BMW viert 30 jaar vierwielaandrijving

bmw-325i-allrad_01

BMW, een merk dat je meteen linkt aan rokende achterbanden en zijwaarts genomen bochten. Echter biedt het merk uit München al 30 jaar vierwielaandrijving aan op haar modellen. Tijd voor een feestje bij BMW en wij vieren mee door de spotlight op de oervader, de 325i Allrad, te zetten.

De 3 Reeks is het grote feestvarken dit jaar bij BMW. Niet enkel viert die zijn veertigste verjaardag en zijn productie-oplage van 10 miljoen stuks dit jaar, het was ook de eerste Beamer die 30 jaar geleden vierwielaandrijving onder de carrosserie kreeg.

We spreken 1985, Audi maakt al 5 jaar furore met de Ur-Quattro, een coupé met vierwielaandrijving. Op het autosalon van Frankfurt roept BMW echter Audi een halt toe op haar alleenrecht. Want daar staat de 325i Allrad, een 3 Reeks die zijn naam niet gestolen heeft. Allrad is namelijk spreektaal voor Allradantrieb, Duits voor vierwielaandrijving. Laat dat ook zijn wat deze 3 Reeks moest doen, de 170 pk vanuit de 2.5 liter zes-in-lijn naar de vier wielen sturen. Zonder aan BMW's rijgedrag te verzaken, want standaard stuurde het systeem 63 procent van de kracht naar de achterwielen.

bmw-325i-allrad

Het begin van een succesverhaal bij BMW, want tegenwoordig vind je niet enkel 12 verschillende modellen met de xDrive-vierwielaandrijving bij de dealer (van BMW 1 Reeks ,tot X5), wereldwijd wordt elke derde BMW verkocht met het systeem.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws