Jeep Avenger wint Auto van het Jaar-verkiezing op het Autosalon van Brussel (2023)

Jeep Avenger Car of the Year 2023

De stemmen zijn geteld: de Jeep Avenger mag een jaar lang de eretitel ‘European Car of the Year 2023’ in zijn correspondentie gebruiken. Dat heeft een onafhankelijke jury beslist op het Autosalon van Brussel, en daar kan je ook de zes andere kandidaten bekijken.

Ieder jaar trakteert de autowereld ons op heel wat steengoede modelletjes, maar er kan maar eentje de beste zijn. Dat is voor 2023 de Jeep Avenger, of dat heeft een onafhankelijke jury van autojournalisten tenminste beslist. Die verkiezing vond dit jaar voor het eerst plaats op ons eigenste Autosalon in Brussel, en daar kan je naast de winnaar ook alle andere kandidaten bewonderen. Hieronder vind je ze in de verkozen volgorde, en op het Salon zijn ze te zien in een apart stukje van Paleis 9.

Jeep Avenger (328 punten)

Jeep Avenger Car of the Year 2023

Beginnen doen we natuurlijk met de winnaar: de Jeep Avenger. Dat is het eerste zuiver elektrische product van de Amerikanen, maar volgens de jury dus meteen een schot in de roos. Hij maakt dan ook gretig gebruik van beproefde techniek uit de Stellantis-stal, waaronder de 156 pk sterke elektromotor en het accupakket van 54 kWh groot die sinds kort ook in de DS 3 liggen. Dat combineert de Jeep echter met een knap, nieuw design dat hem groter doet lijken dan hij in werkelijkheid is. Altijd fijn voor een SUV.

Volkswagen ID. Buzz (241 punten)

Volkswagen ID. Buzz Car of the Year 2023

Op de tweede plaats staat een model dat de grenzen aftast tussen een auto en een bestelwagen, en dat merk je al aan zijn naam. De ID. Buzz is namelijk de moderne reïncarnatie van de iconische Volkswagen-busjes van weleer, maar modern is hij zeker. Zo is hij uitsluitend verkrijgbaar met een elektrische aandrijflijn, die bestaat uit een elektromotor met 204 pk en een accupakket van 82 kWh groot. Daarmee haalt de ID. Buzz zo’n 420 kilometer per laadbeurt.

Nissan Ariya (211 punten)

Nissan Ariya Car of the Year 2023

Ook op de derde plaats staat een zuiver elektrisch model, en dat is deze Nissan Ariya. De elektrische Japanner liet even op zich wachten, maar krijgt nu toch de lof die hij verdient. Hij biedt namelijk voor ieder wat wils met zijn vermogens tot 394 pk en rijbereik van wel 500 kilometer. Die haalt hij uit een accupakket van 87 kWh, terwijl er ook gekozen kan worden voor budgetvriendelijkere exemplaren met 63 kWh onder de bodem.

Kia Niro (200 punten)

Kia Niro Car of the Year 2023

De vierde plaats gaat naar de eerste auto in deze lijst die ook met verbrandingsmotoren verkrijgbaar is. Daar hoort echter een korreltje zout bij, want in het gamma staat eveneens een zuiver elektrische e-Niro. Die beschikt over een actieradius van 460 kilometer, terwijl de plug-inhybride na 58 kilometer verdergaat met een benzinemotor. De zelfopladende Niro HEV weet dan weer zijn verbruik te beperken tot 4,8 l/100 km zonder dat je moet sukkelen met een stekker.

Renault Austral (163 punten)

Renault Austral Car of the Year 2023

Hoe lager in de lijst, hoe meer verbranding er blijkbaar bij komt kijken. De vijfde plaats gaat namelijk naar de Renault Austral, en die beschikt noch over een elektrische versie noch over een plug-inhybride. In de plaats daarvan bestaat het complete gamma van de SUV uit mildhybrides, op één zelfopladende hybrideversie na. Die laatste gaat als Austral E-Tech door het leven, en combineert een vermogen van tot 200 pk met een normverbruik van amper 4,8 l/100 km. Pas dus maar op, Toyota!

Peugeot 408 (149 punten)

Peugeot 408 Car of the Year 2023

De zesde plaats gaat dan weer naar de Peugeot 408, eveneens een auto die nog vasthoudt aan de verbrandingsmotor. Zo beschikt de instapper over een 1.2-liter driecilindermotortje met 130 pk, terwijl je bovenin het gamma een setje plug-inhybrides vindt met naar wens 180 of 225 pk. De motoren zijn echter niet het interessantste aan deze 408, want dat is zijn design. Hij kiest het midden tussen een SUV en een fastback, waardoor hij op zijn zachtst gezegd een eigenzinnige verschijning is. Niet verkeerd wat ons betreft, maar oordeel vooral zelf tijdens je bezoek aan het Salon.

Toyota bZ4X / Subaru Solterra (133 punten)

Toyota bZ4X Car of the Year 2023

De zevende plaats is er eentje om te delen, want daar verschijnen plots twee namen. De Toyota bZ4X en de Subaru Solterra werden namelijk zij-aan-zij ontwikkeld, waardoor ze slechts op detailniveau verschillen. De jury beoordeelde ze dan ook als één en hetzelfde model, al is de Solterra wel uitsluitend met vierwielaandrijving verkrijgbaar terwijl je de Toyota ook met voorwielaandrijving kan krijgen. We hebben het belangrijkste echter nog niet vermeld: de modellen zijn zuiver elektrisch, en dat betekent voor beide constructeurs in zekere zin een primeur. Geen verkeerde prestatie dus, om de Solterra en bZ4X meteen tussen de Auto van het Jaar-genomineerden te mogen parkeren.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws