Krasse karren: 2CV Charleston wordt 40 jaar

Citroën 2 CV Charleston

In oktober van 1980 lanceerde Citroën een beperkte 'Charleston'-reeks om de 2 CV in de kijker te plaatsen. Het model dat al van 1949 op de markt was kon wat extra aandacht gebruiken in het steeds sneller veranderende autolandschap.

8.000 exemplaren waren er voorzien van deze Charleston, die je destijds voor 24.800 Franse franc op de kop kon tikken. De Charleston kreeg de hoogste uitrustingsversie van de 2 CV mee en was herkenbaar aan de tweekleurige lak en de ronde koplampen met rode behuizing. De wagen werd echter zulk een groot succes voor Citroën dat het merk in 1981 besloot deze Charleston-reeks in het gewone aanbod op te nemen.

Citroën 2 CV Charleston

massaproductie

Dat gebeurde niet zonder enkele aanpassingen. Zo kreeg deze nieuwe versie chromen koplampen en een grijze interieurbekleding met ruitvormige patronen. De orginele tweekleurige Rouge Delage & Noir-versie werd in 1982 uitgebreid met een Helios Yellow & Black-variant, al werd die opvallende combinatie al in 1983 vervangen door twee tinten grijs. Ook deze ongelimiteerde versies bleken een succes, in zoverre zelfs dat de laatste geproduceerde Citroën 2 CV op 27 juli 1990 een 2 CV 6 Charleston in de rood-zwarte kleurencombo was. Daarmee kwam een eind aan een productie van de Deuche, die aftikte op 5.114.969 exemplaren.

Citroën 2 CV Charleston

verzamelaars

Ook nu blijft de 2 CV Charleston populair bij verzamelaars en liefhebbers. Citroën vertrouwde ons ook toe dat één op vijf verkochte schaalmodellen in hun shop een 2 CV Charleston is. In 2008 werd ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de 2 CV een gelimiteerde Charleston-reeks van de C3 Pluriel in rood-zwart uitgebracht. Je weet wel, die Citroën die maar niet kon kiezen of hij cabriolet, hatchback of pick-up wilde zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Ben Ruh 11:14
afbeelding van Ben Ruh

24800 franken in 1980 ??? Ben je zeker dat er geen 0 ontbreekt ?

Sven 17:51
afbeelding van Sven

Zo duur is de 2CV nooit geweest, naar ons idee. Al zijn het Franse francs, waardoor je ongeveer x6 moest doen voor het Belgische bedrag. Of X 0,15 om naar euro uit te rekenen. Een goeie 3.700 euro dan.

Cis 21:05
afbeelding van Cis

Ik had er zo een(t)(d)je, in grijs en zwart.
Formidabel karretje.
Heb het verkocht in 1992 ; mijn grootste stommiteit ooit... :-(

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws