Cabrio slecht voor gehoor

Lamborghini Gallardo LP 560-4 SpyderDat leuke dingen vaak ongezond zijn is geen nieuwtje. Wel nieuw is de droevige vaststelling dat we alweer iets aan die vervloekte lijst kunnen toevoegen. Uit een studie van de American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation in San Diego blijkt immers dat een cabrio je gehoor kan beschadigen. Dr. Philip Michael, een Britse oor-, neus- en keelspecialist, testte het geluidsniveau in zijn eigen cabriolet bij snelheden van 80, 96 en 112 kilometer per uur. Uit de metingen bleek dat er aan die snelheden sprake is van geluidsniveaus tussen de 88 en 90 decibel – hoger dus dan de kritische grens van 85 decibel.

Gelukkig geeft de Britse arts ons ook enkele tips om de decibels te beperken en de kans op gehoorschade te verminderen. Zo kan je best niet te snel rijden – slecht nieuws voor de eigenaars van een Lamborghini Gallardo LP 560-4 Spyder – en houd je best je zijramen omhoog tijdens de rit.

 

Ten slotte pleit Dr. Philip Michael voor meer gehoortests bij bestuurders van cabrio’s. Die resultaten zouden dan vergeleken moeten worden met de uitslagen van bestuurders met een gesloten wagen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws