Audi Q5 steekt in het nieuw: Dit moet je weten (2024)

Audi Q5 2024 info belgie

Het Duitse Audi is klaar met de alweer derde generatie van de ondertussen overbekende Q5. Die staat op een gloednieuw platform, is voor het eerst het SUV-broertje van de A5 en komt terug met échte uitlaten, hoezé!

Na een periode van stilte is Audi van leer getrokken met een grootschalig modellenoffensief. Daarbij is er meteen wat plaats voor gemorrel op modellenvlak. Zo zijn alle even genummerde modellen voortaan elektrisch, terwijl de oneven het doen met verbrandingsmotoren onder de kap. Daardoor is de nieuwe A4 een een A5 geworden (kijk HIER maar even) en is de nieuwe Q5 dusdanig het SUV broertje van de A5!


Audi Q5 in het kort:
- Nieuw PPC-platform
- Mét verbrandinsgmotoren
- SUV-broertje van A5 Berline/ A5 Avant
- Terug met échte uitlaten
- Prijzen hierzo


Vleugje EV, échte uitlaten

De derde generatie Audi Q5 mag het dan nog steeds met verbrandingsmotoren rooien, hij neemt meer dan ooit designtrekjes over van de Audi's e-tron-familie. Daardoor lijkt deze Q5 verdacht hard op de recent gelanceerde - en door ons al geteste - Q6 e-tron. Het verschil zit 'm uiteraard in de grille die niet dichtgetimmerd is en achteraan. Want wie goed kijkt zal opmerken dat de nieuwe Q5 zowaar terug échte einddempers krijgt. De tijden van Audi's fake uitlaten lijken dus voorgoed achter ons te liggen.

Audi Q5 2024 info belgie

Qua dimensies blijft de Q5 trouw aan zijn voorganger. Het is te zeggen, met 4,71 meter is de derde generatie Q5 3,6 cm langer dan generatie twee. Een verschil dat je niet meteen zal voelen in het parkeervak. Na de Q5 SUV staat er binnenkort ook nog een tweede generatie van de Q5 Spotback op til, het coupé-broertje van deze knaap. Is de klassieke SUV-lijn dus niet je dada, dan zal je nog even moeten wachten.

Gezinsvriend

Binnenin zien we dat de Q5 leentjebuur is gaan spelen bij broeders A5 en Q6 e-tron. Het dashboard krijgt dus de gekende set-up van twee aan elkaar gekleefde schermen die vanuit de chauffeurskant vertrekken die aangevuld kunnen worden met een extra scherm voor de passagier. De vorm van de deurpanelen en middenconsole is wél uniek voor deze Q5.

Audi Q5 2024 info belgie

De gebruikte materialen zin des Audi's, toch als we even afgaan op de persplaatjes. Qua ruimte wil deze Q5 zich ook voor de derde generatie etaleren als een gezinsvriend. Zo is de achterbank verschuifbaar voor meer beenruimte en vind je doorheen het gehele interieur USB-C oplaadpunten. Afhankelijk van de motorisatie bedraagt het kleinste koffervolume 465 liter. Da's het geval voor de - vaak gekozen - Q5 plug-in.

PPC?

Onderhuids staat de derde generatie Q5 op het nieuwe Premium Platform Combustion, dat is de tegenhanger van het Premium Platform Electric dat de Volkswagen Group gebruikt voor auto's zoals de Porsche Macan Electric en Audi Q6 e-tron. Het PPC-platform wordt ook gebruikt voor de A5 Berline en A5 Avant. Daardoor gebruikt deze Q5 gelijke tech en motoren. Zo komt de Q5 internationaal met een 2-liter TDI, 2-liter TFSI, als plug-inhybride en als SQ5 met benzine V6.

Audi Q5 2024 info belgie

Belgische info is er momenteel nog niet (UPDATE: Ondertussen is die er wel). Waardoor het gokken is welke motoren hun weg naar onze contreien vinden. In Nederland komt de Q5 er bijvoorbeeld enkel als plug-inhybride. Ook naar prijzen hebben we het raden (zouden ze bij Audi België al wakker zijn?), al start de nieuwe Q5 in Duitsland aan 52.300 euro. Begin 2025 rolt de derde generatie dan ons straatbeeld op. Al zegt iets ons dat broeder Q6 een stuk populairder zal worden in het straatbeeld...

UPDATE: Meer info over prijzen en motoren kan je HIER vinden!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws