Dit is Rimacs nieuwste auto en jij kan er straks misschien ook in rijden

Rimac Verne 2024

Rimac heeft een nieuwe auto, of toch ongeveer. Het is niet zozeer Rimac als merk maar wel CEO Mate Rimac die met deze ‘Verne’ op de proppen komt. Het resultaat is dan ook géén hypercar maar wel een zelfrijdende taxi, maar lees even verder voor je hem afschrijft als toekomstmuziek.

Zeg je Rimac, dan zeg je bloedstollende hypercars — en tegenwoordig nog meer dan voorheen. Naast van zijn eigen recordbrekende merk staat Kroaat Mate Rimac sinds kort namelijk ook aan het roer van Bugatti. Die constructeur verbijstert de wereld al decennia met de snelste automobielen op de markt en dat deed het zopas nog eens met de 1.800 pk sterke, plug-inhybride Tourbillon. Tegelijk werkte diezelfde Mate Rimac achter de schermen echter aan iets anders… Iets compléét anders.

Met AI door het verkeer

Dit is namelijk de Verne en op het eerste gezicht ziet dat er een elektrisch stadswagentje met een ietwat vooruitstrevende vormgeving uit. Niets is echter wat het lijkt en de naam geeft daartoe al een eerste hint. Deze auto is dan ook vernoemd naar Jules Verne, een schrijver die je zo’n beetje kan zien als de voorloper van de science fiction, en dat laatste is precies hoe de scepticus Rimacs creatie zou omschrijven. Binnenin de Verne vind je namelijk geen stuur en geen pedalen maar wel een gigantisch scherm en twee comfortabele stoelen.

Rimac Verne 2024

Rimac en co hebben dan ook uitgerekend dat de meeste taxiritjes slechts één of twee passagiers naar hun bestemming brengen want dat is precies wat deze Verne wil zijn: een taxi. Een volledig autonome taxi, om precies te zijn, want je kan als inzittende dus in geen enkel geval de controle overnemen. In de plaats daarvan maakt de Verne gebruik van camera’s, radars en LiDARs om door het verkeer te laveren en met behulp van AI zou deze robotaxi zich zelfs kunnen aanpassen aan lokale rijstijlen. Het enige dat jij moet doen, is de hem oproepen via een app, zitten terwijl je een filmpje meepikt op het 43-inchscherm en nadien liefst braaf betalen want anders komt de AI je achterna.

Schot in de zelfrijdende zaak?

Klinkt dat je wat in de oren als een dystopische toekomst, dan ben je blijkbaar verkeerd want dit ding wordt gewoon realiteit. Al in 2026 zou de Verne namelijk ingezet worden voor betalende taxiritten, al zou dat in eerste instantie enkel gebeuren in Zagreb — de hoofdstad van Kroatië waar niet toevallig Rimacs hoofdzetel ligt. Er zijn echter ook al overeenkomsten met elf andere steden in onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk; best dicht bij huis dus. Wil je met andere woorden een keertje in een Rimac rijden zonder eerst met anderhalf miljoen over de boeg te komen, dan kan daar binnen een paar jaar misschien wel voor gezorgd worden.

Rimac Verne 2024

Doe je dat dan trouwens met een gezelschap dat meer dan twee zielen telt, dan staat er nog iets anders op til. Voor het autonome systeem van zijn Verne maakt Rimac namelijk gebruik van software van Mobileye en die wordt ook gebruikt door Volkswagen bij de ontwikkeling van zijn autonome ID. Buzz. Die moet eveneens omstreeks 2026 op de markt komen en zal — naast pakketjes — ook flink wat meer volk dan deze Verne kunnen vervoeren… Dus wat denk je: komt er straks schot in de zaak van de zelfrijdende auto?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws