‘Auto van het Jaar 2023’ is niet veilig genoeg volgens Euro NCAP [VIDEO]

Jeep Avenger crashtest Euro NCAP 2024

Is er een betere manier om de week te starten, dan met een paar crashtests? Vast niet, en al zeker niet indien die vergezeld worden door wat harde woorden van de Euro NCAP. Zij zijn namelijk niet opgezet met de prestaties van de Jeep Avenger… Maar wacht, was die vorig jaar niet ‘European Car of the Year’?

Het is weer even geleden dat we erover mochten berichten, maar de Euro NCAP is terug. De Europese crashtestinstantie zit namelijk middenin een flinke transitie, waarin het zijn veiligheidsmaatstaven herziet en verstrengt. Daardoor is het er momenteel niet altijd even snel bij om gloednieuwe auto’s te testen, al wil dat niet zeggen dat ze voor die iets oudere modelletjes dan een oogje dichtknijpen… Wel integendeel, kijk maar naar hun beoordeling van de Jeep Avenger.

”gebrek aan ambitie”

Die is namelijk al bijna twee jaar op de markt en werd in 2023 nog verkozen tot ‘Europese Auto van het Jaar’, maar bij de Euro NCAP was hij nog niet gepasseerd. Daar komt nu echter op spectaculaire wijze verandering in. Zo zie je in onderstaande beelden een aantal Avengers verwoest worden en het resultaat is… Drie op vijf sterren. De testers rekenen hem vooral af omwille van matige veiligheidsvoorzieningen voor kinderen bij een zijdelingse aanrijding, naast het ontbreken van een waarschuwingssysteem voor achtergelaten kinderen op de achterbank. De Euro NCAP’s eigen Dr. Michiel van Ratingen voegde er zelfs nog een paar gemikte sneren aan toe door op papier te zetten dat bovenstaande resultaten “verrassend zijn voor een auto in het familiesegment” en zelfs “een gebrek aan ambitie vertonen” — auwch.

Daarnaast was dokter Michiel ook best hard voor de Renault Symbioz die zijn vier op vijf sterren deelt met de technisch gelijkaardige Captur. Het moet echter gezegd dat zowel de Symbioz en Captur als de Jeep Avenger daarmee nog steeds niet gebuisd zijn dus vooral in het licht van de verstrengde eisen van de Euro NCAP, wil dat nu ook niet zeggen dat ze rampzalig zijn qua veiligheid. De overige modellen die getest werden, haalden trouwens wel stuk voor stuk de vijf op vijf sterren. Dat waren de Audi Q6 e-tron, de Ford Explorer, de Subaru Crosstrek en de XPeng G6.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws