Vraag: heeft de levering van jouw nieuwe auto vertraging opgelopen?

Chipstekort autosector productie

De lanceringen van nieuwe modellen laten wat langer op zich wachten, en ook de productielijnen zijn al vaker stilgelegd dan gehoopt. Het chipstekort in de auto-industrie laat zich voelen. Heeft de levering van jouw nieuwe auto al vertraging opgelopen?

Wij merken het doordat sommige eerste testritten met nieuwe modellen wat langer op zich laten wachten dan eerst aangekondigd. Van familie en vrienden horen we wel eens dat hun nieuwe auto nog niet geleverd is. Bij ons zie je ook af en toe een nieuwsbericht passeren met de melding dat er een productielijn stilligt.

De oorzaak? De sterk toegenomen vraag naar microchips en halfgeleiders, en het aanbod dat die vraag niet meer kan bijhouden. Vorig jaar, tijdens de coronacrisis, viel zo goed als de hele autoproductie stil, en werd de productie van microchips en halfgeleiders geheroriënteerd naar huishoudelektronica, smartphones, spelconsoles, laptops, enzovoort.

De autosector startte de productie sneller dan verwacht op, maar het lockdowneffect op de vraag naar consumentenelektronica blijft hoog. Tegelijk is het effect van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voor de coronacrisis nog niet helemaal uitgewerkt. Het resultaat is dat de vraag naar de minuscule elektronicacomponenten hoog blijft, maar het aanbod niet kan volgen.

Het ziet er dus naar uit dat de onbalans nog enkele maanden of zelfs enkele kwartalen zal aanhouden. De autosector zal dat effect dus nog blijven voelen, en nog een hele tijd met productie- en leveringsproblemen blijven kampen.

Daarom dus:

VRAAG: Heeft de levering van jouw auto vertraging door het chipstekort?

Laatst gepubliceerd

Reacties (223)

Plaats een reactie
Lvdeeken 16:37
afbeelding van Lvdeeken

6 december 2021 opel mokka e besteld
Zou maart geleverd zijn . Werd april en mei.
Produktiedatum staat nu weer op nul dus levering kan nog lang op zich laten wachten. We zijn inmiddels al bijna zeven maanden verder.

jean-pierre vanderstukken 08:17
afbeelding van jean-pierre vanderstukken

mijn nieuwe wagen is vroeger binnen bij de dealer dochg hij verwittigde mij niet en heeft mijn wagen in zijn etalage gezet, volgens hem zijn de papieren van de wagen nog niet binnen en kan dit nog enkele weken duren
kan dit kloppen of wil hij mijn wagen gewoon nog een tijdje gebruiken als etalagewagen

vg
JP

Lingier-Pauwels 09:49
afbeelding van Lingier-Pauwels

Ik dacht dat wij voorzienige mensen waren maar ... niets is minder waar ! Op 06/07/2021 bestelden wij een nieuwe Berlingo Citroën (benzine). Nu exact een jaar later nog steeds geen nieuwe wagen. Wel beloftes ... ben nieuwsgierig. September 2022 zou een nieuwe leveringsdatum worden. Intussen mogen we met onze Berlingo Diesel Euro 4 op vele plaatsen niet meer doorrijden. (Zware boetes, dagpasjes te kostelijk en niet te doen) ... Onze Citroën dealer is een garage van vertrouwen. Deze mensen staan eveneens machteloos en helpen waar ze kunnen ... MAAAAAR staan ook met de rug tegen de muur. Wanneer komt er dan eindelijk regularisatie voor deze chips en ontbrekende componenten ??? Heeft er dan toch niemand een oplossing voor dat probleem ? Moeten wij dan allemaal maar akkoord gaan met de Chinezen en hun productieproblemen ???

andre123 09:10
afbeelding van andre123

moeten wij...........,???.wie heeft de chinezen de macht gegeven door alles naar ginder te laten vertrekken?
'de consument' profiteerde liever van de 'lage' prijzen dan te zorgen voor werkgelegenheid.....eerst waren er de japanners ,nu de chinezen.en dan.......en uiteindelijk betalen we het gelag,waarvoor we zelf mede gezorgd hebben...het 'oude continent' graaft al decenia zijn eigen graf.....

Tamara 17:37
afbeelding van Tamara

Jullie zijn niet alleen, ik wacht al sinds juni 2021 op mijn Berlingo benzine. De laatste update was levering 22/9, die datum zijn we ook weer gepasseerd. Ik heb nog geen nieuwe update gekregen. Hoe zit het nu bij jullie ?

Eddy 17:14
afbeelding van Eddy

Wagen besteld in februari... uiterste leveringsdatum 1/10....intussen problemen met dealerschap.....zou niet geleverd kunnen worden zoals vermeld in de algemene voorwaarden. Kan ik de aankoop annuleren, want dat IS wel degelijk vermeld bij de ondertekening

Van Soest 09:14
afbeelding van Van Soest

Bij die uiterste leveringsdatum mag blijkbaar wettelijk nog eens 25 % bijgeteld worden! Anderzijds is deze wagen ook duurder geworden! Ik denk als je je spreekt over annulering zij dit wel zullen aanvaarden! Kunnen hem straks doorverkopen aan de nieuwe prijs.

Mike resseler 21:24
afbeelding van Mike resseler

Twee wagens besteld voor ons bedrijf. Cupra born besteld december 2021 eind juni 2022 geleverd . V60 T8 besteld december 2021 staat nu op levering eind september.

Rudi 17:44
afbeelding van Rudi

Eind februari bmw 2 actieve tourer besteld nog geen nieuws gekregen hadden wel gezegd oktober 2022 ondertussen mail gekregen van bmw dat het later zou kunnen zijn wanneer ? Wachten duurt lang

Filan 13:50
afbeelding van Filan

Na 7 maand uiterste levertijd op bon en 25% extra levertijd overschreden,weigert de concessie het annuleren!!!
Wie heeft er zin in juridisch gepalaver als men het niet aanvaardt..
Zo wordt men gegijzeld...
Laat u niets wijsmaken door de levertijden en denk goed na bij het bestellen van een nieuwe wagen.

John 23:27
afbeelding van John

Aangetekend schrijven naar de garage. Hierin de garage in gebreke stellen omwille van het niet naleven van de levertermijn op de bestelbon en ze nog een 'redelijke' termijn geven van bvb 1 maand om de auto te leveren. Na die maand stuur je een 2e aangetekende brief waarin je ze een 2e maal in gebreke stelt en je het contract dus als verbroken beschouwd. Dat is de goedkoopste en wettelijk correcte manier om ervan af te komen, zonder dus de boete-clausule in het contract bij annulatie te moeten betalen

Nidas Leo 12:47
afbeelding van Nidas Leo

Ja, en dan staat uw garagist (terecht?) te zwaaien met overmacht: chiptekort, oorlog in Oekraïne... staat ge daar schoon met uw molekens. ;-)

dvg 08:53
afbeelding van dvg

dat juridisch gepalaver zou al heel wat minder zijn moest de consument wat meer op zijn strepen staan,de verkopers en merken weten verdomd goed dat de klanten zich laten gijzelen.
persoonlijk begrijp ik niet dat er nog iemand een bestelbon ondertekend met een termijn van 7 maand,iedereen zou ondertussen moeten weten dat die overschreden word.
hou op met auto's kopen,de show zal rap gedaan zijn.

Filan 09:13
afbeelding van Filan

Hey John,bedankt voor uw uitleg.
Het is de "overmacht"die ons bang maakt om aangetekend op te zeggen.
Wij kunnen ergens anders direct een prachtige wagen kopen,maar vrezen de beruchte 15% schadevergoeding.
Intussen beweert de verkoper dan de vermoedelijke productie-datum in september voor 95% zeker is maar dit is nog niet bevestigd door fabrikant en hij wil dit ook niet op papier zetten...
Geen annulatie en geen zekerheid....

this 15:24
afbeelding van this

Ik zou gewoon proberen wat John voorstelt, je verliest er uiteindelijk niets mee. En hiermee kom je al serieus over naar de dealer en gaan ze al minder snel moeilijk durven te doen.
En daarbij heeft 'overmacht' ook gewoon zijn limieten. Je kan dit niet oneindig inroepen.

John 10:05
afbeelding van John

Als er een datum in het contract staat , dan is overmacht in mindere mate een probleem. Daarom dat je ze ook nog een "redelijke" termijn moet geven om aan de verplichtingen van het contract te voldoen bij een eerste ingebreke stelling.

Trouwens is dat de reden denk ik waarom veel contracten geen levertijd in het contract zetten. Dan is het veel gemakkelijker zich te beroepen op overmacht.

andre123 16:03
afbeelding van andre123

is er iemand nog zot genoeg om in de huidige situatie een nieuwe wagen te bestellen?ik in elk geval niet,kheb voor de eerste keer in mijn leven een tweedehands gekocht,en als de situatie niet verbetert komt hier nooit nog een nieuwe binnen,enkele 10000 spenderen en een jaar wachten en dan nog afwachten of hij geleverd wordt zoals besteld?mij niet gezien!

John 21:14
afbeelding van John

Mijn eerste nieuwe auto gekocht in januari, geleverd in juni (2011). Mijn oude wagen moest in april naar de keuring en daarvoor heb ik nog 2 tweedehands banden (minder dan 25% versleten) gekocht om hem erdoor te krijgen. Na de succesvolle keuring had ik dan het gevoel: eigenlijk had ik nog wel een jaartje met deze auto kunnen blijven rijden.

Nu moet je nog meer dan toen veel vooruit plannen om een nieuwe wagen aan te schaffen. Na een ongeval in 2018 heb ik ook een tweedehandse wagen gekocht en met de wachttijden van tegenwoordig maar ook zeker met de huidige prijzen, weet ik niet of er ooit nog een nieuwe op de oprit zal staan.

Veel succes nog voor alle mensen in de comments die nog aan het wachten zijn op hun auto. 't komt wel goed ... ooit :-D

Adriaan 21:19
afbeelding van Adriaan

Afgaande van de maandelijkse inschrijvingscijfers die maand na maand slechter zijn dan de maand ervoor, ga je niet alleen zijn met die redenering.

this 08:52
afbeelding van this

Maar er is niet per se een link tussen het aantal inschrijvingen en het aantal verkochte auto's.
De producenten kunnen de vraag niet volgen op dit moment.

this 08:52
afbeelding van this

Maar er is niet per se een link tussen het aantal inschrijvingen en het aantal verkochte auto's.
De producenten kunnen de vraag niet volgen op dit moment.

FARUK 09:13
afbeelding van FARUK

Heeft er iemand onlangs een Tiguan tsi besteld?
Mijn uiterst leverdatum zou tussen juni'23 en augustus'23 zijn. Dus 12maanden levertijd iemand ervaring hiermee?
Want zou graag met deze wagen volgendjaar op vakantie willen gaan..

this 09:44
afbeelding van this

Niemand kan je hierbij helpen, het is onmogelijk te voorspellen hoe nauwkeurig de levertijden gaan zijn voor over een jaar.
Dit kan helemaal anders zijn dan nu.

Steven Peeters 23:38
afbeelding van Steven Peeters

Ik heb een BMW IX3 besteld eind december 2021. Verachte leverdatum initieel eind juli. Werd als eens verlaat naar eind augustus, en toen ik recent opnieuw informeerde deelden ze mee dat hij pas midden oktober komt.

Misschien is er wel hoop, want een collega bestelde ook een IX3 en die heeft hem deze week in ontvangst genomen (en had maar een maand voor mij besteld)

Ik kruis mijn vingers.

Filan 11:39
afbeelding van Filan

Ze gaan nu beginnen inTaiwan...
Taiwan produceert 53% van de markt van de chips.....scheepvaart geblokkeerd.
Waar gaan we naartoe en het is allemaal niet meer normaal dat men dit uitlokt.

Jan 15:37
afbeelding van Jan

augustus 2021 Tiguan besteld, levertijden van februari 2022 naar april, juni, juli en nu geen mededeling meer. Word er zolangzamerhand doodziek van. Hoor wel dat koopklanten voorrang krijgen op leaseautos maar wordt ontkend.

bart 14:36
afbeelding van bart

eveneens Tiguan (PHEV) besteld aug21. initiële leverdatum 06/22, vervolgens communicatie van de dealer in april22 dat levering 11/22 zou worden, en nu pas nieuwe datum 06/23! maw bijna 2j...

Yasar 10:15
afbeelding van Yasar

Jah eenzelfde bij mij, maar uiteindelijk via Leasemaatschappij de wagen geannuleerd en heb nu een stockwagen Kia Sportage PHEV genomen ;)

Ed V. 10:27
afbeelding van Ed V.

VW Tiguan eHybrid (PHEV)...
Besteld 02/2021
Eerste prognoses leverdatum 07/2021..09/2021
Daarna wederkerend uitstel leverdatum...
Finaal bleef de levertermijn steken op 06/2022.
Geleverd België 07/2022
Ingebruikname 08/2022
Dus in totaal ongeveer 1 jaar vertraging.

De MyVolkwagen.be "Status van uw bestelling" gaf sinds 11/2021 weer:
"De tracking van je voertuig is tijdelijk niet beschikbaar. Wij verontschuldigen ons voor dit ongemak."
Wel vreemd: ondanks dat de wagen finaal geleverd werd, blijft die tekst ongewijzigd.

Bonckars 09:15
afbeelding van Bonckars

Citroen c3 besteld bij auto salon en Februari levering juli dan sept nu oktober maar staat nog niet op datum kan ook nov december zijn pfffffff

Els 22:25
afbeelding van Els

Ik bestelde mijn wagen 17 augustus 2021... ondertussen zijn we een jaar en een resum aan redenen verder... corona, materiaal zat vast, grondstoffentekort, oorlog... nu geven ze geen redenen wel nog maar eens uitstel tot januari2023 als ik de huidige prijs vergelijk met deze in mijn contract heb staan gaat het over +25%... ik begin mij stilletjes afvragen of ze eigenlijk nog willen leveren...

andre123 15:02
afbeelding van andre123

zou je je niet beter afvragen of je de wagen nog wil?
zulke praktijken hoef je van GEEN ENKELE leverancier te pikken.

marco mrabet 21:13
afbeelding van marco mrabet

15 februari 2022 peugeot 5008 gt op bestelbon voorzien voor 5 juni al 4 keer verzet nu naaar januari 2023 ze blijven met je voeten rammelen een anulatie dan 15 procent betalen maar vraag me af dat het zomaar kan na 4 verzettingen .wegens overmacht dat is toch een beetje raar want een auto zoveel keren verzetten is overdreven alsof ze in frankrijk niet eens kunnen zien wat de echte datum is

Michel 21:45
afbeelding van Michel

Audi A3 45tfsie besteld midden december 2021. Verkoper zegt dat de auto geleverd wordt in mei.
Ondertussen 3 nieuwe leverdatums gehad. Begin en eind augustus. De laatste datum was 2 november. De auto is nog steeds niet geleverd en het toppunt is dat ze niet weten wanneer hij wel geleverd gaat worden. Audi heeft zeker en vast zijn zaken niet georganiseerd. En wat mij het meest stoort is dat ze nog niet eens de moeite nemen om je te informeren. Vermoed dat mijn eerste en laatste Audi is.

AJ 18:12
afbeelding van AJ

In maart 2022 aankoop Hyundai Kona, electrisch. Toen lag de leveringsdatum in juni. In juni werd ik gebeld dat de levering was vertraagd verwachte leveringsdatum oktober. In oktober werd meegedeeld dat ik de auto kon verwachten in februari 2023. Dit is nu weer vertraagd naar april 2023...

Kees Razenberg 20:37
afbeelding van Kees Razenberg

Wij bestelden een Nissan Juke benzine. Dagen later kregen we berichtje van dealer dat de levering wel 15 mnd kon duren. Beter was een Juke hybride te bestellen...deze zou jan 2022 geleverd worden. Nu bericht pas april....reden onbekend.....wat is dit .?...

Claudio 08:53
afbeelding van Claudio

VW Tiguan Plug-in besteld in okt 2021. Dealer verzekerde me dat de wagen er uiterlijk zou zijn in sept 2022. In sept stond in het systeem de uiterlijke datum op oktober 2022. Intussen is die datum ook weg gehaald en kunnen ze geen nieuwe datum communiceren. Volgende week gaan we maand 15 in.
Iemand zijn VW Tiguan geleverd en wat was de wachttijd?

Ed V. 08:51
afbeelding van Ed V.

Ja. Zie 17/08/2022.

Wilma 13:11
afbeelding van Wilma

Nee, besteld Mei 2021 verwachte levertijd Nov 2021, nu eerste kwartaal 2023 :-(

Guido 14:44
afbeelding van Guido

VW Tiguan R-Line eHybrid besteld april 2021. Eerst voorzien 11/2021, nadien 06/2022, nadienn GECONFIRMEERD voor 11/2022. We zijn nu januari 2023 nog steeds niet geleverd... Zal 2 jaar wachten worden ...

Guido 10:56
afbeelding van Guido

VW Tiguan eHybrid R-Line besteld 23/04/2021 zou nu toch moeten aankomen bij de dealer omstreeks 16/02/2023... Reken dus maar 1 jaar en 10 maanden wachttijd...

dvg 10:06
afbeelding van dvg

en jij wil die wagen nog?
tegen dat hij geleverd wordt inschrijven als old timer mss?
bij mij hadden ze al lang een opzegging per aangetekende brief aan hun broek.....
iets verkopen wat niet geleverd kan worden,is dat geen misdaad?

Van Thielen 23:14
afbeelding van Van Thielen

Eind februari 2021 besteld me UITERSTE leverngsdatum 30 november 2021, 22 maanden later nog steeds geen skoda octavia sedan geleverd. Bij navraag aan de verdeler Auto Natie in Antwerpen hoort men het in Keulen donderen laat staan dat er over enige compensatie kan gesproken worden. Voor een bedrijf als Skoda, invoerder Dieteren telt men als particulier niet.
Als klantvriedeljkheid is dit is dit een staaltje van incompetentie.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws