijd met knopjes. Kwalitatieve exemplaren trouwen. Je merkt dan ook dat de afwerking binnenin de 1 Reeks een serieuze sprong heeft genomen. Net zoals de digitalisering. Zaken zoals een head-updisplay, persoonlijke assistent en zelfs gesture control tekenen voortaan present in BMW's kleinste. Zelfs draadloze updates à la Tesla zijn beschikbaar voor deze 1 Reeks. En dan hebben we het belangrijkste interieurdetail nog niet opgesomd.

Kijk moeder, beenruimte!

Er is namelijk een reden dat BMW voor een voorwielaangedreven platform ging bij de nieuwe 1 Reeks. Je moet namelijk weten dat het interieurruimte in de vorige generaties 1 nogal... beperkt was. Niet onlogisch natuurlijk. Niet enkel had je een stuk aandrijving onder de koffer zitten, er stak ook een motor in de lengte de cabine binnen. Door de dwars geplaatste motoren die eigen zijn aan voorwielaandrijving weet BMW een hoop meer ruimte te creëren binnen deze 1 Reeks.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

De Duitser pronken met extra schouder-, enkel-, oor- en ,neushaarruimte. Wij merken vooral dat je eindelijk achter jezelf kan gaan zitten op de achterbank. Met dank aan 3,3 cm extra beenruimte achterin. De koffer, die slikt dan weer 20 liter extra, waardoor BMW over 380 liter spreekt. Met de bank plat stijgt dat volume naar 1.200 liter. Het was één van de meest gevraagd verzoeken van huidige 1 Reeks-klanten, die extra ruimte. Awel, BMW heeft geluisterd.

Als een tunerbak

Maar om die ruimte te creëren moest BMW dus wel de achterwielaandrijving lozen. Rijdt het dus nog wat, zo'n 1 Reeks met kracht op de voorpoten? Wel, wees er maar verdomd zeker van dat de ingenieurs alles uit de kast hebben gehaald om het rijgedrag op punt te houden. Zwaai als je de kans krijgt de motorkap van de nieuwe Eén maar eens open. Een veerpootbrug steekt vanaf de basisversie als een staf der vertrouwen over de motor, net zoals er links en rechts verstevigende plaatjes op vallen die delen van het chassis aan elkaar koppelen. Het zijn zaken die je verwacht bij fors getunede hatchbacks, niet bij brood-en-boter-modellen.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Het zou dus ook wat flauw zijn om te zeggen dat deze 1 Reeks rijdt als een Mini Cooper - wat op zichzelf al geen belediging is. De 1 Reeks voelt nog een stuk meer solide aan en heeft weinig tot geen last van de aandrijfwissel. Comfortabel, stil en baanvast. Zoek je de limieten op, dan voel je plots hoe onderstuur wordt gefnuikt door een elektronisch sperdifferentieel dat het wiel aan de binnenkant van de bocht afremt. Het resultaat komt wat houterig over maar mist zijn effect niet. Toch is het eigenaardig om te voelen hoe een 1 Reeks onderstuur moet onderdrukken in plaats van overstuur. Wat is dit, een Opel Astra?!

3 of 4 stuks?

Een motor die in de breedte ligt, dat betekent natuurlijk ook officieel het einde van de zes-in-lijn. Wat er dan wel onder de kap van de nieuwe 1 Reeks steekt? Een rits drie- en viercilinders. Te beginnen met een 1.5-liter driecilinder benzine met 140 pk in de 118i. Daarnaast staat een 116 pk sterke 1.5-liter driecilinder diesel voor de 116d. Beide versies kan je herkennen aan de enkele einddemper. Een stylingskeuze waarmee BMW het onderscheid wil maken tussen 3- en 4-cilinder. Het festijn der dubbele dempers begint bij de 118d, een 2-liter viercilinder diesel met 150 dan wel 190 pk. Al prijkt er voor die 190-versie wel 120d achterop de bips.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Helemaal bovenaan staat de M135i. Die doet beroep op een 2-liter viercilinder turbobenzine met maar liefst 306 pk. De M140i van de moderne tijden zeg maar. Extra onderstreept door de steeds aanwezige automaat en vierwielaandrijving. Of er op termijn ook een plug-in- dan wel een elektrische versie op til staat is koffiedik kijken. Weet evenwel dat ze bij Mini een Countryman plug-inhybride hebben en een volgend jaar verschijnende volledig elektrische MINI. Gezien de gedeelde fundamenten kan het dus wel.

Comfort neemt de bovenhand

Wij kregen alvast de kans om kort te proeven van de M135i en de 118d. Ons relaas over die M135i kan je HIER lezen, laat het in ons in deze test hebben over de iets meer sensibele 18d. Al is het natuurlijk de vraag hoe groot het aandeel van die 18d gaat zijn in de verkoop. Want ons lijken de kleine driecilinders dé motoren bij uitstek voor de sterke leasingmarkt in België. Waardoor je baas al in een goede bui moet zijn om de straffere viercilinder goed te keuren. Nu goed, stel dat dit wel kan, wat krijg je dan?

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Wel, zoals hierboven al aangehaald; een aangename reisgezel die net zoal grotere broers 3 Reeks en 5 Reeks het moet hebben van een gegroeid comfort. De dieselmotor komt weinig storend de cabine binnen en laat ons eerlijk zijn; 150 pk en 350 Nm koppel zijn riant voor de kleine hatchback. Het is dus niet dat we op onze honger blijven zitten in de nieuwe 1 Reeks, we krijgen gewoon een ander gerecht voorgeschoteld dan dat we gewend zijn bij de Duitsers.

Som ze maar op

Een gerecht dat meer in lijn ligt met de gedoodverfde concurrentie. Want ook Audi A3, Mercedes A-Klasse en Volkswagen Golf doen het met voorwielaandrijving. Net zoals de Ford Focus, Renault Mégane, Peugeot 308, Opel Astra, Hyundai i30, Mazda3, Kia Ceed en ga zo nog een avondje verder. Het wordt dus moeilijk voor de 1 Reeks om uit te blinken. Want laat ons eerlijk zijn; hoewel hij strak rijdt doet een Ford Focus dat ook voor een serieuze duit minder. Hoewel het interieur fraai oogt is dat van de Mercedes A-Klasse nog van een hoger niveau. Hoewel ruimer is de Peugeot 308 nog een stuk groter.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

We missen dan ook wat een uniek verkoopargument voor de nieuwe 1 Reeks. Dit is one of the guys geworden en niet meer de sportman die neerkeek op zijn andere klasgenoten. BMW betaalt dus in onze ogen een zware prijs om haar cliënteel te plezieren. Te meer omdat er nog daadwerkelijk een achterwielaangedreven chassis zal worden gebruikt voor de 2 Reeks Coupé en Cabrio die deze 1 Reeks zullen aanvullen. Of laat ons alvast hopen dat de boekhouders dit niet te weten komen.

Noem uw prijs, BMW!

Hoe zwaar de prijs trouwens concreet is bij BMW om haar klanten te plezieren? Minimaal 27.205 euro. Vink je de kleinste diesel aan, het M Sportpakket (we kennen je wel, leasingrijder) en een business-pakket, dan spreek je over zo'n 36.000 euro. Daarmee lopen de prijzen gelijk op met grootste concurrent Mercedes A-Klasse. Al zal er in leasing hoogstwaarschijnlijk met straffe kortingen worden gesmeten.

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Verwachten we niet meteen in leasing; de M135i xDrive (RIJTEST). Die start zijn carrière pas bij 49.720 euro en ziet zijn prijs na opties vlot over de 50.000 euro klimmen. Daarmee is deze M135i enkele duizenden euro's duurder dan de M140i die hij vervangt. Pittig detail; die M140i deed het wel nog met een 3-liter zes-in-lijn met 340 pk en 500 Nm, achterwielaandrijving, een handbak en desgewenst met twee deuren minder. Als het een troost mag zijn, de even performante Mercedes-AMG A 35 kost nog een stuk meer, de Audi RS 3 nóg een stuk meer. Dan maar voor de 37.00 euro kostende Ford Focus ST gaan?

Conclusie

De 1 Reeks was 15 jaar lang dé rijdersauto bij uitstek in zijn segment. De nieuwe generatie wisselt de wilde haren echter in voor een teug meer gebruiksgemak. Net zoals we eerder bij 3 Reeks en 5 Reeks bemerkten. Daardoor voortaan wat anoniemer maar daarom heus niet slechter. Vernieuwing is tenslotte goed, toch?

Rijtest BMW 1 Reeks 118d diesel 2019 viercilinder F40

Specificaties

Motor

2.0 turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

150pk

Koppel

350 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 400 kg

Topsnelheid

216 km/u

0 tot 100 km/u

8.40 sec

CO2-uitstoot

108 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Jensd 00:56
afbeelding van Jensd

Is hetcallen ik die dit vind of zit BMW wat design betreft toch een beetje in de hoek waar de klappen vallen?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws