Rijtest + video: Aiways U5 (2021)

Aiways U5 review rijtest 2021

Met Aiways betreedt een nieuwe speler het Europese vasteland. De U5 pretendeert een ruime en tevens betaalbare elektrische gezinscrossover te zijn. Slaagt het Chinese merk in haar opzet? We zoeken het uit.

De elektrische revolutie in autoland opent de deuren voor een rist nieuwe constructeurs. Meer nog, de elektrische revolutie zorgt er voor dat Chinese automerken meer dan ooit de middelen hebben om furore te maken op ons continent. Want geen grotere EV-markt ter wereld dan de Chinese markt. Aiways zag de opportuniteit en wil met de U5 een goede indruk maken. Tijd om te zien of die indruk écht wel positief valt te noemen.


Bekijk hier onze video:


Cardoen

Aiways, de kans is groot dat je nog nooit van het automerk hebt gehoord. Perfect normaal. Want het werd amper 4 jaar geleden opgericht - in 2017 - door de voormalige head of sales bij Volvo China. De man, Fu Qian, vond zonder twijfel dat Volvo te traag evolueerde naar de elektrische auto. Waardoor hij samen met een andere partner (en een hoop investeringsgeld) zijn eigen merk oprichtte. Aiways was geboren! De bloedlijn naar Volvo en moederbedrijf Geely werd trouwens compleet verbroken. Straffer nog: Aiways is opgenomen in de CO2-pool van de Volkswagen Group om haar CO2-doelstelling te behalen. En als Volkswagen in een merk gelooft...

Aiways U5 review rijtest 2021

Na drie jaar op de Chinese markt vond Aiways het tijd om richting Europa te trekken. Omdat het relatief kleine merk de slagkracht van de groten mist, opteerde het om geen eigen dealernetwerk neer te poten. Nee, Aiways vond lokale partners. In Duitsland worden producten van het merk bijvoorbeeld verdeeld door winkelketen Euronics, in België vond Aiways een partner bij autosupermarkt Cardoen. Het aanbod is op dit moment nog relatief beperkt. Het is te zeggen: Aiways heeft één auto: de U5. Die U5 is een ruime elektrische crossover die met zijn laag prijskaartje en hoge standaarduitrusting het verschil moet gaan maken in onze contreien.

Valt er niet door

Heb je vandaag de dag nog steeds twijfels over de bouwkwaliteit van Chinese auto's, dan raden we je even aan om bij MG of Polestar binnen te springen. Beide merken verkopen tenslotte ook in China gebouwde auto's. En net zoals die andere Chinese auto's tegenwoordig op onze markt valt de U5 allerminst door de mand. De crossover ziet er solide uit en voelt kwalitatief aan. Kleef hier een Opel-, Nissan- of Volvo-logo op en je zou het zo geloven. Meer nog: met zijn wegzinkende deurgrepen, fraai infotainmentsysteem én openklappende verwarmingsbediening om je smartphone inductie op te laden kan hij zelfs concurreren met gerief van de premium merken.

Aiways U5 review rijtest 2021

Maakt dat de U5 een mooie auto? Tja, geuren en kleuren, daar valt moeilijk over te discussiëren. Het is alvast een designmengelmoesje. Alsof de designers niet konden besluiten welke richting uit te gaan. De voorkant oogt futuristisch, de achterkant braaf. De voorstoelen zijn werkelijk designstukken, de middentunnel is wat banaal met een opbergruimte afgescheiden door netjes. Nu goed, het heeft nooit Hyundai tegengehouden om bakken auto's te verkopen. Meer nog, ondertussen heeft Hyundai 's werelds beste designers (en ingenieurs) in haar portefeuille. Als de basis goed zit, komt de rest wel.

Sandwich

De basis van de U5 zit alvast helemaal goed. Het platform heeft het merk zelf ontwikkeld en is een zogenaamd skateboardplatform dat specifiek voor een EV werd gebouwd. Daarop plaatst het een unieke "sandwich"-batterij die het zelf ontwikkelde en ook zelf bouwt. Die batterij gebruikt CATL-modules en krijgt haar naam door het gelaagd beveiligen van droge en natte onderdelen van de accu. Zo is er een extra isolatieplaat tussen de accu en het koelcircuit. Voor je helemaal in slaap valt: dit is tot nu ongezien in de autosector en zorgt er voor dat de accu in deze U5 extreem veilig maar ook extreem thermisch efficiënt is. Handig, in de winter.

Aiways U5 review rijtest 2021

De elektromotor vooraan, die mag ook de nodige primeurs op haar naam schrijven. Zo ligt het maximale toerental van 16.000 opm merkelijk hoger dan normaal. Door het hogere toerental kan de motor een stukje kleiner en compacter, wat natuurlijk weer de krachtdensiteit ten goede komt. Het systeem dat elektrische motor, inverter en versnellingsbak herbergt is trouwens het meest compacte systeem in zijn segment. Kijk, wat we vooral willen zeggen is dat Aiways, net zoals Tesla, niet opgestart is om een graantje mee te pikken van een bestaande markt. Nee, het wil de markt mee vorm geven op technisch vlak.

Comfortsloep

Wat dit nu allemaal in mensentaal wil zeggen? De Aiways U5 is een 4,6 meter lange elektrische crossover met zo'n 200 pk, 310 Nm koppel en een accu van 65 kWh (63 netto). Kortom: de U5 is een rechtstreekse rivaal voor onder andere de Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4 en op til staande Nissan Ariya. Geen zwakke concurrentie. Toch kan de U5 schermen met de nodige kwaliteiten. De riante binnenplaats bijvoorbeeld. Achterin heb je hallucinant veel beenruimte en dankzij een pienter wegkliksysteem van de achterbank heb je een royaal ruime koffer. De schermen voor de neus (en het zijn er veel) zijn dan weer hyperscherp. Tenslotte zijn er ook nog twee camera's aan boord die de inzittenden monitoren. Durf je geeuwen aan het stuur of waag je het even je smartphone vast te nemen, dan zal de U5 je er auditief op attent maken dat dit niet de bedoeling is tijdens het rijden. Misschien toch maar afplakken die handel?

Aiways U5 review rijtest 2021

Rijden doet deze U5 dan weer zonder nazinderende indruk. Correct, zonder meer. Eerder als een Citroën van weleer dan als een moderne Ford. De Aiways U5 schuift zich naar voren als een ideale metgezel. De elektromotor heeft meer dan genoeg vermogen (7.8 seconden naar 100 km/u), met zijn leeggewicht van zo'n 1.750 kg is hij honderden kilo's lichter dan de meeste concurrenten en de rit is zacht met een gezonde dosis overhellen in de bochten. Je krijgt spontaan zin om een lange rit aan te gaan met deze Aiways. Niet in het minst omdat je met een verbruik van om en bij de 20 kWh vlot 300 kilometer ver geraakt op één lading.

Vertrouwen winnen

Klinkt allemaal voortreffelijk, toch? Wel, ook wij moeten toegeven dat de U5 ons aangenaam wist te verrassen. Niet in het minst omdat de huidige exemplaren met de laatste software aan boord van de hand gaan voor 42.757 euro. Hoewel hij zich daarmee zo'n 3.000 euro boven de instapprijs van een Skoda Enyaq plaatst heb je het 'm daar net. Deze Aiways U5 is namelijk full option, heeft meer vermogen én een grotere accu dan zo'n basis Enyaq. Stel je een gelijk uitgeruste Enyaq samen, dan kijk je al snel naar zo'n 53.000 euro. Anders gezegd: deze Aiways biedt belachelijk veel waar voor je geld. Zonder goedkoop over te komen.

Aiways U5 review rijtest 2021

Toch knelt er ergens een schoentje: de naamsbekendheid en het huidige dealernetwerk. Waardoor Cardoen werk voor de boeg heeft. Het blijft tenslotte wel een auto van dik 40.000 euro. Als particulier heb je dat geld meestal niet zo maar liggen én heb je weinig zin om dat stuk te slaan op een onbekende elektrische Chinese auto. Cardoen heeft wel laten weten in zee te gaan met Leaseplan om ook de zakelijke markt te kunnen bespelen. Meer nog, uit gesprekken met Cardoen valt het ons op dat het bedrijf echt wel gelooft in het succes van Aiways. Ondertussen heeft het merk ook in Amsterdam een onderdelenwarenhuis waardoor zo'n 600 wisselstukken steeds in stock zijn. Kortom: het schept allemaal wel vertrouwen naar de toekomst toe.

Conclusie

Een elektrisch (ruimte)wonder, zo kan je deze Aiways U5 wel noemen. Een complete verrassing die uit het niets lijkt te zijn gekomen maar wel een zeer degelijk indruk na weet te laten. De software kan op sommige punten nog beter maar als enkele lijnen code hét enige euvel zijn van deze U5, dan mag Aiways zichzelf serieus op de schouders kloppen. Speelt Cardoen haar kaarten juist, dan kan Aiways op termijn wel eens een interessante speler worden op de markt.

Aiways U5 review rijtest 2021

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Baco 10:04
afbeelding van Baco

Een auto kopen van meer dan 40000€ is niet aan mij besteed, zeker geen chinees produkt. Wereldwijd zijn ze in alle sectoren van de economie aan het infiltreren. Ik zaag liever niet in de tak waarop ik zit. Europese merken springen helaas ook op die boot, er zijn merken die types volledig assembleren in China en verkopen als "made in Germany". Zopas een recente Europese okkasie gekocht, grote break met zuinig benzine motor voor 30000€, alle moderne rijhulpmiddelen, grote laadruimte en range van 1100km met één tank. Ik doe regelmatig lange ritten >500km). Net op de valreep, de volgende Europeaan zal/kan sowieso geen klassieke wagen worden, exit fossiele brandstoffen. De evolutie gaat snel.

bart 15:37
afbeelding van bart

Helaas blijkt de EU autoindustrie nog grotendeels te slapen , de enige die iets persteerdt is Tesla

Wat kocht je voor groot antyiek ? Volvo ?

Ciao, bart

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws