Ook Citroën had Art Car in de jaren '70

Ook Citroën had Art Car in de jaren '70

De Art Cars van BMW kennen we allemaal. Toch waren er in de jaren '70 nog andere wagens die dienst deden als kunstobjecten. Zo ook deze Citroën GS. De wagen kwam er nadat kunstenaar Jean-Pierre Lihou het Energetisme wilde toepassen op een bewegend object. Energetisme is het visualiseren van krachten door middel van pijlen. Als eerste keuze had hij de Citroën CX. Dat vond het management echter geen goed idee, omdat deze wagen het vlaggenschip van het nieuwe gamma was, als opvolger van de DS.

De toenmalige PR-manager bij Citroën Frankrijk, Jacques Wolgensinger, geloofde echter wel in het project. Hij zorgde ervoor dat Lihou zijn idee kon uitwerken op een iets kleiner maar daarom niet minder belangrijk model, de GS en meer bepaald de GS X2. De GS had op dat moment behoefte aan een herlancering.

500 werkuren en 72 verfpotten verder kwam de wagen van de foto's in 1977 in de showroom op de Champs Elysées te staan. Het werd een succes en de meestgestelde vraag was waarom er geen CX als basis voor het project werd gekozen.

Tot op heden maakt deze Citroën GS-flèche deel uit van de collectie van het Franse merk.

Jean-Pierre Lihou via leblogauto

Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
yoran 09:08
afbeelding van yoran

waaaah ne GS!!!!

Quin 12:21
afbeelding van Quin

Haha, best nog knap ;).

Alfa heeft ook een contestje lopen: http://www.mitoenergymachine.com/en/iaad_en.html. Zitten ook wel knappe designs tussen, vind ik

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws