Grootste EV-laadplein ter wereld... staat in piepklein Duits dorpje

Merkelingen station laden

Ooit al van het Duitse dorpje Merkelingen gehoord? Dat piepkleine dorpje in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft amper 2.000 inwoners, maar wel 's werelds grootste oplaadplein voor elektrische auto's. Met maar liefst 259 individuele laadpalen. Wacht, wat?!

Iemand moet altijd de grootste hebben en sinds kort kom je in de lendenstreek van Duitsland 's werelds grootste EV-laadplein tegen. Daarvoor moet je niet in Stuttgart, München of Ulm zijn, maar wel in het pittoreske Merkelingen.

Toekomstgericht denken, het kan

Het treinstation van Merkelingen vormt een belangrijke as voor treinreizigers en heeft zo'n 400 parkeerplaatsen. Sinds begin dit jaar zijn 259 plaatsen daarvan uitgerust met een individuele laadpaal die maximaal 11 kW kan leveren. Hoewel het dus geen "snelladers" zijn à la Fastned, voldoen ze perfect aan de lokale noden. Reizigers parkeren tenslotte hun auto aan het station en zijn de gehele reis-/ werkdag weg.

Merkelingen EV laden station

Op die manier denkt het dorpje op z'n minst toekomstgericht. Want door de EV's doorheen de dag op te laden, hoeven eigenaars hun auto niet meer 's avonds op te laden, net wanneer de stroomvraag vaak het grootst is. Ook eigenaars die niet over de mogelijkheden beschikken om thuis te laden, vertrekken hierdoor elke avond met een opgeladen EV. Op termijn zijn er plannen om alle 430 plaatsen te voorzien van een laadpaal, zonder dat er EV-verplichtingen zijn. Hoewel het lokale bestuur praat over het E-Ladepark, ziet het de situatie vooral als "parkeerplaatsen waar je ook kan laden" en niet als "oplaadpunten voor een EV". Luisteren jullie mee, NMBS?!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws