Krasse karren: Maserati Bora wordt 50

Exact 50 jaar geleden onthulde Maserati de Bora, de eerste Maserati met middenmotor.

Die Bora was een ontwerp van Giorgetto Giugiaro, met een technische insteek van Giorgio Alfieri. Voel je de jaren 70-snor al groeien onder je neus? Dat het om Maserati's eerste wagen met middenmotor gaat is niet helemaal waar, want Maserati gebruikte die constructie destijds vooral voor racewagens.

Op de autoshow van Genève werd in maart 1971 dan het doek gehaald van de nieuwe Bora, de eerste Maserati met onafhankelijke wielophanging. Dat moest wel, want de concurrentie bij Lamborghini had dat al sinds 1964.

Maserati Bora (1971)

uni-zetels

De motor zat achter de twee inzittenden. Die kregen een voor die tijd erg trek zijnde zetel in één stuk om hun lijf in neer te ploffen. Een draai aan de startsleutel wekte de 4.7 V8 tot leven, goed voor cruise-plezier met 310 pk. Die V8 werd in de lengterichting opgesteld en dreef via een vijftrapsversnellingsbak de achterwielen aan.

Maserati Bora (1971)

moeilijke jaren

Maserati kwam vervolgens in zwaar weer terecht. Citroën deed haar aandeel van de hand en het merk werd overgenomen door DeTomaso in 1975. De Bora hield het vol tot 1978, waarna hij er het bijltje bij neerlegde. Intussen had Maserati in 1972 de Merak gelanceerd, een soort gekrompen Bora met V6-middenmotor. Die bleek succesvoller dan zijn grotere broer maar na deze twee kornuiten duurde het nog tot 2005 voordat Maserati nog eens een auto met middenmotor bouwde.

Maserati Bora (1971)

De reden waarom Maserati de verjaardag zelf in de spotlights zet, is de MC20. Deze nieuwe super-Maserati krijgt eveneens een middenmotor en is voor Maserati het neusje van de zalm. Hopelijk mag Maserati er daarvan meer slijten dan de 564 exemplaren die ze van de Bora bouwden.

{{galerij}}

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws