F*ck EV: Nieuwe Aston Martin Vanquish heeft 5.2-liter V12 met twee turbo's (2024)

Het Britse Aston Martin heeft in het snuitje dat de rijken der aarde niet zitten te wachten op een peperdure elektrische coupé. Waardoor de derde generatie Vanquish er eentje van de oude leerschool is geworden, met simpelweg een gigantische 5.2-liter V12 voorin die dankzij twee turbo's 835 pk naar de achterwielen braakt.

De Aston Martin Vanquish verwierf naam en faam toen hij in 2002 verscheen in de James Bond film Die Another Day met achter het stuur Pierce Brosnan (de beste James Bond, fight me). In één klap was Aston Martin terug het hipste en tevens meest klassevolle merk ter wereld. De Vanquish-badge draagt dus een bepaalde historie met zich mee, waardoor Aston Martin geen risico's nam bij het ontwikkelen van de nieuwe generatie.

Sterkste Aston-motor ooit

Net zoals de vorige Vanquishen (Vanquishi?), baseert deze nieuwe generatie zich op een bestaand model. Ditmaal werd de DB12 gekozen, het huidige topmodel van Aston. Desalniettemin zijn de aanpassingen extensief. Tot op het punt dat de Vanquish eigenlijk over een 8 cm langere wielbasis beschikt. Of dit nu voor het design, dan wel de motor voorin is, dat is niet duidelijk. Wat we wel weten is dat de DB12 géén V12 voorin heeft liggen... maar deze Vanquish wel.

Aston Martin Vanquish belgie info gen3

En wat voor een motorblok is dat geworden. Met 5.2-liter longinhoud en twee turbo's wekt de V12 een exuberante 835 pk en 1.000 Nm koppel op. Die kracht wordt via een achttraps-automaat van ZF richting de achterwielen geworpen. Sprinttijd naar de honderd 3,3 seconden. Topsnelheid? Maar liefst 345 km/u, dankjewel. Dit is de big daddy van Aston... en je zal het geweten hebben!

Moddervet

Het doel van de Vanquish is duidelijk, de Britten willen terug de stijlkoning worden van het Gran Tourer segment. Al zijn we niet helemaal overtuig dat ze daar in zijn geslaagd. Want de sierlijkheid van de eerste generatie die James Bond over een ijsvlakte stuurde, is bij deze generatie wat verdwenen. De gehele snuit is een grille geworden en door de turbo's was er nóg meer koeling nodig bovenop de motorkap en achter de voorwielen.

Aston Martin Vanquish belgie info gen3

Waar we wel unaniem over zijn is de achterkant, die is simpelweg moddervet. Met een zwarte strook centraal en vier megalomane einddempers doet 'ie wat denken aan de Ferrari 250 GT SWB Breadvan (zoek die maar eens op). Binnenin gaat Aston Martin eerder klassiek en zijn er nog fysieke knopjes voor de meest belangrijke zaken zoals klimaatcontrole en instellingen voor het voertuig. Ook geinig: achter de voorstoelen zitten fraaie lederen aktetasjes die waarschijnlijk vlot meer kosten dan een Dacia Sandero. Hoewel deze Vanquish geen gelimiteerd model is, zal het Britse merk niet meer dan 1.000 exemplaren per jaar gaan bouwen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws