Vrouwen hebben gekozen: Kia Niro is beste auto van het jaar 2023

Kia Niro Women's Car of the Year 2023

Het is weer tijd voor een autoverkiezing, maar dat is er niet zomaar eentje. De Kia Niro is namelijk als winnaar uit de bus gekomen van de WWCOTY-verkiezing van 2023, kort voor ‘Women’s World Car of the Year’. Inderdaad: dat is een autoverkiezing waarin alleen vrouwelijke juryleden mogen zetelen.

Welkom bij het enige artikel waarin we zonder schroom een onderscheid kunnen maken tussen wat mannen of vrouwen leuk vinden, want de Women’s World Car of the Year 2023 is verkozen. Daarbij verzamelt ieder jaar een panel van uitsluitend vrouwelijke autojournalisten om te bepalen welke auto zij de beste vinden. Dit jaar was dat panel 63 koppen sterk, waarmee ze 43 landen over vijf continenten vertegenwoordigden. Ook ons Belgenlandje tekende trouwens present met journaliste Sabrina Parant.

Auto-awards alom

Eerst bepaalden de WWCOTY-dames de beste modellen in zes categorieën, van stadswagens tot ruige terreinwagens. Daarna stemden ze nog eens over welke van deze zes finalisten dan de algehele winnaar voor het jaar 2023 mocht worden, en daar bleek de nieuwe Kia Niro met de meerderheid van de stemmen te gaan lopen. De jury benadrukte dat het dit jaar bijzonder moeilijk was om een winnaar te kiezen, aangezien alle zes de finalisten wat hen betreft in aanmerking kwamen voor de titel. Je vindt ze hieronder per categorie, met de Kia Niro dus mooi aan de top.

  • Urban Car: Kia Niro
  • Performance Car: Audi RS3
  • Family SUV: Jeep Avenger
  • Larger Car: Citroën C5 X
  • Large SUV: Nissan X-Trail
  • 4x4/Pickup: Ford Ranger


Als je nu even door het bos van auto-awards de bomen niet meer ziet, dan nemen we je dat niet kwalijk. Zo werd de Jeep Avenger begin dit jaar al verkozen tot Europese Auto van het Jaar en is alweer een andere jury nog in beraad over welke auto wereldwijd als beste aangeduid mag worden. Daarbij gaat het voor de duidelijkheid telkens om jury’s waarin zowel mannen als vrouwen zetelen, maar daarnaast heb je dus nog deze verkiezing met zijn panel van uitsluitend vrouwelijke journalisten. Toch ziet de WWCOTY-organisatie hun award als noodzakelijk om de invloed van vrouwen in het beslissingsproces over auto’s te accentueren, al benadrukken ze wel dat het niet het doel is om bepaalde auto’s aan te duiden als “vrouwenauto’s”…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws