Na parkeren per kilo in Parijs, nu ook parkeren per lengte in Keulen

Parkeren keulen bewoners

Voor 2024 voert de Duitse stad Keulen een nieuw tarief in voor parkeerkaarten voor bewoners. De kostprijs daarvan laat zich niet baseren op CO2-uitstoot of gewicht, maar wel op de lengte van het voertuig. Auto's van meer dan 5,6 meter krijgen zelfs geen parkeerkaart meer!

Weet je nog, toen je simpelweg parkeergeld per uur betaalde? Of je nu met een Renault Clio of een Ford Ranger parkeerde? Tegenwoordig lijken de zaken wat gecompliceerder. Zo zal je binnenkort bijvoorbeeld parkeergeld betalen in de Parijse binnenstad gebaseerd op het gewicht van je auto. In het Duitse Keulen zien ze het nog net wat anders donderen. Daar hangen de kosten van een parkeerkaart voor bewoners vanaf dit jaar vast aan de lengte van de auto.

Logisch, toch?

Geheel onlogisch kunnen we die hersenkronkel van het stadsbestuur niet vinden. Tenslotte; een grote auto neemt meer plaats in, waardoor er minder plaats is voor kleine auto's. Of anders gezegd, ben je op automobiel vlak groot geschapen, dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. Zo betaal je in Keulen als bewoner maximaal 120 euro per jaar voor een parkeerkaart. Dat doe je wanneer je auto langer dan 4.710 mm is. Denk dan aan auto's zoals een BMW X5, Porsche Taycan maar ook aan een Volkswagen Passat Variant.

Parkeren keulen bewoners

Is je auto tussen de 4.110 mm en 4.709 mm? Dan betaal je 110 euro per jaar. De kleinste auto's (minder dan 4.109 mm) krijgen ook het goedkoopste tarief: 100 euro per jaar. Dat zijn auto's met de voetafdruk van pakweg een Peugeot 208. Hoewel de verschillen in tarief relatief klein zijn, zet het natuurlijk de deur open voor grotere prijswijzigingen in de toekomst.

Grote auto's niet meer welkom

Dan is er nog een bijkomende adder onder het gras. Want auto's van meer dan 5,6 meter zal je als bewoner van Keulen niet meer op je parkeerkaart kunnen zetten. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we zo uit het vuistje niet meteen een auto kunnen opsommen die langer voor de dag komt. Zelfs een Mercedes-Maybach S-Klasse rekt het niet tot 5,5 meter.

Parkeren keulen bewoners

Het is dan ook duidelijk dat Keulen hiermee vooral bedrijfsvoertuigen viseert die een parkeerkaart krijgen. Denk dan een busjes zoals de Renault Master en co maar ook de Ford F-150 en consorten.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Tom Van de Velde 10:48
afbeelding van Tom Van de Velde

De Renault 208 in artikel, leuke auto zoals de Clio?
- EDIT REDACTIE: zoiets, maar dan Peugeot-achtiger... Aangepast, onze eeuwige dank om ons hierop te wijzen ;-)

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws