Vrijdag Fandag: Honda Integra Type R

Vrijdag-Fandag-Honda-Integra-R

De komende weken geven we wederom het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Vandaag geven we de plaats aan wat heerlijke Japanse power in de vorm van de Integra Type R. Een klassieker van Honda die iedereen doet verbazen en tot de dag van vandaag een stevige reputatie heeft.

Naam: Lionel
Leeftijd: 25 jaar
Wagen: Honda Integra Type R '98
Eigenaar sinds: 2010
Vorige wagens: Honda Civic Hatchback '96

Het verhaal

Geschiedenis
Mijn eerste ontmoeting met de Honda Integra Type R vond plaats bij een autoverdeler van Volkswagen. De wagen stond op de parking en behoorde toe aan een man die, net als ik, de showroom kwam bezichtigen. Eén blik… en als jonge tiener dacht ik meteen: 'Die wagen heb ik ooit in mijn bezit'.

Als eerste wagen werd er desondanks gekozen voor een Honda Civic 1400 van het bouwjaar '96. Deze wagen paste perfect binnen het budget van een student en maakte, net zoals de Integra, deel uit van het Japanse automerk Honda. Waar leeftijdsgenoten een voorliefde hadden voor Duitse automerken, ging mijn voorkeur steeds uit naar Japanse wagens. Deze tegenstelling leidde steeds tot stevige en amusante discussies onder vrienden.

Vrijdag-Fandag-Honda-Integra-R

De Honda Civic 1400 was een zeer goede en betrouwbare wagen, maar na enkele jaren werd het tijd voor iets nieuws. De budgetten werden groter en de gelegenheid bood zich aan voor een snellere en ruigere wagen. De Honda Integra stond nog steeds bovenaan het verlanglijstje. In 2009 ging de zoektocht van start. Deze verliep zeer moeilijk, doordat de online verkoopwebsites vooral gekenmerkt werden door Integra's die klaar waren voor de sloop of het vooropgestelde budget te boven gingen. Met heel veel geduld en de nodige opmerkzaamheid was het één jaar later zo ver. Een jong koppel zette hun Integra te koop, nadat ze een diesel aangekocht hadden. Eén testrit en ik was meteen verkocht!

De wagen is van Franse origine en heeft al vele voorgaande eigenaars gekend. Bij de verkoop heb ik een map ontvangen met alle mogelijke facturen van onderhouden die gebeurd zijn bij deze wagen. Hieruit bleek dat de wagen steeds goed verzorgd werd en dit heeft de doorslag gegeven om de wagen te kopen, ondanks de hoge kilometerstand.

Vrijdag-Fandag-Honda-Integra-R

Wat zou je anders aanpakken?
Misschien zou ik nog meer tijd nemen om op zoek te gaan naar een Honda Integra in een perfecte staat en met een lagere kilometerstand. Daarnaast zou ik het onderstel vernieuwen, maar dan spreken we uiteraard over andere budgetten.

Waar krijg je een glimlach van?
Om op een zonnige dag een ritje te kunnen maken met deze unieke wagen, een hoogtoerige motor met een waanzinnige baanligging. Gewoon kilometers rijden en genieten van een ritje in onze Vlaamse Ardennen. Ook de goedkeurende blikken of opgestoken duimen van anderen wanneer de wagen voorbij rijdt geeft een goed gevoel.

Waar word je humeurig van?
De wagen kampt met een lek waarvan de oorzaak niet gevonden kan worden. Het lek duikt sporadisch op en is dus niet altijd aanwezig. Ik ben reeds bij verscheidene garages langs geweest, maar niemand vindt de oorzaak. Gelukkig heeft dit lek geen invloed op de prestaties van de wagen. Daarnaast is het gekende roestprobleem, bij oude wagens van Honda, een doorn in het oog. Maar dit probleem heb ik reeds grondig laten aanpakken wanneer de wagen volledig herspoten werd.

Vrijdag-Fandag-Honda-Integra-R

Kostenplaatje
De aankoop en kosten aan de carrosserie bedragen in het totaal 12.000 euro. Er werd 3.000 euro uitgegeven aan aftermarket spullen, zoals: Comptech Airbox, gegroefde remschijven, enzovoort… .

Alle originele onderdelen zijn duur bij een officiële dealer van Honda. Gelukkig hebben we in België een goede Honda-afbraak, waar je steeds terecht kan voor tweedehands stukken.

Hamer & beitel
Volgende elementen heb ik aangepast aan de wagen:
- Gegroefde remschijven
- Comptech Airbox
- Instelbare schokdempers (hoogte en hardheid)
- Complete uitlaatlijn
- Hankook RS 2 banden
- OEM JDM 16” velgen
- Restauratie van carrosserie

Waarom een Honda Integra Type R?
In mijn ogen is het één van de laatste sportieve wagens die Honda ontwikkeld heeft. De wagen is standaard uitgerust met een LSD (sperdifferentieel) en Recaro-stoelen. De hoogtoerige motor zonder turbo is bovendien niet te onderschatten!

Vrijdag-Fandag-Honda-Integra-R

Blijver of afschrijver
Deze wagen zal waarschijnlijk in mijn bezit blijven. Maar zeg nooit nooit…

Gegevens

Huidige kilometerstand: 208.000 km
Leeftijd wagen: Bouwjaar 1998
Motor: B18C 6 1800cc
Overbrenging: vijfbak manueel
Topsnelheid: +/- 250 km/u
0 tot 100km/u: 5 à 6 seconden
Vermogen: 202 pk (fabriek: 190)
Koppel: 178 Nm
Aandrijving: voorwielaandrijving (met LSD)
Gewicht: +/- 1.100 kg
Gemiddeld verbruik: 8,5 l/100km
Rijtaks: 309,28 euro
CO2-uitstoot: 210 g/km

VF-Honda-Integra-R_01

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Wim 14:35
afbeelding van Wim

zalige bak, geweldige motor

Glenn 16:17
afbeelding van Glenn

Fantastische wagen.

JanMijnBotte 16:38
afbeelding van JanMijnBotte

Heerlijk ding, ik ben de foto's al op het net tegen gekomen!

Sracerr 14:00
afbeelding van Sracerr

Dit wordt geheid een klassieker en zal in waarde stijgen met de jaren!. Happy with Honda, altijd heerlijk die Vtec komt er maar in.

Sracerr 14:09
afbeelding van Sracerr

De S2000 is ook een oprechte sportieve auto en er komen meer aan in de nabije toekomst: Civic Type-R, NSX en vergeet de sportieve modellen niet die alleen in Japan te koop zijn/waren!. Lui en oud als ik ben (1969) tijdens mijn dagelijkse ritten heb ik gekozen(uit liefhebberij) voor een USA Accord Coupe 3ltr Vtec. Ondanks de aut. bak is deze auto schofterig snel en valt er dmv tuning nog heel veel meer uit te halen. ga ik rustig doen de komende jaren. Veel plezier en Zweethanden in je fantastische Integra.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws