Abarth 208 A Spyder brengt elke moderne supercar ten schande

Abarth 208 A Spyder for sale te koop

De hippe badsteden aan de Côte d'Azur worden deze zomer weerom overwoekerd door schreeuwlelijke supercars. Toon dat het ook anders kan, rijke der aarde, en koop deze Abarth 208 A Spyder uit 1955. Kostprijs?... dat is een ander verhaal.

Heb je ooit gehoord van de heilige drievuldigheid die het levenslicht zag tijdens het autosalon van Turijn in 1955? Nou, wij ook niet. Maar blijkbaar was de verzamelde pers in shock toen Abarth in één ruk de 207 A, 208 A en 209 A toonde. Drie auto's met dezelfde basis, maar in een andere uitvoering. Zo was de 207 A een open racewagen, de 208 A een straatversie daarvan en de 209 A de coupéversie van dit bont allegaartje. Zoals je in de intro al kon lezen staat de 208 A momenteel te koop.

1 of 1

Dat is op zichzelf al uniek, want hoewel Abarth nog 10 exemplaren van de 207 A wist te slijten, werden er van de 208 A en 209 B amper 1 exemplaar gebouwd. De coupé staat veilig te blinken in het Louwman museum bij onze noorderburen, de 208 A gaat nu van de hand in Italië. Dit is dus de uitgelezen kans om A) het Louwman museum verder aan te vullen of B) zelf een uniek stukje autogeschiedenis in handen te krijgen.

Abarth 208 A Spyder for sale te koop

Wat maakt deze Abarth 208 A Spyder nu zo speciaal? Wel, dit was Abarths poging om voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse markt, een markt die floreerde na W.O.II en waar auto's steeds meer op rijdende ruimteschepen leken (dikke vinnen achterop, iemand?). Abarth nam dat Amerikaans design in het achterhoofd en liet Giovanni Michelotti een meer sierlijk Italiaanse interpretatie tekenen. Kijk maar eens naar deze Abarth 208 A Spyder en de eerste generatie Chevrolet Corvette die twee jaar eerde uit kwam en je begrijpt wat we bedoelen.

No replacement for displacement

Waarom deze Abarth dan geen succes werd in Amerika? Er zullen hoogstwaarschijnlijk een hoop factoren hebben meegespeeld. Al lijkt ook de krachtbron onder de kap verantwoordelijk. In Amerika kwam de Corvette er vanaf zijn lancering met een 3.9-liter zes-in-lijn met 152 pk en tegen dat deze Abarth het levenslicht zag, was er al een beestige 4,3-liter V8 beschikbaar in de Amerikaanse roadster.

Abarth 208 A Spyder for sale te koop

Deze Abarth? Die kreeg de 1.1-liter viercilinder vanuit een Fiat 1100 onder de kap (een familiekarretje) en beschikte daardoor over een eerder magere 66 pk. Meer dan genoeg natuurlijk om te flaneren in Monaco en co tegenwoordig, maar we begrijpen waarom de Amerikanen hier hun neus voor ophaalden. Het voordeel van dat arrogant denken, is dat deze Abarth 208 B Spyder nu een absoluut verzamelobject is geworden. Hij heeft decennia lang veilig opgeborgen geweest, werd tot in de puntjes gerestaureerd en heeft zelfs een echtheidscertificaat van Abarth. Het nadeel? Met 795.000 euro is dit allerminst een koopje. Mamma Mia!

Foto's: CARRSTUDIO ©2023 Courtesy of RM Sotheby's

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws