Europese EV-verkoop stuikt in elkaar (maar niet in België)

EV verkoop Europa

Goed nieuws, EV-hater van het eerste uur, want in Europa gaat het helemaal niet goed met de verkoop van elektrische auto's. Vorige maand werden er maar liefst 43.9% minder EV's op kenteken gezet dan het jaar voordien. Kraai echter nog niet te vroeg victorie, want de cijfers zijn nogal verwrongen...

Wat lang werd verwacht is nu aangebroken: de eerste grote rush op elektrische voertuigen (onder impuls van lokale fiscaliteit en stimulering) ligt achter ons. Waardoor EV's nu met meer gelijke wapens de klant moeten overtuigen. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de verkoop in Europa, getuige de cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). In augustus 2024 werden er maar liefst 43,9% minder elektrische voertuigen ingeschreven dan in augustus 2023. Dat cijfer dient echter genuanceerd te worden.

Frankrijk en Duitsland stuwen cijfers

Om te beginnen was 2023 een ongelooflijk sterk jaar voor de (elektrische) auto. Dat zie je ook aan de totaalcijfers als we alle motorisaties in de mix nemen. Zo is de automarkt in Europa vorige maand sowieso al 18,3% kleiner dan in augustus 2023. Kijken we puur naar de elektrische auto, dan zien we dat landen zoals Frankrijk en Duitsland de inschrijvingscijfers de dieperik in duwen.

EV verkoop Europa

Beide buurlanden maakten namelijk dit jaar komaf met interessante premies voor de aanschaf van een EV. De inschrijvingscijfers van augustus 2024 liegen er dan ook niet om. In vergelijking met augustus 2023 werden er in Frankrijk 33% minder EV's ingeschreven. In Duitsland gaat het zelfs over een hallucinante 69%! Daardoor slinkt het marktaandeel van de elektrische auto terug van 21% naar 14,4% Europa. Als het tenslotte een kleine troost mag zijn: in België ziet de elektrische auto nog wel zijn marktaandeel groeien, al zijn ook hier de algemene cijfers niet rooskleurig. Nu blij,Diesellover_69?


Meer EV’s in de gratis EV-Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV-Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws