Opgemerkt: Waar zijn de crossovers?

Succes Crossover

Moeten we automerken geloven, dan komt de klant enkel nog de dealer binnen voor crossovers. Het was dan ook complete consternatie tijdens de uitreiking van de VAB Gezinswagen van het jaar gisteren. Want geen crossover die een kroontje mee naar huis mag nemen. Dan toch minder interessant dan automerken ons wijs proberen te maken, zo'n crossover?

De crossover wordt op handen gedragen bij de automerken. Zo heeft elk zichzelf respecterende constructeur meerdere crossovers in de aanbieding. Voor jonge moeders en vaders die dromen van het avontuur... of wat de marketingafdeling ons tegenwoordig wijs probeert te maken. Toch namen dit jaar maar 9 hoogpotige auto's deel aan de gezinswagenverkiezing van VAB, in een groep van 23 auto's over drie categorieën.

Hoe dan ook zou je zou denken dat de crossover de gedoodverfde winnaar is in de verkiezing. Met inzendingen zoals de Dacia Duster, Hyundai Kona en Volkswagen T-Roc maken ze een sterke case. Toch blijkt de realiteit niet zo dicht bij het marketingverhaal van automerken te liggen. Want wie neemt de bekers mee naar huis?

Ford, met de Focus.

Jawel, een "banale" C-segment hatchback wint het van "hippe" crossovers. Al liegen we dan een beetje, want de Focus won niet enkel als hatchback maar ook als stationwagen (Clipper, voor de Ford-adepten). Frappant, toch? Dat wanneer gezinnen tegelijkertijd worden geconfronteerd met een hatchback, stationwagen en crossover die laatste plots niet zo interessant lijkt. Of toch niet zo geheel onlogisch. Want neem je er de syllabus van de verkiezing bij, dan zal je zien dat de crossover vaak van zijn sokkel valt als je de alternatieven bekijkt.

Succes Crossover

Zo stouwt de Fabia Combi bijna 100 liter meer dan de Dacia Duster, zit je in een Ford Focus Clipper rianter - zelfs mét valiezen - dan in een Volkswagen T-Roc en is de laaddrempel van diezelfde Focus maar liefst 18,5 centimeter lager dan van de eerder genoemde Dacia Duster. Tel daar nog de betere rijdynamiek van een lagere auto en de betere stroomlijn bij (lees: lager verbruik) en buiten "een hogere zitpositie" heeft de crossover weinig troeven in haar hand.

Misschien, heel misschien, is de klant daarnaast een beetje crossover-moe. Nog niet zichtbaar in de verkoopcijfers maar wel sluimerend onder de oppervlakte. Terug zo'n handige stationwagen als vroeger, zo slecht was dat niet. Daar kunnen we ons enkel bij aan sluiten. Proficiat Ford, voor je dubbele overwinning met de Focus hatchback en Clipper. En o ja, jullie ook Nissan, voor de overwinning met de Leaf in de elektrische categorie. Waardoor jullie de Hyundai Ioniq EV en Mitsubishi Outlander PHEV in het stof laten bijten.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
John 15:00
afbeelding van John

In mijn geval als ik een auto koop, voor het gezin (in uitbreiding) dan wil ik liefst heel veel auto voor mijn geld. Een SUV kost gewoon altijd meer dan zijn lage variant.

Vdsmichiel 18:44
afbeelding van Vdsmichiel

Juist. Als je het nuchter bekijkt, dan koop je gewoon een ruime break voor je gezin. Is budgetbeheer geen prioriteit en imago des te meer, dan laat je je vangen aan marketingpraatjes voor een cross-over...

Yannick 14:45
afbeelding van Yannick

iemand heeft Deadpool 2 gekeken? :-p
on topic: niets te melden helaas.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws